Letnie grillowanie

... na to, jak nieco ograniczyć kaloryczność dań z grilla. Składniki, które idealnie nadadzą się do przygotowania warzywnych szaszłyków to: 10 pomidorków koktajlowych, 2 papryki (mogą być w różnych kolorach ...

dawno temu

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

... ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień opalenizny. Znajduje się w ogórkach, brokułach, kapuście, cebuli, tuńczyku, czosnku, pełnoziarnistym pieczywie. Beta-karoten wykazuje działanie ochronne ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... rtęci i innych zanieczyszczeń. To tuńczyk należy do ryb najbardziej skażonych rtęcią, dlatego powinniśmy ograniczyć jego spożycie. Dotyczy to również jesiotra i karmazyna. - Należy jednak pamiętać ...

dawno temu

Właściwości octu

... zyskują przyrządzone z jego dodatkiem sałatki, zwłaszcza te z zielonych warzyw. Można zatem pokropić nim taką kompozycję warzyw jak: pokrojone w małe cząstki pomidorki, oliwki, ser pleśniowy, kiszony ...

dawno temu

Potrawy z grilla

... z grilla można przygotować? Podczas pikniku na ogródku warto przyrządzić także warzywa. Świetnie nadadzą się do tego cukinia czy bakłażan, które można napełnić wybranym farszem, np. na bazie pomidorków ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... w witaminy i minerały. Tłuste ryby takie jak śledź, makrela, łosoś, tuńczyk zawierają duże ilości niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6) potrzebnych do pracy mózgu i serca ...

dawno temu

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o rybach w diecie

... . Łosoś, na przykład, zawiera ich dużo, podczas gdy sardynka mniej. Najważniejsze jest zbilansowanie korzyści niesionych przez ryby z zawartością rtęci. Na przykład tuńczyk jest bogaty w oleje ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... żółtkiem jaja (które wcześniej wydrążamy z połówek), a następnie połączyć z majonezem i włożyć do połówek białek. Składnikami, które możemy wykorzystać są ryby np. tuńczyk, mięso np. szynka, warzywa ...

dawno temu

Przełam zimową nudę sałatką z dodatkiem zbóż!

... orzeszkami i podawaj w dowolnej temperaturze – na ciepło, zimno lub w temperaturze pokojowej. Sałatka z kaszą Kolejną warzywno-zbożową propozycją jest sałatka stworzona z kaszy, pomidorków, pietruszki ...

dawno temu

Przepisy na spaghetti

... wcześniej cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Kolejnym krokiem jest wrzucenie do mieszanki odsączonych wcześniej z nadmiaru płynu, drobno pociętych pomidorków, posiekaną paprykę oraz doprawienie ...

dawno temu

Zapiekanka z ziemniakami

... sparzone wcześniej pomidorki, zielony groszek i całość doprawić pieprzem, solą oraz szczyptą tymianku. Na wierzch przyda się ułożyć kołderkę z plasterków sera, który rozpuszczając się pod wpływem ...

dawno temu

Jak zrobić pite?

... . Mogą to być więc zatem poszatkowana drobno kapusta pekińska, pomidorki, cebula, kiszony ogórek i plasterki sera żółtego oraz kawałki pieczonego drobiu. Do takiej kompozycji można dodać sos czosnkowy bądź majonezowy ...

dawno temu

Dania z serem

... z tym rodzajem sera potrafi przygotować chyba każdy. Wystarczy dodać fetę do kompozycji z sałaty lodowe, pomidorków, papryki i zielonego ogórka, by w ciągu kilku minut uzyskać pyszną przegryzkę pełną ...

dawno temu

Uodpornij się na zimę

... , a nie smalec. W zbilansowanej diecie należy uwzględnić także ryby, zwłaszcza tłuste, takie jak tuńczyk, łosoś czy makrela kosztem czerwonego mięsa. Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 jedzenie ryb wpływa ...

dawno temu

Jak zapobiegać chorobom stawów

... , łososiu, tuńczyku), w witaminę C (warzywa i owoce). Witamina C jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój kości i hamuje zwyrodnienie. W diecie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw bogatych w luteinę, oleju ...

dawno temu

Wiemy, dlaczego nie możesz schudnąć!

... za nią plasują się ryby – przede wszystkim tuńczyk, łosoś i halibut. Warto także spożywać ser, najlepiej beztłuszczową mozzarellę, twarożek i parmezan. Sporą ilość białka znajdziesz w schabie, chudej ...

dawno temu

Witamina B3

... jej jest w drożdżach i orzechach ziemnych. Dodatkowymi produktami bogatymi w niacynę są: warzywa (pomidory, kapusta, groszek, ziemniaki, soja), mięso (wątróbka, drób, cielęcina), ryby (tuńczyk, łosoś, makrela ...

dawno temu

Naturalne przeciwutleniacze

... . Zapotrzebowanie twojego organizmu zaspokoi jedzenie tuńczyka, jajek, wątróbki, czarnych porzeczek, pietruszki, brokułów i papryki. Obok dostarczania do organizmu przeciwutleniaczy pokarmowych należy ...

dawno temu

Odchudzanie w biurze

... obiad w pracy, wieczorem przygotuj jedynie lekką kolację, np. sałatkę z dodatkiem tuńczyka lub ,,warzywa na patelnię’’. W pracy trudno czasem znaleźć czas na jedzenie, ale z drugiej strony powinno ...

dawno temu

Figura klepsydry - jak się ubrać?

... , jak chociażby tuńczyk, to także świetny dodatek zdrowej diety. Nie są natomiast wskazane produkty mleczne i nabiał. Lepiej zrezygnować z ziemniaków, ryżu, makaronów, białego chleba i cukru.   ...

dawno temu

Dieta dla cukrzyków

... , produktach mlecznych i czekoladzie. Równie szkodliwe dla zdrowia są tłuszcze trans, które zawarte są m.in. w margarynie, pieczywie, i fast-foodach. Zastąp je tłuszczami nienasyconymi, spożywając produkty sojowe, oliwę z oliwek, orzechy, ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... przygotowania: Sałatę należy umyć i osuszyć, a następnie wybrać duże liście, które będą stanowiły podstawę dla naszej sałatki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, natomiast ogórek powinien zostać obrany ...

dawno temu

Makaron fusilli

... pokrojoną w kostkę mieszamy z poszatkowaną cebulką i smażymy na patelni na oliwie z oliwek, aż składniki nabiorą lekko złotego koloru. Paprykę i pomidorki podzielone na małe cząstki warto poddusić, aby pozbyć ...

dawno temu

Jak zrobić Krwawą Mary?

... również przyprawiony odrobiną rzeżuchy! Jako przystawkę do Bloody Mary można podawać oliwki czy ser pleśniowy oraz pomidorki koktajlowe. Warto wiedzieć, że ze względu na swoje nazewnictwo drink ...

+ Pokaż więcej