Pochwała parówki

... . Była parówka w sosie pomidorowym, z serem, parówka po dyrektorsku, angielska parówka z czosnku i gulasz z parówek, na dobrą sprawę, tą potrawą mogłem obskoczyć trzy dania dziennie, od poniedziałku ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak powstały restauracje?

... ; specjalizowały się one w małych pikantnych przekąskach, czyli tapas. W Anglii podawano najczęściej kiełbasy i ciasta pasterskie, a we Francji gulasze, chleb, sery, pieczenie i zupy; były to więc proste ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... mielonego z widocznym tłuszczem • Tłustych kiełbas • Kremowych sosów (beszamelowy, maślany, serowy) • Ziemniaków smażonych, frytek • Dań jednogarnkowych (fasolka po bretońsku, gulasz, bigos) Na co należy ...

dawno temu

Jakie witaminy są najlepsze na trądzik?

... ostre, które zawierają dużo pieprzu, ostrej papryki lub syntetycznego octu spirytusowego. Warto wiedzieć, że sól, smalec, łój wołowy, nieświeże masło, margaryny kiepskiej jakości przyczyniają się do dojrzewania zaskórników w skórze. ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... się w wodzie z solą, to jest bardzo słony, a walory smakowe przypominają raczej bulion wołowy, a nie ser. Powierzchnia epoisses de Bourgogne jest także często smarowana alkoholem, przez co zyskuje ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... , następnie wałkujemy na cienkie paski i kroimy na małe kwadraty. Do przygotowania farszu potrzebne jest ok. 30 dag mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego, 1 cebula, oliwa z oliwek oraz sól ...

dawno temu

Dieta na urodę

... stanowią jaja i wątroba, szczególnie wołowa. Jej roślinny odpowiednik to beta-karoten, który blokuje szkodliwe działanie promieniowania UV. Najwięcej znajduje się go w szpinaku, morelach i dyni ...

dawno temu

Organ nieużywany zanika, tak mówią

... , zwłaszcza proweniencji wołowej, nie mają sobie równych. Kiedy jest w domu, korzystam do upadłego (z przejedzenia) z jego talentów. Wobec powyższego, pojedynek w kuchni nie jest może tym, co Tygrysy ... z muzyką rockową, niech króluje cichy ...

dawno temu

Poprosiłam Go o rękę

... zasypany plastikowymi samochodzikami naszych dzieci, a pośród tego nasza kolacja: talerze z gulaszem ze słoika? Było fajnie, cieszę się, że zrobiłam to, co zrobiłam. Kiedy ktoś mnie zapyta ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... recepturę? Przede wszystkim, główna różnica polega na tym, że Węgrzy na Wigilię jedzą mięso. Podstawą jest gulasz szegedyński z dzika, słoniny i kapusty, zupa rybna, a na deser koniecznie strucla z makiem ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... czy gulasz. Jest nieoceniony zwłaszcza w okresie świątecznym, bo dodany do potraw ułatwia ich trawienie. To nie jedyne zdrowotne plusy płynące ze spożywania tej przyprawy - napar z majeranku skutecznie ...

dawno temu

Śniadanie

... a nawet nocy. Są w niej dodatki ziół, mięsa a przede wszystkim przepyszny ryżowy makaron. Najpierw długo, nawet 20 godzin gotuje się wywar z kości wołowych lub kurczaka z przyprawami i warzywami ...

dawno temu

Weź pan tę rękę

... ? Jak jest quiche'em, to jest wytworne, ale jak jest pajem – to już nie? Hę? Jak jest pastrami, to jest pyszne i zdrowe, bo śródziemnomorskie, ale jeśli jest pieczenią wołową, to nie, bo pewnie z wściekłej krowy ...

dawno temu

Przepis na zdrową skórę

... wczesnemu starzeniu się skóry i chroni organizm przed toksynami. Na obiad: Wątróbka wołowa. Zawiera naturalny retinol, czyli witaminę A, która jest odpowiedzialna za regenerację komórek skóry ...

dawno temu

5 pomysłów na dietetyczny obiad

... : 200 g mrożonego bukietu jarzyn; 170 g polędwicy wołowej; ocet balsamiczny; łyżka płatków migdałowych; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki oliwy z oliwek; pieprz kolorowy. Sposób przygotowania: 1. Polędwicę ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ...

dawno temu

Co do herbaty

... ich nieprzyjemny błotny zapach. Jej sok wymieszany z oliwą z oliwek wzbogaca smak wielu sałatek na bazie sałaty. Pekluje się nią mięso wołowe. Sprawdza się w napojach orzeźwiających, zwłaszcza ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

10 domowych trików, które ułatwią Ci życie

... z oliwek i przyprawy, a następnie zblenduj; z czerstwego chleba możesz zrobić pyszne kluski, które doskonale komponować się będą z gulaszem. Można je też podać na słodko z bułką tartą i podsmażonymi ...

dawno temu

Wycieczka. Tanio!

... się jako kotlet w poniedziałek, we wtorek lądowało w gulaszu. Koszmar. Musieliśmy dojadać na mieście. Agata (26 lat, nauczycielka z Ciechanowa): - Niestety tania wycieczka często łączy się z okropnym miejscem ...

dawno temu

Co jeść, żeby zajść w ciążę?

... więc jak najczęściej przygotowywać zupy i gulasze. Lepiej stronić od zimnych posiłków i surowych produktów. Jeśli zależy nam na poczęciu dziecka, przyjrzyjmy się swojemu codziennemu jadłospisowi. Weźmy ...

dawno temu

Czy mleko szkodzi? List do Dietetyka

... jego przyrządzenie sprawi, że nabierze on zupełnie innego smaku. Proponuję przygotować gulasz ze szpinaku. Na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojony drobno czosnek (około 5 ząbków) wraz z grubo ...

dawno temu

Jedzenie i sumienie

... z podwójną panierką, do których tak wspaniale pasują młode ziemniaki, mizeria ze słodką śmietaną i zimne piwo. Zrazy wołowe mamy z jej niedoścignionym kiszonym ogórkiem w środku. Pieczona wołowina ...

dawno temu

Dieta odmładzająca

... z cytryną. Podwieczorek: szklanka soku jarzynowego z drożdżami. Kolacja: filiżanka chudego bulionu, kawałek chudego gotowanego mięsa wołowego, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami lub jagodami (z mrożonek).201 ...

dawno temu

Odnowa w duchu i w świetle faktów

... to sobie na wołowej skórze. To ja wymyśliłam wstawanie o nieludzkiej porze i ćwiczenie charakteru. Na całkiem podobnej zasadzie powzięłam po raz setny zobowiązanie do gromadzenia oszczędności i poczynienia rozsądnych ...

+ Pokaż więcej