Sorbet truskawkowy

... . I chociaż same smakują wyśmienicie, to po dodaniu sosu waniliowego albo czekolady zyskują na wartości. Oprócz tego znakomicie gaszą pragnienie, zwłaszcza gdy ozdobimy je świeżą miętą ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody i sok z ½ cytryny. Po dodaniu rozgniecionego czosnku i przypraw polewamy sałatkę sosem. Smacznego! ...

dawno temu

Spaghetti z mascarpone

... , a także wyciskamy sok z jednej cytryny. Całość doprawiamy suszoną bazylią bądź oregano. Na talerzach układamy porcje makaronu i polewamy je przygotowanym sosem. Możemy także położyć na niego odrobinę startego sera żółtego. Smacznego!   ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... warstwę „farszu”. Co do sosów to sprawdzi się czosnkowy, pieczarkowy, czy jogurtowy. Ziemniaki z grzybami – propozycja dla tych, którzy są na diecie. Owszem, ziemniaki posiadają wiele kalorii ...

dawno temu

Sylwester dla dzieci

... , np. jedzenie fast food lub słodycze, nie broń im. W końcu sylwester jest jeden raz w roku. Smacznym pomysłem jest przygotowanie skrzydełek z kurczaka i różnych sosów do tego. Dzieci z pewnością ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zrazów wieprzowych z pieczarkami. Dość wspomnieć także różnego rodzaju sosy ...

dawno temu

Usuwanie plam

... są plamy z tłuszczu, jakie mogą powstać w czasie smażenia kotletów schabowych albo nakładania sałatki z sosem winegret. Bezzwłocznie trzeba namoczyć plamę w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła ...

dawno temu

Smażone grzyby

... i smażyć grzyby, aż znajdujący się w nich sos odpowiednio sie zredukuje. Pod koniec potrawę trzeba osolić i oprószyć pieprzem. Smacznego! ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... do pieczenia. Co jakiś czas należy zajrzeć do niego i polać go sosem, jaki wydzielił. Mięso należy pieć około 1,5 godziny. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia na kurczaka należy położyć kawałki masła i zdjąć folię. Dzięki temu upieczone ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

... polecam ugotować je i dodać do klopsików w sosie (pomidorowym, paprykowym, cebulowym – tylko broń Boże nie ze słoika!) w proporcjach pól na pół. Mniam... ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... się bezowocnym żuciem jednego kęsa. W tym wypadku warto zrezygnować z baby-led weaning na rzecz przekręcenia mięsa przez maszynkę, by w ten sposób przemycić je do kanapek, zupek i sosów dla dzieci ...

dawno temu

Deser z arbuzem

... połączonych z serkiem mascarpone i cukrem. Taki słodki deser można na koniec przyozdobić bitą śmietaną i polać sosem malinowym. ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... , chudą rybą czy drobiem nie jest bardziej tuczący niż inne źródła węglowodanów, jak np. ziemniaki. Makaron staje się przekleństwem dla diety, jeśli polejemy go tłustym sosem, bądź zjemy do niego kotleta ...

dawno temu

Przyczyny powstawania cellulitu

... mięs, wędlin, serów, sosów, smażonych i mącznych dań, a także konserw. Nie jest wskazane również spożywanie soli, dlatego należy ją ograniczyć do minimum. Podobnie jest z cukrem i słodkimi przysmakami ...

dawno temu

"Cud", Ignacy Karpowicz

... całkiem bystre obserwacje społeczne i psychologiczne niuanse, a całość uduszono w religijnym sosie. Nie chodzi nawet o nachalną stylizację biblijną, ale o to, że przeżycie religijne jest Polakom ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... do niej poszatkowaną bazylię, która nada jej niebywałego smaku i lekko zaostrzy apatyt. Co ciekawe, bazylię warto także dodawać do sosów czy zup. Gorąca temperatura sprawia, że uwalnia ona swój ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... się także komponować dodane do sosu majonezowego. Jeśli chodzi o potrawy serwowane na gorąco, to w tym przypadku warto wybrać chrupiące kiełki soi, lucerny czy fasoli Mung. Można je także dodawać ...

dawno temu

Zioła w kuchni

... jest także dodawanie ich do mięs mielonych, czy jako przyprawę do potraw przygotowywanych na grillu. Zioła prowansalskie świetnie pełnią swoją rolę również w przypadku zup lub sosów, czyniąc je bardziej ...

dawno temu

Wapń w pożywieniu

... w produktach Sporą ilość wapnia tracimy jedząc nadmierne ilości solonych potraw. Wypłukują go więc chipsy, zupy i sosy w proszku czy orzeszki, ale także gazowane napoje kolorowe, które są istną bombą ...

dawno temu

Lubisz jogurt grecki? Zobacz, jakie korzyści niesie i jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni!

... , a także świetnie komponuje się z przekąskami takimi jak nachos czy tacos. Sos musztardowy z dodatkiem jogurtu greckiego doskonale podkreśla smak wędzonej ryby lub może zastąpić śmietanę w czerwonym barszczu ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Smaki Francji - kulinarna podróż po kraju wina i sera

... popularnością cieszą się naleśniki ze słono-słodkim sosem karmelowym, którego smak na długo pozostaje w pamięci goszczących w Bretanii gości. Ślimak - nie taki straszny 64631 Szlachetnych smaków możemy ...

dawno temu

Przenica durum

... jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów. ...

dawno temu

Soja - składnik spożywczy dla odchudzających się... i nie tylko

... tutaj.   Sos sojowy – powstały w wyniku fermentacji ziaren soi, pszenicy, wody i soli jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy! Bez niego kuchnia chińska nie miałaby tak wyrazistego smaku. Doprawia ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść soję?

... , wędzonym kurczakiem i porem. Do całości dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Przepisy można mnożyć. Przepis na sałatkę graham z soją znajdziecie tutaj.   Sos sojowy – powstały w wyniku ...

+ Pokaż więcej