Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... użyć zamiast niej mielonych migdałów. Elementami ...

dawno temu

Właściwości kminku

... to jednak mistrzów kuchni od dodawania go do szeregu różnych potraw czy nawet chlebowych wypieków. Czym zasłużyła się ta aromatyczna przyprawa, że jest składnikiem wielu dań na bazie mięsa czy nawet sałatek.  ... to jednak mistrzów kuchni od ...

dawno temu

Kurczak po hawajsku

... I chociaż dziś, udając się do sklepu, możemy kupić dowolny gatunek mięsa, to właśnie drób jest najczęściej przez nas wybierany. Trzeba przyznać, że niektórzy nawet obawiają się jego powszechnej ... strukturę drobiu oraz jego subtelny smak. Inni ...

dawno temu

Stek wołowy

... Mięso jest jednym z głównych składników pokarmowych, jakie powinny znaleźć się w diecie człowieka. I choć istnieją twierdzenia, zgodnie z którymi można je zastępować produktami roślinnymi bogatymi ... w białko, to jednak wydaje się, że dieta ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Białko a wegetarianizm

... Najwartościowsze biologicznie białko, które dostarcza wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów zwierają: mięsa, ryby i jaja. Znacznie niższą wartość dla organizmu człowieka przedstawiają białka pochodzenia roślinnego. ... zbudowane są ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... jako gospodyni, natomiast oni w roli ...

dawno temu

Kmin i kminek

... Kmin rzymski i kminek zwyczajny to dwie często mylone ze sobą rośliny. Różni je nie tylko kształt. Kmin rzymski jest jednym ze składników mieszanek przyprawowych, min. curry. Charakterystyczny zapach ... oraz palący smak kminku wykorzystywany ...

dawno temu

Wegetarianizm: za i przeciw

... Powody przejścia na wegetarianizm są bardzo różne. Czasem mają one podłoże czysto ekonomiczne; produkty roślinne są przecież tańsze od zwierzęcych. Czasem jest to panująca moda, szczególnie wśród ... młodzieży. Najczęstszą jednak przyczyną ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... grupie społeczeństwa. Ma ponad 1000 różnych gatunków! Jest wykorzystywany na szeroką skalę w kuchni, a także do leczenia. O czym mowa? Oczywiście o pieprzu. Czarnym, zielonym, czerwonym – kolorowym. Pieprz ... z południowo-zachodnich Indii. Tak ...

dawno temu

Karkówka pieczona w marynacie z musztardy Kamis Specialite

... Artykuł sponsorowany Pieczone mięso znakomicie sprawdza się na świątecznym, rodzinnym obiedzie. Jego smak i aromat jest w stanie ująć każdego. Wbrew pozorom przyrządzenie pieczonego mięsa nie jest ani trudne, ani pracochłonne. ... Artykuł ...

dawno temu

Wegetarianizm – sposób na życie

... Wegetariański sposób żywienia wciąż postrzegany jest w Polsce jak dziwactwo. Potocznie rozumiany jest jako niejedzenie mięsa, a w istocie jest to określony styl życia połączony ze specjalną dietą. ... niektórzy. - Rezygnacja z mięsa to dobry ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ... w nienasycone kwasy tłuszczowe, wie już ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Wołowe mięso jest cennym źródlem minerałów. ... to nie lada wyzwanie. Zobaczcie, jak przyrządzać mięso, by – w zależności od upodobań – wyszło krwiste, półkrwiste lub dobrze wysmażone. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Przepis na jajecznicę

... Mięso z dziczyzny jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowe, dlatego liczba miłośników posiłków przygotowanych na jego bazie stale rośnie. Aromat dań przyrządzonych na ich bazie jest nieoceniony! A jakby tak rozpocząć poranek pyszną jajecznicą ...

dawno temu

Panowie bardzo lubią patrzeć na różne kobiety

... i gusta ponad 3 tys. panów. Skoro mężczyzna codziennie przez 43 minuty patrzy na różne kobiety, to łatwo policzyć, że w skali rocznej aż 259 godzin poświęca na obserwacje płci pięknej. Przeciętnie ...

dawno temu

Kurczak z ananasem

... Zwykle, myśląc o jakimś dodatku do mięsa, automatycznie nasuwają się nam różnego rodzaju warzywa. Zestawienie to jest stare jak świat i mimo upływu czasu, a także zmieniania się swoistych mód ... i konkurencyjne, jeżeli chodzi o właściwości ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Pieczony łosoś teriyaki

... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki jest w Polsce mało znany. A szkoda, bo cudownie podkreśla smak pieczonej albo grillowanej ryby lub mięsa. Trochę słony, trochę słodki, bogaty w różne smaki ... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane ... . Przepis na faszerowane ...

dawno temu

Karkówka z pieczarkami

... Każdy wielbiciel potraw mięsnych posiada swój ulubiony rodzaj tego wysokobiałkowego produktu. Niektórzy lubują się w delikatnym mięsie kurczaka, inni bardziej cenią sobie indyka, jeszcze inni gustują ... wyłącznie w wieprzowinie. Każda z potraw ...

+ Pokaż więcej