Domowe sposoby na wypadające włosy

... , niełuskanym ryżu, gruboziarnistych kaszach i makaronach razowych. Witaminy B5, B6 i E znajdują się w pestkach słonecznika, nasionach sezamu, kiełkach pszenicy i orzechach. W witaminę A bogate są: sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... pieczona w jabłkach, będąca chyba innym najbardziej znanym w Polsce sposobem przyrządzania tego rodzaju drobiu. Równie dobrze można także przygotować gulasz z kaczki, zupę z kaczki, kaczkę w brokułach ...

dawno temu

Anemia u kobiet

... i wątróbka z kurczaka, polędwica wołowa, fasola, groch, soja, brokuły i szpinak, krewetki, płatki śniadaniowe, kasza jaglana, żółtko, natka pietruszki, pełnoziarnisty chleb żytni. Mięso najlepiej ...

dawno temu

Zupy na rosole

... , gdy ziemniaki już zmiękną – w innym wypadku nie uda się ich dogotować. Także w przypadku zupy buraczkowej nie sposób obejść się bez tego mięsno-warzywnego wywaru. Kiedy natomiast dodamy do niego brokuły ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... tak popularne i długo goszczące w tradycji kuchni polskiej kwiaty jak kalafior, brokuł bądź róża. Często dodajemy do potraw kwiaty ziół, jakimi są czosnek, bazylia, oregano, tymianek, szczypior oraz kolendra ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom ...

dawno temu

Zapiekanka z ziemniakami

... mięsnej. Równie prosto można przyrządzić tę potrawę bez jego dodatku. Zamiast mięsa można użyć np. grzybów czy brokułów, które nadadzą zapiekance lepszego smaku i pozwolą najeść się do syta. Składniki ...

dawno temu

Wolne rodniki

... zdrowej diecie, na talerzu powinny znajdować się takie produkty jak: papryka, pomidor, fasola, brokuły, owoce cytrusowe, ananasy, banany czy szpinak. Przeciwrodnikowo działa także kawa, herbata ...

dawno temu

Witamina A

... , pomidory, zielony groszek, brokuły czy kapusta. Z owoców dobrze jest wybrać mango, śliwki czy morele. Te o czerwonym, żółtym i pomarańczowym zabarwieniu są źródłem beta-karotenu, a składnik ten jest znany ...

dawno temu

Zapuszczanie włosów

... zawierających witaminę B6, czyli np.: ryby, marchew, brokuły czy czerwone mięso. Witamina A ograniczy zaś wypadanie włosów. Jeśli to nie wystarcza, warto zaopatrzyć się w suplementy diety. Najlepiej ...

dawno temu

Antyoksydanty – strażnicy zdrowia i młodości

... . W codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C (np. czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły), tłuszcze roślinne stanowiące źródło ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... , brokułach i owocach morza. Wchłanianie chromu z pożywienia ulega zmniejszeniu, gdy nasza dieta obfituje w tłuszcze nasycone i słodycze. Z kolei absorpcję tego pierwiastka zwiększają pokarmy bogate ...

dawno temu

Idealne pesto w 5 prostych krokach!

... . Jak zrobić pesto? Na pewno zastanawiasz się, co kryje się pod określeniem „coś zielonego”. Otóż, może to być połączenie szpinaku, brokułów i blanszowanego jarmużu. Do tego dodać możesz confit ...

dawno temu

Działanie witaminy A

... , ale także nabiale i jajach. Produkty roślinne z witaminą A to przede wszystkim pomidory i marchewki, ale także dynia, melony, brokuły lub szpinak. Dodatkowo duże jej ilości można znaleźć w maśle i margarynie ...

dawno temu

Zalety diety jogurtowej

... ).Obiad: grillowana lub pieczona pierś kurczaka, brokuły gotowane na parze, dwa nieduże ziemniaczki, szklanka jogurtu naturalnego.Kolacja: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką; szklanka jogurtu ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... . Składniki pokarmowe dostarczane do organizmu kobiety mogą przenikać do mleka matki. W tym czasie kobieta powinna unikać pokarmów wzdymających, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasolka, bób ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... pomidorowy, a żółty ser zastąpić mozzarellą. Zapiekanka makaronowa wcale nie musi mieć w swoim składzie mięsa. Do makaronu świetnie pasuje brokuł z dodatkiem czosnku oraz sos śmietanowo-ziołowy. Ograniczenia dotyczące używanych składników leżą ...

dawno temu

Rola witaminy K

... antybiotykoterapii, a na co dzień spożywaj jogurty, kefiry i maślanki. Witamina K pochodzenia roślinnego znajduje się w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, kapusta, sałata, szpinak, rzeżucha, ogórki, cukinia ...

dawno temu

Na odporność dla dziecka

... (cenne źródła prowitaminy A to marchew, dynia, pomidory, brokuły, brzoskwinie, czarne porzeczki),witamina C (znajduje się w większość owoców i warzyw, a najwięcej witaminy C zawierają truskawki ...

dawno temu

Dieta na biust

... pszenicy oraz pełnoziarniste pieczywo. Witamina E znajduje się także w warzywach i owocach. takich jak: szczypior, szpinak, brokuły, morele czy brzoskwinie.Produkty wpływające na ładny wygląd biustu ...

dawno temu

Pękające naczynka krwionośne

... . Ważne są także flawonoidy występujące w pomidorach czy brokułach, które uszczelniają naczynia krwionośne. Do tego z menu należy wykluczyć spożywanie zbyt ostrych przypraw, które pobudzają ciśnienie ...

dawno temu

Chrom w diecie

... bogatymi w ten cenny pierwiastek. Na talerzu powinny więc zagościć produkty, takie jak: pełnoziarnisty chleb, brokuły, owoce morza, kiełki pszenicy, nieprzetworzone kasze i płatki, chude mięso, a także sery i jaja. Zdrowa dieta to podstawa w ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... słonecznika można przyrządzić warzywną sałatkę, wykorzystując ziarna zarówno w postaci surowej, jak i lekko prażonej na patelni. Można skomponować takie składniki jak: brokuły, jajka ugotowane na twardo ...

dawno temu

Afrodyzjaki w jedzeniu

... ). Z warzyw warto pokusić się o przyrządzenie specjałów kulinarnych na bazie: bakłażanów, szparagów, brokuł czy papryki.Aromatyczne przyprawy Warto dodawać je do potraw nie tylko ze względu na ich niebywały ...

+ Pokaż więcej