Blanszowanie warzyw

... są delikatne warzywa. Blanszowanie można więc zastosować w przypadku brokułu, szpinaku, kalafiora, fasoli, cukinii czy liści szałwii. Świetnie sprawdzi się także w tym przypadku kukurydza i zielony groszek ...

dawno temu

Jedzenie odchudza.

... to 1,5 g błonnika. Przestaw się na makaron razowy. Jest o wiele bogatszy w błonnik od tradycyjnego.Jedna filiżanka zawiera do 5 g włókna roślinnego. Gotuj brokuły, kalafior, marchew.Gotowane powoduje ...

dawno temu

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

... . Naturalnie, znacznemu ograniczeniu muszą być poddane tłuszcze. Zły wpływ na dietę, pracę tarczycy i wchłanianie się jodu mają też niektóre surowe produkty, np. kalafior, kapusta, groch, fasola, rzepa ...

dawno temu

Jak leczyć refluks?

... gazowanych. Produkty zalecane w diecie na refluks to: • czerstwe pieczywo, • ziemniaki gotowane, • mleko i przetwory mleczne, • chude mięso, • marchew, buraki, kalafior, szpinak, • owoce bez skórek ...

dawno temu

DZIAŁANIE MIĘTY

... i wzdymających (fasola, kalafior, kapusta, baranina). W przypadku zaburzenia trawienia osoby dorosłe i dzieci powinny pić 3 razy dziennie napar przygotowany z liści mięty pieprzowej. W badaniach klinicznych in ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców

... ; ● wystrzegajmy się kalafiorów, brokułów i kapustnych – zupełnie nie pasują do ciast; ● wybierajmy pełne składników odżywczych i wygodne w użyciu mrożonki. cukiernictwo, Encyklopedia PWN: źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy ...

dawno temu

Dieta na płaski brzuch

... działanie pokarmów wzdymających. Kalafior, kapusta, bób, groch czy fasola, mimo tego, że są bardzo zdrowe, powodują powstawanie gazów. Dlatego pokarmy te należy łączyć z kminkiem lub octem jabłkowym ...

dawno temu

Niedobór witaminy C

... , kalafior oraz melon, nie powinny być przechowywane przez długi czas – im świeższe, tym zdrowsze. Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło, ciepło oraz powietrze, dlatego też jej zawartość we wspomnianych ...

dawno temu

Smaczne produkty spożywcze poniżej 50 kalorii

... (zawierają witaminę B1 i B2 oraz PP, a ponadto potas i fosfor), 68905 dwie filiżanki różyczek kalafiora – 20 kalorii (tym warzywem warto zastąpić ziemniaki; zawiera kwas foliowy, witaminy K i C), dwie ...

dawno temu

Jesienna dieta

... przyda się wzmocnienie w postaci witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego. Kalafior to źródło witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, żelaza i potasu. Podobny zestaw witamin i minerałów znajdziemy ...

dawno temu

Jak wprowadzić więcej warzyw do diety?

... . Żeby urozmaicić nieco formę podawanych warzyw, pokrój je i wrzuć na patelnię, a otrzymasz smaczną potrawę: grillowane warzywa. Najlepiej nadają się do tego brukselka, brokuły, kalafior i marchewka ...

dawno temu

Obiad nasz codzienny

... razy w tygodniu zakładała wyjściowe ubranie, dobierała rękawiczki, apaszkę, kapelusz i wyruszała na targ po świeże warzywa. Kupowała zawsze u tych samych osób. Koperek u „koperkowej babci”, kalafiory ...

dawno temu

Niestrawność

... porcje,jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs,ogranicz produkty, które powodują wzdęcia: fasolę, groch, kapustę, brokuły, kalafior, rzodkiewkę, kaszę jęczmienną i inne,unikaj picia gazowanych ...

dawno temu

Grypa latem

... też, że lato to czas świeżych warzyw i owoców, które są źródłem witamin i mikroelementów. Zamiast więc iść do McDonalda, lepiej przygotować sałatkę czy leczo, fasolka szparagowa i kalafior ...

dawno temu

Nie daj się chorobie! Jak?

... witamin i minerałów. W okresie wzmożonych przeziębień warto też zwiększyć dawkę witaminy C, która wzmacnia błony śluzowe i chroni przed infekcjami. Można ją znaleźć w papryce, jabłku, kalafiorze, brokułach ...

dawno temu

Pyszny, zdrowy obiad w 3 minuty? Teraz to możliwe!

... również na wypadek niespodziewanych gości – to świetna, gotowa przekąska, do której możesz podać nawet surowego kalafiora podzielonego na cząstki lub marchewkę, selera czy paluchy chlebowe. Dokąd ...

dawno temu

Warzywa + owoce = młodość

... Uzdrawiające działania warzyw i owoców Systematyczne jedzenie warzyw i owoców może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Częste spożywanie kapusty, kalafiora i brokuł zapobiega rozwojowi ...

dawno temu

Reset organizmu. Post warzywno-owocowy

... dopuszcza spożywanie warzyw o niskiej zawartości skrobi, w tym marchwi, buraków, selera, rzodkiewki, pietruszki, chrzanu, kapusty, kalafiora, cebuli, czosnku, pora, ogórka, kabaczka, dyni, sałaty ...

dawno temu

Wymioty w ciąży

... , chudym mięsie, bananach, kapuście, zielonym groszku, kalafiorze, marchewce, szpinaku, ziemniakach. Zrezygnuj z potraw smażonych na głębokim tłuszczu oraz pikantnie doprawionych. Unikaj zapachów ...

dawno temu

Jak dbać o skórę twarzy

... , poziomki, szczypiorek, szpinak, czerwona porzeczka, kapusta czerwona, kapusta biała, kalafior, pomarańcze, cytryna, czosnek, maliny itd. Produkty zostały wymienione w kolejności od największej ilości ...

dawno temu

Witaminy na wzmocnienie

... są bardziej podatne na infekcje i choroby zakaźne. Warto pamiętać, że u osób palących papierosy zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie większe. Najwięcej witaminy C znaleźć można w kalafiorach ...

dawno temu

Zapobieganie alergii

... , porzeczki, jagody, zielony groszek, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa. Silnymi alergenami, których należy unikać są: mleko krowie i przetwory mleczne, cielęcina, wołowina, jajko kurze, truskawki ...

dawno temu

Składniki odżywcze

... pochodzenia zwierzęcego. Witamina H. Niedobór objawia się łuszczeniem i stanami zapalnymi skóry. Znajduje się w: drożdżach, wątrobie, mleku, warzywach, kalafiorze, cebuli, grzybach, czekoladzie.261 ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego witamina K jest potrzebna dzieciom i dorosłym?

... cukinia bób groszek produkty pochodzenia zwierzęcego zielona herbata olej sojowy kalafior Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy K, zalecane jest także spożywanie olejów roślinnych, takich ...

+ Pokaż więcej