Jak dbać o skórę twarzy

... , poziomki, szczypiorek, szpinak, czerwona porzeczka, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, pomarańcze, cytryna, czosnek, maliny itd. Produkty zostały wymienione w kolejności od największej ilości ...

dawno temu

Witaminy na wzmocnienie

... są bardziej podatne na infekcje i choroby zakaźne. Warto pamiętać, że u osób palących papierosy zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie większe. Najwięcej witaminy C znaleźć można w kalafiorach ...

dawno temu

Zapobieganie alergii

... , porzeczki, jagody, zielony groszek, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa. Silnymi alergenami, których należy unikać są: mleko krowie i przetwory mleczne, cielęcina, wołowina, jajko kurze, truskawki ...

dawno temu

Składniki odżywcze

... pochodzenia zwierzęcego. Witamina H. Niedobór objawia się łuszczeniem i stanami zapalnymi skóry. Znajduje się w: drożdżach, wątrobie, mleku, warzywach, kalafiorze, cebuli, grzybach, czekoladzie.261 ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego witamina K jest potrzebna dzieciom i dorosłym?

... cukinia bób groszek produkty pochodzenia zwierzęcego zielona herbata olej sojowy kalafior Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy K, zalecane jest także spożywanie olejów roślinnych, takich ...

dawno temu

Ręka, która karmi - zabija

... się ich naturalne cykle rozrodcze. Wwozi się do lasów kalafiory, ziemniaki, kukurydzę, buraki – czy takie jedzenie powinno znajdować się w lesie? Prawdą jest, że w dokarmianiu zwierząt nie ma nic ...

dawno temu

Zaparcia

... , prażona kukurydza, śliwki, gruszki, gotowana fasola),nie przejadaj się,zwracaj większą uwagę na to, co jesz (osoby z zaparciem o podłożu spastycznym powinny unikać fasoli, kalafiora czy kapusty),staraj ...

dawno temu

Nie tylko na przeziębienie

... w tę witaminę są kapusta, szpinak, brokuły i kalafior czy brukselka. Mięso (z wyjątkiem wątroby) i mleko są jej prawie pozbawione, tylko niektóre napoje mleczne są specjalnie wzbogacane w witaminę C ...

dawno temu

Witamina B6

... uzależnionych od alkoholu oraz u palaczy. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w mięsie, rybach, drobiu, jajkach, mleku i drożdżach. Wśród źródeł warzywnych wymienić należy kapustę, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak i ziemniaki. ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... nie kupować zbyt atrakcyjnie wyglądających kalafiorów czy truskawek, bo istnieje podejrzenie, że nie jest to naturalna uroda). Deficyt ziemniaków? Rzecz nie do pomyślenia! A jeszcze ok. 200 lat temu z powodu ...

dawno temu

Co jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

... w goitrogeny, które szkodzą tarczycy. Obgotowane są dobre, ale surowe należy jeść rzadko. Są to: brokuły, brukselka, kapusta czy kalafior a także rzepa, brukiew, soja, gorczyca orzeszki ziemne ...

dawno temu

Silna grupa B

... , pirydoksynę znajdziemy w wielu warzywach, takich jak kapusta, groszek, kalafior, marchew i szpinak. B7, czyli biotyna lub witamina H Ta witamina ma największe zasługi w dbaniu o urodę – zapobiega ... w postaci naturalnej, jeżeli w diecie ...

dawno temu

Pasta z makreli

... razem z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami, często także serwowany w nadmorskich kurortach, albo też paluszki rybne uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Oczywiście wspomnieć ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... , ale także w medycynie naturalnej. Można ją jeść na surowo, np. dodając ją do sałatek, surówek lub świeżych pomidorów, w postaci smażonej, np. z wątróbką albo jako cebulę w panierce, marynowaną z grzybami ...

dawno temu

Jadłospis ucznia

... i cynk. To mur obronny dla mózgu. Surówkę z kiszonej kapusty uczeń powinien zjadać przynajmniej raz w tygodniu z utartą marchewką i odrobiną cukru oraz pieprzu do smaku. Na podwieczorek najlepsze będą ...

dawno temu

Dowód miłości romantycznej

... romantyczną. - Wróciłam ze szkolenia, a na stole czekał wielki schabowy, ziemniaki i surówka, wszystko zrobione własnoręcznie przez męża. Ten kotlet znaczył dla mnie więcej niż wszystkie róże świata ...

dawno temu

Jedzenie warzyw w ciąży może sprawić, że dziecko je polubi!

... lub surówkę. Warto również pić świeżo wyciskane soki, ponieważ posiadają one wszelkie wartości odżywcze obecne w produktach, z których zostały zrobione. Jeżeli marzysz o warzywach na ciepło, ugotuj je na parze ...

dawno temu

Najlepszy olejek dla dzieci

... go w dowolnych ilościach do wszelkich zimnych potraw, np. na śniadanie, do sałatek, kasz, surówek, dresingów, past kanapkowych, past serowych. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna spożywać 1 g oleju ...

dawno temu

Zapiekanki dla dzieci

... przyrządzasz dzieciom typowy obiad – ziemniaki, kotlet i surówka, czas na odmianę. Zafunduj maluszkom pyszną zapiekankę. Nie napracujesz się przy niej, a dzieciaki z pewnością szybko ją pochłoną i będą ...

dawno temu

Dieta dr. Atkinsa

... , nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i miażdżycą. Co jeść? * Na śniadanie – np. jajka z bekonem i herbata. * Na obiad – kurczak smażony, rosół, niewielka ilość surówki ...

dawno temu

Odchudzaj się bez efektu jo-jo

... materii. Dlaczego? Aby je strawić, trzeba ogromnej ilości energii. Organizm czerpie ją, spalając zgromadzony tłuszczyk. Jedz też dużo sezonowych warzyw w postaci sałatek lub surówek. Są one bogate ...

dawno temu

Oleje roślinne – esencja zdrowia

... sezamu i stanowi stały składnik kuchni narodów Azji. Posiada charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Nie nadaje się do smażenia, a jedynie do przyprawiania potraw na zimno (np. sałatek, surówek ...

dawno temu

Dieta w ciąży

... . Wskazane jest spożywanie ich jako dodatku do sałatek i surówek. W ciąży zapewnij dziecku odpowiednią ilość następujących składników odżywczych: kwas foliowy - występuje w zielonych liściastych warzywach ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... posmarować brzegi naleśnika jajkiem, aby dobrze się zamknęły. Następnie podsmażamy je na dużej ilości oleju. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem surówki warzywnej. Smacznego! ...

+ Pokaż więcej