Co jeść, by uniknąć próchnicy?
DANUTA CAPIGA • dawno temuPiękny uśmiech to zadbane, zdrowe zęby. Regularne mycie zębów oraz wizyty u dentysty to nie wszystko. Aby nasze zęby były mocne i odporne na próchnicę, musimy wiedzieć co jeść. Odpowiednio zbilansowana dieta wzmacniająca zęby musi być bogata w witaminy i minerały.
Piękny uśmiech to zadbane, zdrowe zęby. Regularne mycie zębów oraz wizyty u dentysty to nie wszystko. Aby nasze zęby były mocne i odporne na próchnicę, musimy wiedzieć co jeść. Odpowiednio zbilansowana dieta wzmacniająca zęby musi być bogata w witaminy i minerały.
— Przyczyn powstania próchnicy jest kilka. Cały proces polega na stopniowej demineralizacji i rozpadzie twardych tkanek zęba. Z czasem próchnica może doprowadzić do ubytków, czyli tzw. dziur w powierzchni zęba – wyjaśnia dr. hab. n. med. Piotr Fudalej, Uniwersity of Bern.
Podstawowym budulcem kości i zębów jest wapń w połączeniu z fosforem. Wapń lubi towarzystwo witaminy D, bo dzięki niej jest lepiej wchłaniany przez organizm. Wapń znajdziemy w mleku i jego przetworach, w nasionach maku, słonecznika, w orzechach, suszonych owocach, roślinach strączkowych, zielonych warzywach.
Doskonałym źródłem fosforu jest żółty ser, a witaminy D tłuste ryby. Ważnym składnikiem budującym zęby, a także zwiększającym odporność szkliwa na kwasy organiczne jest fluor. Najwięcej jest go w wodzie, w niewielkich ilościach występuje w herbacie i rybach morskich.
Dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce, które są bogate w witaminę A i C. Witaminy te mają działanie bakteriobójcze, wzmacniają naczynia krwionośne, zwiększają odporność na infekcje. Ciekawostką niech będzie, że jabłko i marchewka potrafią w naturalny sposób oczyścić płytkę nazębną z osadu.
Produkty pełnoziarniste zapewniają witaminy z grupy B i żelazo, które pomagają w zachowaniu zdrowych dziąseł, oraz magnez, który jest ważnym składnikiem kości i zębów. Pełnoziarnisty chleb, makaron, czy brązowy ryż są zdrowsze, posiadają błonnik i więcej składników odżywczych.
— Należy ograniczać jedzenie słodyczy i lepkich produktów odżywczych. Kwasy powstałe po ich spożyciu nie są wypłukiwane przez ślinę, a z czasem mogą doprowadzić do ubytków. Unikajmy również napojów słodzonych oraz przekąsek między posiłkami czy przed snem – dodaje dr. hab. n. med. Piotr Fudalej.
Odpowiednio zbilansowana dieta ma duże znaczenie w profilaktyce i wpływa na prawidłowy rozwój zębów. I choć nowoczesna stomatologia potrafi naprawić skutki naszych błędów i zaniedbań, lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Źródło informacji: Łukasz Woźniak
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze