Jak zrobić pite?

... , które wysubtelnią smak lub po prostu skropić składniki jedynie oliwą z oliwek. Pita grecka świetnie sprawdza się także jako przekąska zapiekana w piekarniku. Można więc włożyć do niej usmażone ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... tłuszczu. W takiej postaci mięso można zapiekać w piekarniku, jednak podczas tego procesu bardzo ważnym elementem jest polewanie go tłuszczem, bo może ono szybko wysychać. W kwestii przygotowywania ...

dawno temu

Ser bryndza

... na to, jak podkreślić smak mięsa, a więc bryndzę warto dodawać też do dań zapiekanych w piekarniku. Ponadto ten rodzaj sera świetnie smakować będzie w postaci lekko roztopionej. Dobrym pomysłem jest więc położenie ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... makaronowe najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. Warto je wcześniej ugotować, bo te surowe nie zawsze zapiekają się jak należy. Na płatach z makaronu należy warstwowo układać ...

dawno temu

Świąteczny obiad dla wegetarian

... pergaminowym. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.   Kotleciki z młodej kapusty  700g kapusty włoskiej,100g mąki krupczatki,2 ...

dawno temu

Przystawki na przyjęcie

... pół minuty z jednej strony i podobnie z drugiej (preferowana patelnia o średnicy 15 cm). Po usmażeniu pierwszego naleśnika przekładamy go na talerz, zawijamy i trzymamy w ciepłym miejscu, aż usmażymy wszystkie (robimy tak kolejno z każdym ...

dawno temu

Wzdłuż wybrzeża Suahili

... świata. To tutaj zawijały statki handlowe z Chin i z krajów arabskich, tutaj rozwijano kontakty handlowe. Zanim jednak na te tereny dotarli Arabowie z regionu Zatoki Perskiej i Półwyspu Arabskiego, Malindi ...

dawno temu

Śpieszy mi się

... się swoimi pozaetatowymi obowiązkami. A ponieważ tak się składa, że mogę je wykonywać z dowolnie obranego miejsca, do którego doszła już cywilizacja i Internet, to zawijam się na Zieloną Wyspę i przez dwa ...

dawno temu

Rolada z indyka

... zawijamy mięso w rulon. Następnie podsmażamy mięso obtoczone w mące z każdej strony, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 35-40 minut. Przed podaniem możemy roladę posypać prażonymi pistacjami. Smacznego!   ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... wegetariańskich. Do najbardziej popularnych dań kuchni wietnamskiej zaliczamy przede wszystkim: Nem, czyli potrawę znaną u nas pod nazwą sajgonek. Farsz w tym daniu zawija się w specjalny papier ...

dawno temu

Wrastający paznokieć

... wrastanie paznokcia. Bolesne dolegliwości spowodowane są zawijaniem się płytki paznokcia i uciskaniem na skórę. Wbijanie się brzegu paznokcia pod tzw. wał paznokciowy uszkadza skórę. Powstała ranka ...

dawno temu

Sos do mięsa

... przez nas produktów. Pyszne schabowe albo mielone kotlety, wyśmienite szynki i polędwice czy w końcu zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym albo pieczony kurczak to tylko niektóre z dań, na myśl ...

dawno temu

Co na drugie śniadanie dla dziecka?

... , lizakami, ciastkami, pączkami i coca colą trudno konkurować szynce, kiełbasie czy żółtemu serowi. Niestety, wróżę przegraną. To, co może czasem boli rodziców, to wyposażenie szkolnych sklepików ...

dawno temu

Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy?

... z mięsa przetworzonego zaliczamy m. in. parówki, szynki, kiełbasy, konserwy, mięsa suszone i peklowane, boczek. Wspomniane wcześniej procesy przetwórcze mają na celu poprawę walorów smakowych mięs ...

dawno temu

Przybranie do drinków na domowo

... zakręconego twista, to skórkę zawijacie na słomkę (przyczepiając końcówki skórki do słomki wykałaczką przebitą przez słomkę). Tak przygotowany twist musi odczekać 2-4 godziny (czyli trzeba przygotować je ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... oraz trzustkę. Niestety, niekorzystnie działają także na serce. Inne zagrożenie stanowią mięsa wędzone: szynka, parówki, salami, boczek czy inne zimne mięsa. Nitrozaminy, które powstają po spożyciu ...

dawno temu

Jajecznica z kurkami

... jajek i dowolnych dodatków, do których najczęściej zalicza się w omawianym przypadku cebulę, surowe albo suszone pomidory, szparagi, szczypiorek, szynkę, kiełbasę, boczek, a także pieczarki ...

dawno temu

Śniadanie dietetyczne

... . Zamiast niego weź dwie kromki pumpernikla. Pumpernikiel to ciemny, razowy chleb z mąki żytniej. Na wierzch przygotuj plastry chudej szynki, oliwki, pomidora i szczypiorek. Jeżeli nie jesteś zwolenniczką ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... kanapki z szynką i serem puść wodze fantazji i spróbuj przyrządzić coś oryginalnego. Pamiętaj, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem, gdyż ten drugi niszczy zawartą w pomidorze witaminę C. Uważaj na ilość ...

dawno temu

Racjonalne odżywianie - poznaj jego zasady

... o menu śniadaniowe, to zamiast tostów z kalorycznym serem żółtym i soloną szynką, dobrze swe zadanie spełni miseczka jogurtu z musli oraz kilkoma łyżkami otrąb. Taki posiłek nie tylko sprawi, że organizm ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... , chroni przed utratą ciepła, jest niezbędny do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i prawidłowej pracy hormonów. Wieprzowina chuda (schab, polędwiczki, mięśnie szynki) ma taką samą ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Wśród propozycji Knorra znajdziemy produkty do przygotowania pysznych dań takich jak Spaghetti Bolognese, Zapiekanka makaronowa z szynką, Lasagne i Gulasz. Brzmi znajomo? Nic nie stoi na przeszkodzie ...

dawno temu

Marzenia naprawdę się spełniają!

... przekazano go nowym właścicielom. Oczywiście na stole nie mogło przy tym zabraknąć przysmaków firmowanych przez organizatorów konkursu. Były więc Almette z kolorowym pieprzem i szynką długodojrzewającą ...

dawno temu

Pasta z kurczaka

... dzieci przebywają w czasie posiłków w szkole, idealnym rozwiązaniem jest jedzenie kanapek. Zwykle robimy je, nakładając na kromkę chleba plasterek żółtego sera albo szynki. Jednak to nie koniec ...

+ Pokaż więcej