Kukurydziany szkodnik przysmakiem w Meksyku

... skojarzeniem, amerykanie wymyślili dla Huitlacoche nową nazwę – trufla meksykańska – taka nazwa jest znacznie bardziej sprzedażowa, prawda? Ostatnimi czasy, grzyb kukurydziany zaczął pojawiać ...

dawno temu

Przyprawy z całego świata

... smaków. Przyprawy z MeksykuSymbolem kuchni meksykańskiej jest oczywiście chili (choć pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki). Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom ... kuchni. Kupujemy je świeże, w puszcze lub ...

dawno temu

Takie drinki tylko w weekend!

... od tego, na co się zdecydujemy, pomyślmy, czego chcielibyśmy spróbować. Może są drinki, których nigdy nie piliście? Podpowiem – najlepsza na sobotni wieczór jest meksykańska wódka – tequila! ... od tego, na co się zdecydujemy, pomyślmy, czego ...

dawno temu

Tarta szpinakowa

... ? Wystarczy sięgnąć do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedną z propozycji jest przepis na tartę szpinakową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzięki szpinakowi będzie ... posiadała wyśmienity i nietuzinkowy smak. ...

dawno temu

Floryda – słoneczny stan USA

... Floryda to stan w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych, w większej części położony na wielkim półwyspie o tej samej nazwie, otoczonym przez wody Zatoki Meksykańskiej i Oceanu ...

dawno temu

Odmiany papryki

... Na jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata ...

dawno temu

Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem

... ! Można zaproponować im coś zupełnie niekonwencjonalnego! Tort szpinakowy z ryżem i boczkiem! Szpinak, ryż i boczek razem – czy może być z tego coś dobrego? Oczywiście, zwłaszcza jeśli chodzi o walory ... zdrowotne i smakowe. To, że połączenie ...

dawno temu

Zielona zupa

... Znudził ci się rosół? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zieloną zupę ze szpinakiem i sałatą. Ta intrygująco wyglądająca kremowa zupa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, E oraz żelazo. Jak przyrządzić to cudo? ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... kilka z nich: Kolendra – znana ze swoich właściwości leczniczych jest także chętnie stosowana w kuchni chińskiej i meksykańskiej. Ma korzenny aromat z pieprzową nutą i gorzki smak. Świetnie pasuje do wszelkich dań ...

dawno temu

Zupa szpinakowa

... warzyw stanie się nie tylko przykrym obowiązkiem, ale także czystą przyjemnością. W ostatnim czasie w coraz większej ilości sklepów spożywczych możemy kupić mrożony szpinak. Zobacz, do jakich dań możesz go dodać, a także jak na jego bazie ...

dawno temu

By tortilla była ciepła

... się zatem gadżet, którym będziemy mogli go podgrzać.   Taki wynalazek udało mi się znaleźć w sklepie internetowym Tara Decor. Widoczny na zdjęciu podgrzewacz do tortilli wykonany jest z bawełny ...

dawno temu

Zalety szpinaku

... Szpinak jest rośliną pochodzenia perskiego. Do Europy przywędrował w średniowieczu. Na rozgłos czekał bardzo długo. Pierwszy raz usłyszano o nim w XIX wieku za sprawą pielęgniarek od św. Wincentego ... a Paulo, które karmiły nim chorych ...

dawno temu

Tosty z serkiem śmietankowym i cynamonem

... głodu nie tylko dziecka. Będziesz potrzebować: 1/4 szklanki cukru,1 płaska łyżeczka cynamonu,1/4 szklanki serka śmietankowego,białe pieczywo tostowe. Sposób przyrządzenia: Rozgrzej piekarnik.W ... małej misce wymieszaj cukier z ...

dawno temu

Naturalny kwas foliowy

... . Naturalny kwas foliowy możemy aplikować sobie jedząc warzywa zielonolistne tj. brokuły, fasolka, kapusta, szpinak ale także szparagi, banany, pomidory czy ziarna słonecznika. Wszystkie te produkty można łatwo i szybko zamienić na zdrowy ...

dawno temu

Leniwe na kolorowo - jak to zrobić?

... nim przemycisz szpinak dzieciom, które nawet się nie zorientują, że zjadają cenne witaminy. A potrzebują ich zwłaszcza teraz, bo nowy rok szkolny tuż tuż. ... nim przemycisz szpinak dzieciom, które nawet się nie zorientują, że zjadają cenne ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella świetnie nadaje się do sałatek, ale warto wypróbować go także w zestawieniu z mięsem, czy makaronem. Jego główną zaletą jest to, że wysubtelnia smak dań. ... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella ...

dawno temu

Smaczny serek z robaczkami

... serek, to nic innego jak „robaczkowe guano”. Istnieje też teza, że dopóki robaki są w serze, nie powinno się go jeść, bo jest "nie gotowy". Dopiero po tym, jak larwy się wyklują, dojrzeją i opuszczą ... , a zobaczycie, że ser żyje... 316 A tu, ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

„Cristiada”, Dean Wright

... Meksykański odpowiednik naszego Ogniem i mieczem, Bitwy Warszawskiej czy nawet niedawnej Bitwy pod Wiedniem. Film jest ładnie sfotografowany, ma tzw. realizacyjny rozmach, sugestywne sceny akcji ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... Jesienią mamy zatrzęsieniezdrowychi tanich owoców i ...

dawno temu

Uwaga na fałszywe oscypki

...   Byłeś na urlopie zimowym w Tatrach? A oscypki kupiłeś? No to chyba dałeś się oszukać, bo oscypków w zimie nie ma… - Jak to nie ma? A czym są te wszystkie serki na Krupówkach? No właśnie…też chcielibyśmy wiedzieć… ... Byłeś na urlopie zimowym w ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie otworki. Najczęściej podawana jest jako dodatek do sałatek czy potraw ze szpinakiem, ale także w połączeniu z innymi serami. Ser ten stosuje się także do pizzy wegetariańskiej i zapiekanek. ... feta po ...

dawno temu

Dip z KOZIEGO SERKA i awokado. Idealny jako dodatek do przekąsek

... do przekąsek. Składniki: średnie awokado, 2 łyżki serka koziego, 2 małe ząbki czosnku, 3 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Źródło zdjęć: Shutterstock ...

+ Pokaż więcej