Jesienna aranżacja stołu – jak ozdobić strefę jadalnianą?

... na dekorację jest samodzielne zebranie jesiennej roślinności podczas spaceru, a następnie umieszczenie jej w szklanym pojemniku lub wazonie. Jesień to czas urodzaju dyń, który wielu z nas kojarzy ... się zachodnim świętem Halloween. Dlatego ...

3 miesiące temu

Przekąski na sylwestra - szaszłyki na zimno

... koktajloweogórki konserwowerukolęser żółtyplasterki szynki i salamizioła prowansalskieoliwkiser fetaser pleśniowymałe konserwowe kolby kukurydzywykałaczki do szaszłykówinne ulubione dodatki1. Zrób najpierw dewolaje ... z szynki. Na każdy ...

dawno temu

Sałatka z kiełkami

... szynki,mała cebulka ze szczypiorkiem,2 marchewki,opakowanie kiełków sojowych,2 łyżeczki oliwy z oliwek,2 ząbki czosnku,natka pietruszki.Sposób przyrządzenia Makaron, szynkę i cebulę ze szczypiorkiem ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... przyprawę! Zupa z dyni piżmowej i szałwii Składniki: ½ łyżki masła,½ łyżki oliwy z oliwek,2 szklanki posiekanej cebuli,2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej),2 łyżeczki świeżej szałwii (posiekanej),4 ... szklanki dyni piżmowej (pokrojonej w ...

dawno temu

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść marchew?

... Aby opóźnić proces starzenia się, należy zapewnić sobie odpowiednią ochronę nie tylko w postaci witaminy C i E, ale także beta-karotenu występującego w marchewce, słodkich ziemniakach, dyni ... ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, melonie, ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... Jest wymagająca i kapryśna, ale dobrze przyrządzona – bardzo smaczna. Aby nie wyszła twarda, trzeba o nią zadbać, zanim trafi do garnka, piekarnika czy na ruszt. Lubi marynowanie, obsmażanie ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... podczas przygotowywania posiłku, ani podczas konsumpcji. Melon, łosoś, ogórek, szynka, a nawet szczaw może stać się "pierogową inspiracją". Poniżej znajdziecie kilka propozycji na mniej standardowe farsze do tej tradycyjnej potrawy.   ... ...

dawno temu

Sałatka makaronowa - jak ją zrobić?

... , czyli makaronu. Gotuj go 5 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź, wypłucz w zimnej wodzie i znów odcedź. Krok 2 Obierz ogórki i pokrój je w kostkę. Podobnie przygotuj także szynkę. Kukurydzę osącz ... . Jeśli lubisz, dodaj jeszcze ...

dawno temu

Egzotyczny owoc

dawno temu

Dania z kabaczka

... Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie nazywany jest „cukinią”. Owoc ten jest kuzynem dyni i jego ogromną zaletę stanowi niska zawartość kalorii oraz delikatny smak ...

dawno temu

Domowe wędzenie

... sposobowi konserwacji. Domowe wędzonkiIstnieje cała gama produktów, które możemy poddawać wędzeniu. Najczęściej jest to mięso, bo trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez wędzonej szynki ... się same, trzeba to robić ręcznie. Robiąc domowe ...

dawno temu

Jak zrobić sałatkę wiosenną?

... w panierce i podsmaż. Krok trzeci Pomieszaj wszystko. Dodaj sos czosnkowy lub koperkowy i przypraw do smaku. Sałatka wiosenna numer 2 pół główki kapusty pekińskiej,garść rukoli,150 g szynki,1 ... ogórek,4 jajka,10 rzodkiewek.Krok pierwszy ...

dawno temu

Foremka do ciastek na Halloween

... Halloween, choć nie należy do naszej tradycji narodowej, coraz mocniej wkomponowuje się w zaduszkowy klimat. Niedługo wystawy sklepowe i restauracje ozdobią wydrążone dynie, na drzwiach zawisną ...

dawno temu

W czym jest witamina A?

... organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej diety należy więc włączyć produkty bogate w witaminę. Najlepsze źródło witaminy A to wątroba. Prowitaminę A można znaleźć w marchewce, dyni, szpinaku, boćwince, pomidorach, morelach, śliwkach. ... ...

dawno temu

Przystawki ekspresowe cz. III – z życia wzięte

... . W lodówce, oczywiście, nie było nic. No, tak po prawdzie to nic poza serem camembert, dopiero co otwartym mlekiem, śmietaną 18%, słoikiem czarnych oliwek, paroma marchewkami i kilkoma plasterkami szynki. Nie pozostało mi nic innego, jak wziąć ...

dawno temu

Na zdrowie

... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy. ... cholesterolu aż o 20%. Marynowanie nie pozbawia ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść nasiona?

... , takie jak: potas, żelazo, wapń i sód.Ziarno sezamu - zawiera witaminę E, PP, B1 i B2, jak również żelazo, wapń, sód, fosfor i lecytynę.Pestki dyni - to źródło witaminy A, B1 i B15 oraz takich ... przyprawę do zup, deserów czy płatków ...

dawno temu

Całkiem niecodzienna jajecznica

... i nie ma ryzyka, że coś nie wyjdzie, czyli sera żółtego i szynki, czy kiełbasy. A jakby tak pokusić się i całkiem nowe oblicze tego dania i odważyć się dodać do niej coś bardziej oryginalnego? Macie ochotę spróbować? Zatem oto kilka propozycji. ...

dawno temu

Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą

... wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz ...

dawno temu

Boga prawdopodobnie nie ma

... . Już wyjeżdża zza zakrętu i zaraz się zatrzyma. Przyglądasz mu się, reklamę szynki i papierosów zastąpiło hasło: Boga prawdopodobnie nie ma. Przestań się martwić i zacznij żyć. ... . Już wyjeżdża zza zakrętu i zaraz się zatrzyma. Przyglądasz mu ...

dawno temu

Pasty do chleba i nie tylko

... , że na ser i szynkę nie możemy już patrzeć... Oczywiście, można pójść do sklepu i nabyć jedną z miliona sztucznie barwionych, chemicznie konserwowanych i o syntetycznie polepszonym smaku past ... , że na ser i szynkę nie możemy już patrzeć... ...

+ Pokaż więcej