"Ziemia żywych trupów", reż. George A. Romero

... przygodowy film akcji, utrzymany w postapokaliptycznym klimacie Mad Maxa czy Fallouta. A że przewija się w nim motyw wyjadania ludzkich podrobów? Nie takie rzeczy się widziało, wyjadanie wcale nie musi ...

dawno temu

Wpływ cholesterolu na atrakcyjność seksualną

... racjonalnie się odżywiać. - Głównym źródłem tłuszczów nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięso, tłuste wędliny, podroby, tłuste sery, śmietana, masło. One zawierają znaczące ...

dawno temu

Rola żelaza w organizmie

... , który także odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu organizmu. Żelazo hemowe (łączące się z hemoglobiną) znaleźć można w czerwonym mięsie, drobiu, produktach z krwi oraz podrobach. Warto pamiętać ...

dawno temu

Cholesterol nie do końca zły

... cholesterolu dostarczamy wraz z pokarmem, wątroba zwiększa lub zmniejsza jego produkcję. Cholesterol znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego: tłuste mięso, podroby, mleko i przetwory mleczne ...

dawno temu

Dieta dla włosów

... (ostrygi, chude mięso, ryby, kasze) oraz warunkująca wzrost włosa miedź (wołowina, nasiona słonecznika, podroby, awokado). Co niszczy włosy?mocna kawa i herbata,ostre przyprawy, alkohol, papierosy ...

dawno temu

Żywienie w niedokrwistości

... zatem zabraknąć mięsa czerwonego. Bardzo polecane są również podroby. Inne dobre źródła żelaza to: kakao w proszku, pestki dyni, soja, wątroba kurza, jagnięca, pasztet z wątróbek, suszone morele ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... albo krupnik. Oprócz tego wiele z nas z chęcią sięga po niego, przygotowując różnego rodzaju zapiekanki ziemniaczane bądź makaronowe. Makaron z boczkiem bowiem to ciekawe i dość nietuzinkowe połączenie ...

dawno temu

Placek z kaszą manną

... wypiekom subtelny smak oraz ciekawą konsystencję. Poza tym kasza manna świetnie sprawdza się, zastępując ryż bądź ziemniaki, zwłaszcza w przepisach na faszerowane warzywa, gołąbki albo krupnik. Dla nas ważne ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... i informacji na temat profilaktyki przeciw miażdżycowej. Właściwości jajek Jajka wbrew pozorom nie mają aż tak dużej ilości cholesterolu co, np. podroby czy kaczka. Sam cholesterol zresztą ...

dawno temu

Rozstępy w ciąży

... zawierają m.in. ryby, chude mięso, podroby, groch, orzechy, kasze i pełnoziarnisty chleb. Kosmetyki na rozstępy Koniecznie stosuj krem przeciw rozstępom, oczywiście ten przeznaczony dla przyszłych mam ...

dawno temu

Rozstępy po ciąży

... tego pierwiastka zwiększa ryzyko wad wrodzonych u dzieci. Źródła cynku to mięso, podroby, żółty ser, kasza gryczana, pestki dyni, orzechy i groch. W ciąży pojawiają się też rozstępy na piersiach ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... i podroby Czerwone mięso (wołowina, baranina, wieprzowina i dziczyzna) Drób Ryby Żółtko jaj kurzych Płatki śniadaniowe zawierające żelazoŻelazo z innych pokarmów roślinnych (np. szpinak ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... wątróbka np. w cieście, duszona lub po węgiersku tłuszcz, z którego możemy zrobić smalec; podroby – możemy je wykorzystać do przygotowania pasztetu. ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... jest bogate w witaminę B1 oraz PP, zaś podroby wieprzowe (wątroba, nerki) są dobrym źródłem witamin A, D, K. Mięso wieprzowe jest też dobrym źródłem żelaza. - Najwięcej jest tego np. w wątrobie ...

dawno temu

Anemia u dzieci

... lekarz przepisuje kropelki i syropy, a dzieci starsze dostają tabletki. Dieta na anemię powinna być bogata w produkty zawierające żelazo. Pierwiastek ten znajduje się w mięsie, podrobach (np. w wątróbce ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... zachodzącym na szynkę i biodrówkę. Poza wymienionymi rodzajami świńskiego mięsa otrzymuje się również podroby, wśród których wymienić trzeba mózg, nerki, płuca, ozorki, żołądek. Najwięcej tłuszczu zawiera ...

dawno temu

"Przebudzenie", Joby Harold

... chyba mniej więcej tak: dzisiejsza młodzież jest tak znieczulona wskutek potężnej dawki przemocy i tortur, jakie serwuje jej kino i telewizja, że bez odrobiny podrobów nie uda się przyciągnąć jej uwagi ...

dawno temu

Kobieta za ladą

... , które proszą o „ładnego schabowego” dla męża i pół kilo podrobów dla nienażartej chmary dzieciaków, bój się Boga, jak to wszystko wykarmić? Wypindrzone panienki kupujące najlepszą polędwicę na kolację ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... wydaje się, że mięso nie może dobrze smakować w połączeniu z innym mięsem. Okazuje się jednak, że kurczak nadziany drobiowymi podrobami, wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną to naprawdę niezwykle dobry ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... się zarówno do duszenia, grillowania, pieczenia jak i gotowania. Najbardziej znane nam rodzaje wołowiny to: antrykot, karkówka, udziec, żeberka, polędwica, łopatka a także goleń. Dobre są również podroby tj ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... także zniknąć kaloryczne śmietany, pasztety i konserwy, tłuste mleko, podroby oraz majonez. Ponadto należy całkowicie wyeliminować alkohol, gdyż spożywany z nadmiernych ilościach uszkadza wątrobę i w konsekwencji ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... , dodatkowo trudności z zasypianiem i stany depresyjne. Przyjmowanie jej w zbyt dużych ilościach może spowodować zaburzenia układu nerwowego. Witamina B12 Obecna jest w podrobach, wołowinie ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance. ...

+ Pokaż więcej