Witamina C. Gdzie ją znajdziesz?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuNaukowcy z USA uważają, że zażywanie witaminy C zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca, jednocześnie przedłużając życie mężczyzn o sześć, a kobiet o dwa lata. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość witaminy C, należy regularnie ją zażywać w odpowiednich dawkach. Wskazane jest nie tyle przyjmowanie suplementów, co przede wszystkim spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w witaminy.
Naukowcy z USA uważają, że zażywanie witaminy C zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca, jednocześnie przedłużając życie mężczyzn o sześć lat, a życie kobiet o dwa. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, w związku z czym organizm jej nie przechowuje, dlatego aby zapewnić sobie odpowiednią jej ilość, należy regularnie ją zażywać w odpowiednich dawkach. Wskazane jest nie tyle przyjmowanie suplementów, co przede wszystkim spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w witaminy.
Niezwykłe działanie witaminy C:
wzmacnia odporność organizmu w walce z bakteriami i wirusami,chroni przed nowotworem, zwłaszcza żołądka, przełyku, trzustki i jamy ustnej oraz odbytu, piersi i szyjki macicy (zalecane jest zjadanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie zawierających od 200 do 300 mg witaminy C oraz przyjmowanie suplementów), zapobiega powstawaniu substancji rakowych oraz uszkodzeniom DNA, chroni geny, aby nie doszło do produkcji komórek rakowych,pomaga opóźnić proces starzenia się poprzez odmładzanie pod względem biochemicznym białych ciałek krwi u osób starszych,polepsza jakość spermy, zapobiega wadom potomstwa u mężczyzn niepalących, chroniąc nasienie przed uszkodzeniami wynikającymi z działania wolnych rodników (jest to możliwe po przyjęciu dziennej dawki witaminy C zawartej w jednej pomarańczy), wzmaga płodność u mężczyzn,chroni tętnice, zwiększając ilość dobrego cholesterolu HDL, a obniżając poziom złego LDL (obniża ciśnienie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni tętnice przed starzeniem się, niedrożnością),zapobiega chorobom dziąseł (badanie przeprowadzone w Finlandii wykazało, że krwawienie dziąseł, paradontoza, zanik dziąseł występuje 3,5 razy częściej u osób z niskim poziomem witaminy C),zapobiega chorobom płuc,zapobiega uszkodzeniom oczu np. zaćmie,chroni przed zanieczyszczeniami i związkami toksycznymi środowiska naturalnego, zwiększa adaptację na stres.
Objawy niedoboru witaminy C:
przemęczenie,apatia,bóle stawowo- mięśniowe,krwawienie dziąseł,spadek odporności,w skrajnych przypadkach szkorbut, gnilec,brak witaminy C w pożywieniu kobiet ciężarnych może spowodować narodzenie potomstwa z wadami.
Warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C:
papryka, melon, truskawki, papaja, brukselka, kiwi, brokuły, szpinak, soki i owoce cytrusowe, pomidory, sok pomidorowy, ziemniaki, pietruszka, jabłka, kiszona kapusta oraz kiszone ogórki, czarna porzeczka, borówka.
Chociaż witamina C uznawana jest za bezpieczną, to zdarza się, że zbyt duże jej dawki powodują biegunkę, nudności czy zgagę. Inne potencjalne niebezpieczeństwa to: wzdęcia, pieczenie pęcherza, podrażnienie śluzówki jamy ustnej i jelit, uszkodzenie szkliwa, krwawienie w wypadku zaawansowanych nowotworów.
Uwaga!
Osoby z genetycznymi chorobami związanymi z przetwarzaniem żelaza przed zażywaniem witaminy C powinny skonsultować się z lekarzem. Choć zdaniem niektórych naukowców witamina C nie powoduje szkodliwego nagromadzenia żelaza w organizmie. Nie udowodniono także przyczyniania się witaminy do powstawania kamieni nerkowych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze