Tłuszcze nasycone

... nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczaku. Tłuszcze nasycone występują też w śmietanie i maśle oraz oleju kokosowym. To one ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi można posmarować chrupiące pieczywo, oraz które dobrze nadają się do przyrządzania słonych potraw są powidła ze śliwek. To przysmak dość kaloryczny, ponieważ ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... są idealnym dodatkiem do ciast, wieprzowiny, wołowiny oraz grzanego piwa lub wina. Anyż gwiazdkowy zarazem nadaje potrawie specyficznego aromatu i wspaniale zdobi przyrządzaną potrawę ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... , zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub kombinacji tych dwóch rodzajów mięs. Makrout: pieczone ciasteczka z kaszy many, z dodatkiem masła, orzechów ziemnych i daktyli - ulubiony deser Marokańczyków ...

dawno temu

Skurcze łydek w ciąży

... , tuńczyk, cielęcina, wołowina, wieprzowina itp. Jeżeli jednak skurcze będą pojawiać się często, należy wybrać się do lekarza w celu dokładniejszej diagnozy. Sposoby na skurcze łydekNieprzyjemne ...

dawno temu

Potrawy z woka

... z grzybami. Całość przyprószamy solą i pieprzem. Po jakichś 30 sekundach do woka wlewamy około 100ml wody. Całość trzymamy na ogniu, aż woda nie wyparuje. Wołowina imbirowa jest wspaniała z makaronem ryżowym, choć równie dobrze smakuje z ryżem ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... na zupę gulaszowąKorzystając z poniższego przepisu na zupę węgierską, możesz przyrządzić 5 porcji w około 40-50 minut. Do ugotowania gulaszowej zupy węgierskiej potrzebujemy: 0,5 kg wołowiny,2 cebule ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... i podroby Czerwone mięso (wołowina, baranina, wieprzowina i dziczyzna) Drób Ryby Żółtko jaj kurzych Płatki śniadaniowe zawierające żelazoŻelazo z innych pokarmów roślinnych (np. szpinak ...

dawno temu

Zupy są ważne

... są certyfikowane produkty ekologiczne, bogate w naturalne składniki i witaminy. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że nie są zanieczyszczone chemią rolną.gotując rosół, włóż kurczaka i kawałek wołowiny do zimnej ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... w tym względzie drób, wołowinę, koninę, dziczyznę oraz baraninę. Należy zastanowić się, czy tak duże spożycie wieprzowiny jest dla naszego zdrowia dobre? Okazuje się, że zbyt częste sięganie po roladki, parówki ...

dawno temu

Witamina B2

... i produkty mleczne, ryby (łosoś, makrela, pstrąg), szpinak, wołowina, grzyby. W codziennej diecie warto w najmniej przetworzonej formie przygotowywać zdrowe i pożywne posiłki. Wówczas ma się pewność ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... , wieprzowina, wołowina oraz grzyby. Ze względu na swą bogatą historię zaobserwować można w niej wpływy polskie, ale też azjatyckie. Najbardziej typowym daniem obok kapuśniaku, słoniny wieprzowej ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... . Przypomnijmy, że produkty te są bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, które jest lepiej przyswajalne niż białko pochodzące z mięsa, jak np. z wołowiny, czy wieprzowiny. Ponadto ...

dawno temu

Sos sojowy

... stanowi zaś uzupełnienie dań pieczonych i duszonych oraz podkreśla smak mięs czerwonych, takich jak wieprzowina czy wołowina. Istnieje także sos sojowo-grzybowy z wykorzystaniem grzybków nazwie „koji ...

dawno temu

„Kolekcjoner”, Alex Kava

... i kawałków indyka, znajdują się części ludzkiego ciała, starannie pocięte i popakowane. Wygląda to na fragment kolekcji jakiegoś przyjemniaczka, szczęściem pod ręką jest ktoś, kto akurat specjalizuje ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... ziemniaków, 2 duże cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, pieprz, 2 jajka, 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka, 2 papryki czerwone, papryka słodka, 10 dag ...

dawno temu

Nudności w ciąży - jak sobie z nimi radzić?

... , sałatka z kurczakiem lub indykiem, twarożek z warzywami albo jogurt naturalny/kefir z dodatkiem płatków zbożowych i owoców. Pomocne włagodzeniu nudności w ciąży mogą być migdały spożywane w przypadku ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... . Obok kotleta schabowego z piersi kurczaka, grillowanych filetów albo pieczonego indyka warto przyrządzić pyszne żeberka. Nie ma co się okłamywać, że ich jedzenie sprawi, że bez wysiłku zgubimy dobre ...

dawno temu

Jedzenie przed snem

... ryżowy z plasterkiem chudej piersi z indyka. Przed snem nie zaleca się ostrych przypraw, owoców cytrusowych, sosów pomidorowych, tłustych potraw – mogą one wywołać zgagę lub niestrawność i zaburzyć ...

dawno temu

Pomysł na szybki obiad

... ) fileta z indyka i sos wykonany przy użyciu jogurtu naturalnego doprawionego pieprzem i koperkiem. Tak przyrządzone składniki umieszcza się w bułce sezamowej i gotowe! Przekąska ta, choć bardzo sycąca ...

dawno temu

Jak zrobić suszone pomidory?

... gości można więc wykorzystać je jako farsz do kurczaka czy indyka wydrążając w filecie kieszonkę i umieszczając tam warzywa. Mięso można doprawić solą, pieprzem i zapiekać wraz z położonym ...

dawno temu

Jak nie przytyć podczas świąt?

... usmażymy lub upieczemy zamiast topić w gęstym zawiesistym sosie. Zdrowe i niskokaloryczne są też dorsz, pstrąg, ryby w galarecie, sałatki z jogurtem lub oliwą zamiast majonezu, indyk zamiast kaczki ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi A

... mięso, najkorzystniej będzie spożywać indyka lub tłuste ryby, tj. dorsz, makrela, sieja. Z nabiału warto sięgać jedynie po mleko sojowe i z niego powstały ser. Do posiłku zaleca się spożywanie ...

dawno temu

Senność w ciąży

... powinno znaleźć się co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w żelazo. Źródłem żelaza są: chude mięso, mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby ...

+ Pokaż więcej