Dieta dla cukrzyków
MARICRUZ • dawno temuOrganizm jest głównym źródłem glukozy. Jeżeli masz cukrzyce, twój organizm nie radzi sobie z transportem cukru do komórek, gdzie jest potrzebny do gromadzenia energii, osadza się on we krwi. Wszystko to zwiększa podatność cukrzyków na inne dolegliwości i zaburzenia. Dlatego ważne, by osoby, chorujące na cukrzycę zadbały o dietę. Jaka dieta jest odpowiednia dla cukrzyków?
Węglowodany
Osoby chorujące na cukrzycę muszą szczególnie zadbać o utrzymanie odpowiedniego stężenia cukru we krwi. Węglowodany proste, które znajdują się m.in. w mące, białym ryżu i cukrze powodują skoki poziomu glukozy. Dużo korzystniejsze są naturalne cukry, zawierające błonnik i białka, uwalniają glukozę do krwi w wolniejszym tempie. „Dawka” cukru, dozwolonego w jednym posiłku, ustalana jest w planie leczenia i należy konsultować ją z lekarzem. Podczas zakupów wybieraj produkty z pełnych ziaren. Zastąp biały makaron pszennym, a biały ryż brązowym lub kaszą gryczaną.
Staraj się spożywać mniej warzyw bogatych w skrobię – groszek, kukurydzę, marchew, białe ziemniaki. Mrożone warzywa są równie zdrowe, jak świeże, ale te z puszki już nie. Zawierają zwykle dużo sodu, konserwantów i substancji słodzących.
Substancje słodzące
Pamiętaj, że wszystkie słodziki oraz słodkie i gazowane napoje zawierają sztuczne cukry, jak aspartam, sukraloza, cyklaminian. Zamiast nich spróbuj naturalnych słodzików ziołowych. Naturalne napoje możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.
Tłuszcze
Spożywanie tłuszczu nie wpływa bezpośrednio na poziom cukru we krwi, ale dieta bogata w tłuszcze zwiększa ryzyko zawału serca. Jeśli masz cukrzycę i jesteś w grupie podwyższonego ryzyka chorób serca, kontroluj spożycie tłuszczów nasyconych oraz węglowodanów. Tłuszcze nasycone znajdziesz w tłustym mięsie, drobiu, maśle, produktach mlecznych i czekoladzie. Równie szkodliwe dla zdrowia są tłuszcze trans, które zawarte są m.in. w margarynie, pieczywie, i fast-foodach. Zastąp je tłuszczami nienasyconymi, spożywając produkty sojowe, oliwę z oliwek, orzechy, awokado i niektóre owoce morza (łosoś, halibut, tuńczyk, sardynki).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze