Celiakia

... nie mogą jeść zwykłej mąki, makaronów, ciastek, płatków zbożowych oraz niektórych konserw, produktów mlecznych i sosów. W trosce o bezglutenowców powstały wyroby pozbawione glutenu, dzięki czemu łatwiej ...

dawno temu

Uczyń swoją dietę kolorową!

... maleje. Kolorowa rodzina warzyw i owoców: Czerwona - pokarmy z tej grupy zapewniają likopen, czyli substancję zapobiegającą nowotworom. Należą do niej: pomidory, a także sosy pomidorowe, arbuzy ...

dawno temu

Jaki telefon dla dziecka na wakacje?

... telefonów dla dzieci jest proste wybieranie numerów (numer alarmowy i numery do rodziców znajdują się pod przyciskami wyboru bezpośredniego). Co więcej, wiele komórek ma także funkcje SOS i „Dotarłem ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... , ważna jest tu także szybkość jej wykonania. Wystarczy tylko pokroić wybrane warzywa i wymieszać je razem z sosem. Jeżeli nabrałaś ochoty na pyszną surówkę z białej kapusty,nie czekaj i skorzystaj ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... . Jeżeli przeszkadza ci specyficzny aromat ryby, przyrządź ją z dodatkiem sosu cytrynowego, a możesz być pewna, że nie poczujesz go wcale. Poza tym najłatwiejszym pomysłem na rybę jest jej usmażenie ...

dawno temu

Krewetki w cieście

... na przystawki z krewetek, jak krewetki w sosie czosnkowym lub krewetki z nutką kokosu. Znacznie rzadziej mamy okazję spróbować wyśmienitej zupy krewetkowej albo kremu z krewetek o wyraźnym ostrym smaku ...

dawno temu

Wigilijna zupa rybna

... w musztardzie. Poza tym wielkim powodzeniem zazwyczaj cieszy się ryba po grecku i karp w sosie śmietanowym. Równie dobrze można przyrządzić wyrafinowanego karpia w galarecie albo karpia zapiekanego wraz ...

dawno temu

Śledzie po żydowsku

... , garstki rodzynek i przyprawienie cukrem, solą, pieprzem i odrobiną octu winnego. Dzwonka śledzia należy ułożyć na talerzu i pokryć powstałym sosem majonezowym. Całość można udekorować rukolą. Smacznego! ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... na tarce wskazane warzywo, a następnie dodać do niego odrobinę marchewki i jabłka. Smak będzie jeszcze wyrazistszy, gdy dodamy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru. Świeże ogórki możesz połączyć z posiekanym czosnkiem, odrobiną płynnego ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

... nasze danie. Jednakże możemy równie dobrze zastąpić go sosem beszamelowym albo mozzarellą. Co jeszcze wchodzi zwykle w skład zapiekanek? Wskazać tu trzeba przede wszystkim na makaron i ryż. Równie dobrze ...

dawno temu

Ciasto bez mąki

... ze zdecydowanej większości potraw. Mąka, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, dodawana jest do wielu zup czy sosów. Jej zagęszczające właściwości są także wykorzystywane w trakcie robienia wielu słodyczy ...

dawno temu

Zupa neapolitańska

... odrobinę sosu beszamelowego, jednak będzie ona wtedy mniej lekka. Po nałożeniu porcji zupę posypujemy startym serem żółtym. Smacznego! ...

dawno temu

Sałatka z kuskusem

... , aż spęcznieją. Następnie trzeba pokroić pietruszkę, kapustę, kolendrę oraz por. Kiedy kasza już wystygnie, dodajemy przygotowane składniki, a także ciecierzycę i soczewicę. Całość polewamy sosem składającym ...

dawno temu

Sałatka ze słonecznikiem

... , cebulę i ser na kawałki, a następnie dodajemy do szpinaku. Warzywa posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i słonecznikiem. Następnie z oleju, musztardy i miodu przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Smacznego! ...

dawno temu

Kuchnia indyjska

... food, który składa się z placków nadziewanych soczewicą, ziemniakami i pomidorami i polanych pysznym sosem. Ciekawym smakiem charakteryzuje się masala chal, która jest serwowanym w Indiach napojem ...

dawno temu

Dieta wegańska

... zamiennikiem jest jogurt sojowy świetnie imitujący smak śmietany w sosach i zupach. Ważne, aby niedobór białka, jakie w normalnej diecie dostarczane jest przede wszystkim przez mięso, zastępować dużą ...

dawno temu

Jak często jeść?

... produkty spożywcze, a unikaj żywności wysoko przetworzonej (typu: zupki błyskawiczne, sosy z torebki, konserwy, fast fody itd.). Zwracaj uwagę na zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... jest także ich przeznaczenie – do ryb i sosów są głębokie, do smażenia bardziej płaskie, a np. do naleśników zupełnie płaskie z wyprofilowanym brzegiem. Poza tym do wyboru mamy setki producentów, którzy wiedzą, z czym ...

dawno temu

Co jeść przed snem?

... . Niskokaloryczna, zdrowa przekąska nie powinna zniweczyć trudów odchudzania. Przekąski przed snemZasadniczo nie powinno się jeść przed snem ostrych potraw, owoców cytrusowych, sosu pomidorowego ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu lasagne można ją udekorować listkami bazylii i podawać z sosem pomidorowym. Ważna uwaga: chcąc, aby potrawa była nieco bardziej aromatyczna ...

dawno temu

Przepis na naleśniki z owocami

... cukrem pudrem i polać sosem czekoladowym.Pomysł na naleśniki z jeżynami W tym przypadku nadzienie można przygotować z jeżyn połączonych z serkiem waniliowym. Dobrym pomysłem będzie także wkomponowanie ...

dawno temu

Zachcianki w ciąży

... egzotyczne, masło orzechowe, pączki, dania z curry, ziemniaki, orzeszki. Popularne są również nietypowe połączenia: tuńczyka z bananem, pikli z masłem orzechowym czy smażonych jajek z sosem miętowym ...

dawno temu

Jedzenie fast food

... , a do tego dodaje się do nich wysokokaloryczne i bardzo ciężkie sosy, np. majonezowe. Do tego takie dania niejednokrotnie wręcz „ociekają” zawartością soli. Dzieje się tak zazwyczaj w przypadku frytek ...

+ Pokaż więcej