Dlaczego warto jeść marchew?

... . Podobne działanie ma szpinak, który zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 40%.wzmacnia odporność organizmu.zapobiega zaćmie. Co jeść? Duże ilości beta-karotenu zawarte są m.in. w marchwi, słodkich ... ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, ...

dawno temu

Styl życia a zdrowie

... ). Żeby wzmocnić paznokcie, konieczne jest dostarczenie w diecie żelaza. W tym celu jedz suszone śliwki, suszone morele, rodzynki, szpinak, a nawet czekoladę. Na piękne włosy – witamina H. Znajduje ... ciśnienie i poziom cholesterolu. Sok ...

dawno temu

Dania jednogarnkowe

... . Pierwszym z nich jest makaron. Łatwą i smaczną propozycją jest podanie go wraz z wiosennymi warzywami albo szpinakiem i śmietaną. Wystarczy ugotować w garnku makaron z dodatkiem mniejszej ilości wody, cały ... czas mieszając, a kiedy zacznie ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... w warzywach zielonoliściastych, takich jak kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, w roślinach strączkowych, np. w fasoli szparagowej, grochu, soi, w pomarańczach, drożdżach i otrębach ... cytrusowych, truskawkach, natce ...

dawno temu

Zadbaj o swoje ciśnienie

... . Źródłem wapnia są oczywiście produkty mleczne oraz brokuły i szpinak. Magnez znajduje się w otrębach owsianych, pestkach dyni, w kaszy jęczmiennej oraz fasoli. Potas występuje w soku pomarańczowym ... , sosie pomidorowym, ziemniakach ...

dawno temu

Anemia u kobiet

... . Anemia a dietaŻelazo pochodzenia roślinnego jest znacznie gorzej przyswajane niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Na przykład żelazo zawarte w szpinaku wchłania się jedynie w 1%, z kolei żelazo ... i wątróbka z kurczaka, polędwica wołowa, ...

dawno temu

7 nietypowych zastosowań foremek do lodu

... do foremki na kostki lodu. Dorzuć suszone kwiaty, owoce, muszelki - wszystko na co masz ochotę. Wstaw do zamrażarki i pozwól mydełkom stężeć. I gotowe! Frappe? Poproszę Rosnące temperatury wzmagają chęć ...

dawno temu

Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!

... , muszelki), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,parmezan. Przygotowanie: Zbierz narzędzia: deska do krojenia, nóż, miarki, otwieracz do puszek, garnek, drewnianą łyżkę. Do dużego garnka wlej oliwę ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Co na śniadanie – 5 przepisów na dobry początek dnia

... . Jest tu wszystko, co pozwala zaspokoić głód i naładować energetyczne baterie na co najmniej pierwszą połowę dnia – odżywcze jajka, pełen witamin szpinak, bogate w przeciwutleniacze pomidory, oliwki pełne ... dobrych dla zdrowia tłuszczy, a ...

dawno temu

Sałatka ze zdrową niespodzianką

... . Dodawaj do sałatki nasiona słonecznika, dyni czy też lnu. Rośliny zielonolistne Szpinak, sałata tradycyjna czy lodowa – zdobią sałatkę, nadają jej smaku i sprawiają, że jest bardziej sycąca. Sałata ...

dawno temu

Przyczyny krwawienia dziąseł

... dieta, uboga w warzywa i owoce oraz kuracje antybiotykowe - to główni sprawcy awitaminozy. Uzupełnij niedobory witamin, a problem z dziąsłami ustąpi. Wzbogać dietę o soję, szpinak czy kapustę ...

dawno temu

Beta karoten

... , morelach, mango, brzoskwiniach, groszku, szpinaku, sałacie, kalafiorze, brokułach, cykorii, rzepie, szparagach, kalarepie, słodkich ziemniakach. Im ciemniejszy i intensywniejszy kolor warzywa, tym większa zawartość beta-karotenu. Co ciekawe, ...

dawno temu

Napięcie przedmiesiączkowe - jak go uniknąć?

... . Generalnie im więcej wody tym lepiej. Musisz wypijać przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Dobrze też sięgnąć po produkty moczopędne, jak chociażby arbuz, banany, truskawki, szpinak, pomidory ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... gotowane, najlepiej przetarte warzywa np.buraki,dynia szpinak, oraz dojrzałe owoc bez skórki i pestek np.banan, jabłka.Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa np.kapusta, cebula oraz mało dojrzałe ...

dawno temu

Jak powstają kolorowe makarony. Będzie szkarłatny?

... spokojnie uzyskać kolor czerwony i zielony- dodając sok ze szpinaku lub wywar z papryki. Niestety, barwnik z kałamarnicy znaleźć dość trudno. Dla tych, którzy chcą przygotować niezwykłe 3-kolorowe tagliatelle - przepis na kolorowe ciasto ...

dawno temu

Witamina F - za co odpowiada?

... sezamowy, krokoszowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy i z wiesiołka),awokado, winogrona, morele, pomarańcze,warzywa zielone (fasola szparagowa, brokuły, szpinak, sałata, brukselka),jaja,przetwory mleczne,tłuste ryby. ...

dawno temu

Niedobór magnezu - co ci grozi?

... ,kasza gryczana,czekolada (zwłaszcza gorzka),biała fasola,orzechy,płatki owsiane,szpinak,banany,daktyle,rodzynki,pomidory,cebula. ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... . Na początek bardzo zdrowe i mało kaloryczne pierogi drożdżowe z fetą i szpinakiem – for the Body and Soul Dla tych, którzy poszukują iście góralskiego jadła, które na długo pozostawia w żołądku uczycie ...

dawno temu

Wzorki na paznokcie

... się na różnego rodzaju ozdobach, wśród których wyróżnić można cyrkonie, folię hologramową, kruszone muszelki, brokat, złote i materiałowe elementy, buliony. W zależności od okoliczności możesz wybrać ...

dawno temu

Zupy owocowe

... na truskawki już się kończy, więc tym bardziej warto wykorzystać te owoce przygotowując tę słodką zupę. Składniki potrzebne do jej wykonania to: wybrany rodzaj makaronu (świetnie nadadzą się muszelki ...

dawno temu

PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka

... oraz zielonolistnych warzyw (z wyjątkiem szpinaku), a także wzbogacenie każdego posiłku w produkty z dużą zawartością witaminy C. Źródło: Newseria Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Czy w ciąży należy pić mleko?

... , sięgnijmy po jarzyny, takie jak brokuł, szpinak, dynię i warzywa strączkowe. Uważajmy też na gotowe deserki jogurtowe, które oprócz nabiału zawierają mnóstwo cukru i tuczących zagęstników- lepiej wypić kefir czy maślankę lub samodzielnie ...

dawno temu

Sałatka z jajek

... . Do tak przygotowanych składników dorzucamy grillowaną marchewkę pokrojoną w paski. Składniki mieszamy z sałatą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Z innych składników, które możemy wykorzystać, to szpinak, pieczarki ...

dawno temu

Moc witamin – witamina A

... , masło, olej roślinny, szpinak, morele, sałata, dynia, botwinka, szczaw, marchew, groszek, pomidor, śmietana, mleko, jagody, mango, ser żółty, koper i natka pietruszki. Skutki awitaminozy: tzw. kurza ...

+ Pokaż więcej