Czym nie warto się przejmować w Święta?

... o konsystencji cegły. Albo karp, którego nieunikniona egzekucja kładzie się cieniem na całym tym szczęsnym dniu. Nie dość, że trzeba o niego walczyć z tłumem rozszalałych emerytów, to jeszcze jak to wyraziła ... się kupić gotowe. Pierogi. Uszka. ...

dawno temu

Szybka i smaczna surówka z ogórka

... , takie jak koperek i kminek, to najczęściej wymieniane dodatki do tego zielonego warzywa. Szczególnie często pojawiają się one w parze z ogórkiem marynowanym. Jednak wskazane jest także stosowanie ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , kminek, ziele angielskie Jak ugotować doby bigos? Kapustę należy kilka razy przepłukać zimną wodą, dla pozbycia się kwaśnego odczynu, a potem wycisnąć. Nastepnie przełożyć do garnka, dodać niewielką ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... to: baranina, mięso królicze, owoce morza, tuńczyk, dorsz, łosoś, karp i śledź, część produktów mlecznych, zwłaszcza jogurt, kefir, chuda kwaśna śmietana, chude mleko, większość serów (oprócz brie ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... najrzadszej grupy krwi to: baranina, mięso królicze, owoce morza, tuńczyk, dorsz, łosoś, karp i śledź, część produktów mlecznych, zwłaszcza jogurt, kefir, chuda kwaśna śmietana, chude mleko, większość ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czujesz ból w podbrzuszu? Zobacz, co może być jego przyczyną

... sery, niektóre ryby (karp, mintaj, sardynka w oleju), potrawy tłuste, słodycze, a także po wypiciu napojów gazowanych, alkoholowych lub zawierających kofeinę. Z kolei pokarmy takie jak jogurt naturalny ...

dawno temu

Spotkania rodzinne

... . W tym całym zamieszaniu bardzo trudno jest o świąteczny nastrój. Przed wigilią smażysz karpia i padasz ze zmęczenia. Marzysz o tym, żeby odpocząć, a zamiast tego masz tabun gości w salonie. Nic ...

dawno temu

Kluski z makiem

... . Wskazać można jednak pewien zespół produktów, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Obok sławnego karpia są to głównie: kiszona kapusta, suszone grzyby oraz mak. To właśnie potrawy ...

dawno temu

Choinki w deszczu

... do degustacji barszczyku instant lub świątecznych paluszków z karpia. Tymczasem żyjemy dniem powszednim. I dobrze, bo co to za święto, które trwa dwa miesiące. Teraz czekam cierpliwie, aż nadejdzie ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... . Bo gdy my je lepiłyśmy przed świętami, sprzątałyśmy dom, szorowałyśmy łazienkę i okna, mężczyźni naszego domu zajmowali się co najwyżej zabiciem karpia, zdobyciem choinki i ewentualnie jej ubraniem ...

dawno temu

Oczyszczanie organizmu - 10 przydatnych produktów

... wątrobę. Zmieszaj kapustę, jabłka i kminek – to dobre dla podniebienia i wątroby. Karczochy Karczochy to numer jeden wśród naturalnej żywność oczyszczającej organizm. Zapobiegają niestrawności ...

dawno temu

Co na wzdęcia?

... pieprzowa, kminek, koper włoski czy siemię lniane możesz pić w postaci herbatek lub dodawać do potraw jako przyprawy. ...

dawno temu

Zioła lecznicze

... pochodzą. Do najczęściej produkowanych zalicza się np. bazylię pospolitą, kminek zwyczajny, rumianek pospolity, szałwię lekarską i itp. Popularne zioła leczniczeZiół leczniczych jest bardzo dużo ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... , które tu zastosujemy to kminek, sól, majeranek, lub czosnek.  Jak już jeść, to z głową ...tą warzywną oczywiście! Smacznego! ...

dawno temu

Czy raki piszczą, gdy je gotujesz?

... ,pietruszka zielona,sól,kminek.Sposób przygotowania: Raki oczyścić dokładnie szczoteczką, opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić (żywe) do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kminku i kilku gałązek pietruszki ...

dawno temu

Ajurweda – orientalny sposób na urodę

... , kminek czosnek, anyż, goździki, chilli, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, kardamon. Typ Pitta potrzebuje wyciszenia i relaksu. Dobre zioła to: kolendra, pietruszka, rozmaryn, koper, oregano, czerwona ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... organizmu do tego typu warzyw. Poza tym, do potraw bazujących na warzywach strączkowych czy kapuście można dodać kminek, który zapobiega wzdęciom. Inne korzyści płynące ze spożywania warzyw strączkowych ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... tuńczyka z rozmiarami polskiego karpia czy węgorza. Omawiana ryba nie występuje w naszym regionie, dlatego też trudno jest nabyć ją nieprzetworzoną i świeżą. Tuńczyki występują w wodach Atlantyku ...

dawno temu

Działanie kopru włoskiego

... , takich jak jajecznica czy omlet. Koper świetnie wydobywa także głębię smaku ryb (zwłaszcza łososia, karpia, pstrąga, węgorza oraz śledzia) oraz duszonych grzybów, a także doskonale komponuje ...

dawno temu

Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim

... . Ryba Niektórzy do dziś bez tradycyjnego karpia nie potrafią wyobrazić sobie kolacji wigilijnej. Jeśli nie chcesz smażyć tej ryby, możesz postawić na bardziej szlachetne gatunki, na przykład jesiotra ...

dawno temu

5 pomysłów na pyszne zupki dla Twojego dziecka

... przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kminku 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu masło klarowane do smażenia Na głębokiej patelni rozgrzej ... masło i zeszklij cebulę. Dynię pokrój ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... (lub u siebie w kuchni). Przepis:  20g gorczycy,20g nasion kolendry,20g majeranku,10g kminku,10g chili,10g papryki   Spotkać w nim można ponadto skórkę z cytryny, liście laurowe, czosnek i (UWAGA) śladowe ilości pieprzu czarnego. ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... z boczniaków, flaczki jarskie bądź flaczki z drobiu bądź z różnymi dodatkami przypraw. Poza granicami naszego kraju można spotkać się z flakami z kminkiem, mlekiem, papryką, a także octem winnym ...

dawno temu

Roślinoterapia

... przybyły do nas: imbir, kardanom, pieprz, gałka muszkatałowa i goździk. Ze starożytnego Egiptu: kminek, kolendra i mak. Składniki te stosowane są do wytwarzania pieczywa, napojów, a nawet gumy do żucia ...

+ Pokaż więcej