Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... zapachu, a w dodatku ma charakterystyczny, gorzkawy smak. Sprawdzi się w przypadku marynat do czerwonych mięs, a także jako składnik sosów. Masarze i rzeźnicy używają go także do wyrobu domowych wędlin ...

dawno temu

Żeberka z grilla

... prowansalskich.Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i oczyszczamy. Następnie należy podzielić je na porcje, które będą równej wielkości. Z wymienionych składników przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... ząbków czosnku, soli i pieprzu. Z wymienionych składników tworzymy marynatę, którą nacieramy mięso na zewnątrz. Schab wkładamy pod nakryciem do lodówki na co najmniej jedną noc, a następnie pieczemy go w temperaturze 180°C przez około 60 minut. ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... wywaru z mięsa, powinnaś je co jakiś czas podlewać wodą lub bulionem. Ważne jest także, aby wykonać marynatę właściwą dla wołowiny. Dobrze komponuje się z nią rozmaryn, kolendra, kminek, lubczyk ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... , sok z limonek, mleko kokosowe, sól i cukier. Miksuj wszystko, aż uzyskasz gęstą pastę. Kostki łososia włóż do woreczka do zamrażania i zalej marynatą kokosową. Z woreczka usuń powietrze, zwiąż ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... zdecydował także o szerokim wykorzystaniu w przemyśle wędliniarskim oraz przetwórczym. Kolendra bowiem to przyprawa świetnie sprawdzająca się w marynatach i przetworach zarówno warzywnych ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... marokańskiej kuchniDania te nie smakowałyby tak, jak smakują, gdyby nie ich składniki. Kuchnia w Maroku jest specyficzna także ze względu na unikalne elementy. Oto niektóre z nich: Chermoula: marynata ...

dawno temu

Jedzenie zabójcze dla diety

... . Jeśli jednak trudno jest ci zrezygnować z przyjemności, to zafunduj sobie zwykłą, średnią caffe latte z brązowym cukrem i herbatnikiem. Smażone udka z kurczaka w grubej panierce to prawdziwa bomba kaloryczna ...

dawno temu

Zacznij tydzień ze smakiem - duszony kurczak z pomidorami!

... . 15 minut. Następnie, dla smaku dodać cukier, pieprz i sól. Wedle upodobań doprawić czosnkiem i skórką cytrynową. Dusić jeszcze przez chwilę. W podobny sposób przygotować można udka lub podzielonego ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , pomarańczy, rabarbaru, soku pomarańczowego, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, ketchupu, kwaśnych marynat, marynat ... z koprem, marynat koszernych, marynat ...

dawno temu

Smaki Jamajki

... na płasko i pokrój w długie paski. Każdy pasek zroluj tak, aby powstały długie rurki. Włóż teraz wszystko do piekarnika rozgrzanego do ok. 175 stopni i piecz przez jakieś 5-10 minut (pilnuj, by się nie spaliły). Wyjmij z formy i podawaj z ...

dawno temu

Kuchnia amerykańska: przysmak na Dzień Niepodległości

... amerykańska - lamb ribs– żeberka jagnięce - marinade – marynata - black peppercorn – czarny pieprz - mortar – moździerz - pestle – tłuczek - cayenne pepper – pieprz cayenne - maple syrup – syrop klonowy ...

dawno temu

Bóle głowy, migrena

... także wielu innych rodzajów żywności, takich jak: napoje i produkty typu „light” słodzone słodzikami, np. aspartamem, produkty zawierające konserwanty, wędliny, marynaty, warzywa i owoce w occie i kiszona kapusta ...

dawno temu

Menu na babski wieczór

... . Wykwintnym daniem będzie kurczak w sezamie. Piersi kurczaka warto dzień wcześniej włożyć do marynaty (2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka wina, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki wody, pół ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ...

dawno temu

Wyścig pijanych dżokejów

... nocne godziny na szalonej zabawie. Na placu przed kościołem barwny tłum daje się unieść zardzewiałemu ze starości diabelskiemu młynowi. Sterty kurzych udek i tłustych frytek giną w ustach świętujących ...

dawno temu

Nieswoiste zapalenia jelit

... są: pieczywo i mąka razowa, otręby, grube kasze, mleko i przetwory mleczne, jaja na twardo, jajecznica, tłuste mięsa i tłuste ryby, ostre przyprawy, alkohol, orzechy, marynaty, grzyby, kawa, konserwy, produkty bogate w cukry proste. ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych

... na ćwiartki. 2. Do papryk, soli, pieprzu, kminku i posiekanego czosnku dolewamy 3 łyżki oleju. Uzyskaną marynatą obtaczamy ziemniaki i układamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. 3 ...

dawno temu

Ciekawe pomysły, co zrobić z cukinią

... elementem wielu potraw, zarówno w wersji surowej, jak też pieczonej, duszonej, smażonej i gotowanej. Może służyć do sporządzania marynat, zup, wielu dań, sałatek, surówek, a nawet deserów i napojów ...

dawno temu

Łatwa dieta niełączenia

... udko kurczaka, sałatka grecka, kefir Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty Pierś z indyka ...

dawno temu

Neptek kulinarny

... . Wielki Amerykański Indyk! Pomijając fakt, że jeszcze nigdy nie faszerowałam żadnego ptactwa, do tej pory przyrządzałam jedynie mięso z kurczaka: udka, piersi, nigdy całego. Zataszczyłam olbrzyma ...

dawno temu

Pomysł na niedzielny obiad, czyli 7 dni dylematów pani domu

... hamburgery z własnoręcznie pieczonych bułeczek. Nie chcę brać udziału w konkursie na najbardziej hipsterski obiad. Na przekór wszystkiemu dziś gotuję najzwyklejszą w świecie pomidorówkę na udku z kurczaka ...

dawno temu

Jechać, nie jechać...

... , który podczas kilku lotów nie sprawia najmniejszego problemu. Jest też ulubionym pasażerem azjatyckiej obsługi, która nadziwić się nie może, że mały podróżnik ma takie okrągłe, białe udka ...

dawno temu

Indyk w pysznej sałatce

... . Rozprowadź cytrynę i pieprz na indyku, zakryj i zostaw w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię, a indyka wyjmij z marynaty i posól. Przez najwyżej minutę smaż mięso ...

+ Pokaż więcej