Ciasteczka korzenne

... . I tak trudno wyobrazić sobie dziczyznę bez dodania odrobiny owoców jałowca albo świąteczny bigos bez ziela angielskiego, a także kminku. Dość wspomnieć, że do tego grona zalicza się także czosnek, tymianek ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... się, dodając do nich cytrynę, goździki, imbir, owoc jałowca, liść laurowy, pieprz czarny oraz biały, świeży tymianek, ziele angielskie, a także czerwone wino wytrawne. Pasztet będzie smaczny, jeżeli znajdą ...

dawno temu

Drzewko bonsai

... i krzewów, których pędy są zdrewniałe. Do najpopularniejszych gatunków drzew wykorzystywanych do robienia bonsai należą: dęby, sosny, cisy, świerki, jałowce. Drzewem krótko żyjącym, które nie nadaje ...

dawno temu

Skurcze łydek w ciąży

... , tuńczyk, cielęcina, wołowina, wieprzowina itp. Jeżeli jednak skurcze będą pojawiać się często, należy wybrać się do lekarza w celu dokładniejszej diagnozy. Sposoby na skurcze łydekNieprzyjemne ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... oraz ligawa. Bogata w białko jest także cielęcina i mięso z królika. Bardzo cenne białka wchodzą w skład jaj: Jaja cechują się wysoką przyswajalnością białka. Pod tym względem przewyższają je ...

dawno temu

Hemoroidy

... i akupresura,aromaterapia (olejek z kadzidłowca, jałowca i cyprysa w równych proporcjach),nasiadówki z ciepłej wody z dodatkiem ¼ szklanki oczaru (2 razy dziennie przez 15 minut),okłady z mocnego naparu ...

dawno temu

Domowe wędzenie

... . Dla uzyskania lepszego aromatu można użyć jałowca i to jedyna możliwość wykorzystania przy wyrobie wędzonek domowych drzewa iglastego. Niektóre produkty żywnościowe, które kupujemy w sklepach ...

dawno temu

Golonka w piwie

... żaroodpornego. Następnie należy podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zalać patelnię piwem, oddając do niego czosnek, liście laurowe i ziarna jałowca. Tak powstałym wywarem powinno być zalane mięso ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... do pizzy i spaghetti. Cynamon– zwany sypkim złotem. Dodawany jest do deserów, jabłek oraz np. wina, czy piwa (więc przyda się do zimowych przepisów na „grzańce”). Może także dodać unikalnego aromatu np. gulaszowi. Którą z nich lubicie ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem beta-karotenu. Świetnie spełnia swoje zadanie dodana do sosów (bo lekko je zagęszcza) oraz zup i gulaszów. Można ją także dodawać do mięs i warzyw. Stanowi podstawowy ...

dawno temu

Groźna włośnica

... jałowca gotowanych na wolnym ogniu w oliwie z oliwek (łagodzą bóle mięśni),hydroterapia - kąpiel z wykorzystaniem wirów wodnych, kąpiel w wannie z gorącą wodą przez 10 minut, a następnie krótki, zimny ...

dawno temu

Zioła na płodność

... ,caulophyllum,kopru włoskiego,jałowca,szałwii,cynamonu,liści strączyńca.Mężczyźni z kolei nie powinni zażywać: dziurawca,ciemiernika,ginkgo,zbyt wiele korzenia lukrecji,jeżówki.Rodzaje ziół na płodnośćMakaInne ...

dawno temu

Dzienne zapotrzebowanie na białko

... sięgać po cielęcinę czy drób. Mniej dla nas wartościowe są białka pochodzące z roślin. Tutaj szczególną uwagę trzeba jednak zwrócić na suszone rośliny strączkowe, jak na przykład soja czy soczewica ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... jesteś na diecie odchudzającej, możesz zrezygnować z jedzenia tłustych kawałków (wieprzowina i baranina), które podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Zamiast nich lepsze będzie chude mięsko – cielęcina ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... na jego zdrowie. Kierując się zasadami zdrowego odżywiania, należy podawać dziecku mięso nie częściej niż 3 razy w tygodniu. Zamiast drobiu od czasu do czasu warto podać cielęcinę, a starszym dzieciom ...

dawno temu

Sos sojowy

... świetnie sprawdza się jako dodatek do orientalnych sosów czy ostrych zup warzywnych. Jasne odmiany tego sosu doskonale uzupełniają smak drobiu i cielęciny, zwłaszcza tych gotowanych. Ciemna odmiana ...

dawno temu

Zasady diety South Beach

... , aby zapobiec uczuciu głodu. Produkty wskazane w trakcie diety to: warzywa, drób, chuda wołowina i cielęcina, twarożek, jajka czy owoce morza. Tłuszcz można spożywać jedynie pod postacią oliwy z oliwek ...

dawno temu

„Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja

... królują w Chorwacji? Makarony, owoce morza, cielęcina, szparagi, wino oraz wiele, wiele innych, które, łącząc się ze sobą, przenoszą nas w czasie i w przestrzeni. Jednego dnia możemy więc stołować ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... z kurczaka lub indyka dodawane do chrupiących sałat i liści szpinaku. Czerwone mięso (chuda wołowina, wieprzowina, jagnięcina i cielęcina) ma dużo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Jedzenie ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... zawartość białka jak mięso kurczaka, a większą jak mięso wołowe, cielęcina czy dziczyzna. Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina. Mięso wieprzowe ...

dawno temu

Anemia u kobiet

... z cielęciny w 22%. Osoby przebywające na diecie wegetariańskiej lub na diecie wegańskiej wykluczają ze swojego codziennego jadłospisu mięso. Tym samym pozbawiają się głównego źródła żelaza. Podobnie ...

dawno temu

Mięso gyros

... się do wielu dań. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to zazwyczaj stosuje się szynkę wieprzową, ale można także spotkać baraninę czy cielęcinę. Jednym z bardziej uniwersalnych przekąsek na bazie gyrosa ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... , kasza jaglana, suche nasiona grochu, nasiona słonecznika, pieczywo chrupkie, płatki jęczmienne, morele suszone, figi, orzechy laskowe i arachidowe, wołowina (polędwica, rozbratel), cielęcina ... , mieszany z soją, bułki grahamki, rodzynki, ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... do wegetariańskich kotletów czy gulaszu. Dania kuchni azjatyckiej przyrządzane na woku z dodatkiem kiełków nadadzą składnikom lepszych walorów smakowych, a do tego taki przysmak kulinarny nie będzie powodował ...

+ Pokaż więcej