Kwas foliowy – kilka faktów i mitów

... jest jej w roślinach zielonych: szpinak, szparagi,  brokuły, brukselka, sałata, kapusta. - Najlepszy dostęp do produktów zawierających duże ilości kwasu foliowego (zielonych warzyw) mamy w miesiącach ... „Zdrowa ONA, ginekolog położnik dr n. ...

dawno temu

Pomidory – źródło zdrowia i witamin!

... , ogórkiem kiszonym i taki farsz włożyć do wydrążonej papryki. Piec przez 30 minut),ryba duszona w pomidorach, pomidory z jogurtem naturalnym, zupa pomidorowa,sos pomidorowy (niech stopniowo zastępuje tradycyjny sos mięsny). ... literaturę i ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Makijaż dla brunetek - jak podkreślić naturalną urodę

... , w tym konturowanie twarzy na mokro oraz usta pomalowane w naturalnych, ciepłych odcieniach. Brunetki o brązowych oczach powinny wybrać zielone, fioletowe i granatowe cienie do oczu. Brązowe palety będą dobre ... komponować się będą bronzery i ...

7 miesięcy temu

Kuchnia brazylijska

... czarnoskórych niewolników bez wątpienia wywarło wpływ na jej szeroko pojętą kulturę. W ogromnej różnorodności brazylijskiego jedzenia odnaleźć można kiełbasę, piwo, makaron i sosy, które świadczą o falach ... między innymi następujące dania: ...

dawno temu

Jak zdrowo grillować?

... burger Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie ryby. Możesz podać ją np. w postaci pysznego grillowanego burgera. Do jego przygotowania potrzebujesz: 400 g filetu z dorsza, 150 g mąki, 4 bułek, 2 ... łyżek sosu sojowego (np. Kikkoman), 1 jajka, ...

dawno temu

Jak dieta wegetariańska może wpłynąć na ryzyko chorób serca?

... Wegetarianizm nie jedno ma imię Wegetarianizm jest to dobrowolny styl życia, który preferuje odżywianie pozbawione mięsa i ryb. Istnieje 6 rodzajów wegetarianizmu: 1.    Lactoowowegetarianie ... – najpopularniejsza odmiana wegetarianizmu, ...

dawno temu

Naturalna odporność

... , orzechy, ryby i szpinak. Ale uwaga: czekolada, choć bogata w magnez nie przyczyni się do poprawy stanu naszego zdrowia, gdyż zawarte w niej duże ilości cukru przyniosą skutek odwrotny: osłabią naszą ... . Przeciwzapalnie działają również kwasy ...

dawno temu

JAK ZMIENJSZYĆ APETYT NA SŁODYCZE

... organizm zaczyna domagać się najprostszej jej formy czyli właśnie cukrów prostych zawartych w słodyczach. Białko to nie tylko twarogi, mleko, jogurty, maślanki czy kefiry ale także chude mięsa, ryby ... nadrobimy zaległości zjadając słodycze. ...

dawno temu

Dobre rady na Święta

... Podczas przygotowywania potraw 1. Zamiast smażyć karpia, przygotuj go na parze. Obsyp ziołami, a zrezygnuj z dużej ilości soli. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z chrupiącej panierki, zjedz rybę ... . (100g pierogów to 190 kcal) 3. Zamiast ...

dawno temu

Dieta dla serca i mózgu

... dziennie wystarczy, by obniżyć aż o 20% jego poziom. Możesz go zetrzeć lub wycisnąć i dodać do sałatki, możesz też użyć do sosu pomidorowego lub zupy, a nawet podsmażyć lub udusić z chudym mięsem ... na kanapce z razowego chleba i w sałatce, w ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... spożycie soli kuchennej (np. z powodu wysokiego ciśnienia krwi), staraj się jeść dużo owoców morza i ryb, lub przyjmować jod w tabletkach. Jest to bardzo ważne, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią.  Jakie pokarmy są obfite w jod? Są to ...

