Sałatka z suszonych pomidorów

... bowiem tak dobrze nie zdobi przyrządzonego spaghetti jak świeże listki bazylii, a napar z mięty bez wątpienia ułatwi nam trawienie nawet najbardziej tłustych potraw. Innym niezawodnym sposobem ... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem ...

dawno temu

Sól w diecie

... chroni się przed nadmierną utratą płynów. Wokół ilości spożywanej soli przez najmłodszych krąży wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają, że kategorycznie nie wolno solić potraw dla dzieci, inni ... - nie chcąc demonizować roli soli w ...

dawno temu

Makaron z warzywami w sosie serowym - jak go przyrządzić?

... Proste potrawy są najlepsze. Makaron z warzywami z pewnością do nich należy. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, ale efekt naprawdę cię zaskoczy. Kolorowa, apetyczna potrawa skusi nawet dzieci ...

dawno temu

Piersi z kurczaka z pieczarkami

... rozwiązaniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią? Zaliczyć tu trzeba przede wszystkim potrawy, w skład których wchodzą produkty łatwo znoszące nasze braki dotyczące właściwego obchodzenia ... . Co więcej, to idealne rozwiązanie ...

dawno temu

Nie łącz składników, bo inaczej…

... więc potrawy wykonane przez DDB Sydney’a. Przyrządził je, aby uświadomić i przypomnieć nam, że jedzenie poszczególnych składników osobno jest lepsze, niż spożywanie ich razem. Spójrzcie na zdjęcia i powiedźcie ... , czy potrawy te nie wyglądają ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... O odpowiednim przygotowaniu do świąt myśli większość z ...

dawno temu

Sos sojowy

... Kuchnia azjatycka bez soi? Naprawdę trudno sobie to wyobrazić. Co ciekawe, wykonany z niej sos sprawdza się także zastosowany w przypadku wielu potraw europejskich. Soja dostarcza organizmowi ... wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą ... czy pietruszka oraz mocno doprawione. Najważniejsze przyprawy tej kuchni ...

dawno temu

Mocktails zamiast wina. Kto próbował?

... Czy może być coś lepszego niż dobre wino podane do świetnie przyrządzonej potrawy? Okazuje się, że tak. Poważnym rywalem dla wina mogą być bezalkoholowe koktajle, o których przekonująco pisze renomowany portal „Food & Wine”. ... cytryny w ...

dawno temu

Zupa makowa

... wigilijnych potraw. Zaryzykować można stwierdzenie, że chyba każda rodzina w nieco inny sposób gotuje świąteczne potrawy. Już na podstawie samych rozmów z przyjaciółmi zauważamy, że inne składniki wzbogacają ... smak bigosu, zupy rybnej albo ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... Jest świetnym składnikiem sałatek z majonezem, nadając im subtelny smak. Jednak jest bardziej uniwersalna i istnieje cały szereg unikalnych i pysznych potraw, jakie możemy przygotować na jej bazie. Jakie danie obiadowe można przyrządzić ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... winniczków. Poza tym należy zaznaczyć, że potrawy z nich przyrządzane są już od tysiącleci, bowiem to właśnie ślimaki stanowiły jedno z głównych źródeł pożywienia naszych przodków. Urozmaicenie zasobu ... , że nie wszystkie gatunki nadają się do ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... „Pyra” to po poznańsku ziemniak. Bogactwo dań, jakie można wykonać na bazie tego warzywa jest niezliczona. Jedną z potraw, która nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich są placki ziemniaczane ... . Są potrawą smaczną, zdrową i ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... Przełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw ... . Mowa tu nie tylko o grzybach, w których ...

dawno temu

Hodowanie ziół

... wiele do życzenia, nie przekonuje do sięgania po nie. Poza tym nieraz odstrasza nas cena danych produktów nadających potrawie kolor i smak. Zamiast wydawać krocie na nasycone nawozami i konserwantami ... warzywa oraz owoce, znacznie lepiej ...

dawno temu

Z miłości do spaghetti!

... Jako, że jestem wielką miłośniczką włoskiej kuchni, pragnę Wam dziś zaproponować garść przepisów na spaghetti. Z potrawą tą często bywa tak, że jak jak spróbujemy danego sposobu na jej przyrządzenie ... , to jesteśmy mu wierni latami. A przecież ...

dawno temu

Coś z innej kuchni – meat-pie

...   Meat pie jako potrawa znana przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii (serwowana często z tamtejszym piwem Guinness), czy Francji nie da się nie lubić. ... Meat pie jako potrawa znana przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... Nierzadko bywa tak, że część z nas nie potrafi właściwie komponować potraw urządzając tzw. "tematyczne spotkania kulinarne z przyjaciółmi", a bez wiedzy na temat tego „ z czym to się je” łatwo popełnić faux paux i zamiast zabłysnąć kunsztem ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ... , dzięki czemu potrawa ta przez długi czas ci się nie znudzi. Nie ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Scotch eggs

... Scotch eggs, czyli jaja po szkocku to klasyczna i prosta w przyrządzeniu brytyjska potrawa w postaci smażonych jaj na twardo zawiniętych w mięso mielone z dodatkiem przypraw i ziół pokryte panierką z bułki tartej.  ... Scotch eggs, czyli jaja po ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

+ Pokaż więcej