dawno temu

Witaminy z grupy B

... , a także w funkcjonowaniu narządu wzroku. Aby dostarczyć ją organizmowi, należy spożywać ryby, jaja i produkty mleczne. Szukaj jej też w grzybach, chudych serach, migdałach i zielonych warzywach. Witamina B3 (PP ... . Znajdziesz ją m.in. w ...

dawno temu

Przyprawa kurkuma

... , przyspiesza gojenie się ran i podrażnień oraz działa bakteriobójczo. Kurkuma zastosowanie W kuchni nadaje potrawom piękny, soczyście żółty kolor i wyjątkowy smak. Jest dodawana do ryżu, makaronów, ryb, omletów, sałatek lub sosów. ...

dawno temu

Zdrowa dieta śródziemnomorska

... , makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie ... wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... jest gnocci z sosem pomidorowym i mozarellą – Raspberries and Cream   Mozzarella świetnie sprawdza się także w zestawieniu z rybą. Można więc połączyć ją z pangą i dodać pomidorki – Zaczynam kucharzenie ...

dawno temu

Co jeść, by uniknąć próchnicy?

... owocach, roślinach strączkowych, zielonych warzywach. Doskonałym źródłem fosforu jest żółty ser, a witaminy D tłuste ryby. Ważnym składnikiem budującym zęby, a także zwiększającym odporność ... szkliwa na kwasy organiczne jest fluor. Najwięcej ...

dawno temu

Styl życia a zdrowie

... możliwa będzie odpowiednia profilaktyka oraz pielęgnacja skóry. Jak dbać o cerę? Jedz jak najwięcej zielonych warzyw bogatych w kwas foliowy. Wzbogać dietę w ryby, orzechy i wątróbkę, które zawierają ... do tego, by cera była promienna i świeża. ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... potrawom nie możemy wiele zarzucić, to jednak już od kilku ładnych miesięcy jemy ciągle kiszoną kapustę w postaci żeberek z kapustą, bigosu, pierogów z kapustą albo idealnej do ryby surówki z kapusty ...

dawno temu

Jak przyrządzić zdrowe przekąski? Szybkie przepisy na smaczne "małe co nieco"

... za zdrowe przekąski. Półmisek pełen smacznych warzyw wymaga jeszcze samodzielnie przygotowanego sosu, który umieszczony w oddzielnej misce pozwoli na maczanie przekąsek. Sos czosnkowy: wystarczy wymieszać ... zwiększ grzanie na 170 stopni i ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

7 obiadów z jednych zakupów? Tak, to możliwe!

... od FRoSTY podsmażaj na łyżce oliwy przez 8 minut. W międzyczasie stwórz prosty sos jogurtowy. Et voilà! Pro tip: jeśli chcesz stworzyć wersję wegańską, użyj jogurtu roślinnego. 78363 5. Piątek ... . W międzyczasie, na beszamelowej bazie, robisz ...

dawno temu

„Mądrość Toskanii”, Ferenc Máté

... Ta kraina zawróciła w głowie niejednemu podróżnikowi. Bajecznie zielona Toskania, z jej cudownymi winnicami i zabytkami Florencji, przyciąga każdego, kto chce przekonać się, jak może wyglądać raj ... z chrupiącą skórką, niesłychanie złożonych w ...

dawno temu

Jak jeść karczochy?

... je zdjąć z ognia i podawać z warstewką startego sera żółtego lub wybranym sosem. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy. Innym pomysłem jest namoczenie karczochów ...

dawno temu

Dania w sam raz na upały

... liści sałaty, 4 cienkie plastry boczku, ½ piersi z kurczaka, 2 kromki razowego chleba, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos cesarski   Liście sałaty dokładnie myjemy. Następnie przekrawamy je ... . Tak oto powstałą czosnkową oliwą ...

+ Pokaż więcej