Chcesz ważyć mniej – zrezygnuj z mięsa

... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększymy liczby spożywanych kalorii, co udowodniono naukowo. ... Regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych ...

dawno temu

Podawaj gościom wino z gracją!

... podać gościom wino. I tu się pojawia problem - gości mnóstwo, a Ty masz tylko dwie ręce... Co robić? Z pomocą przychodzi coś na kształt przypominającego tacę, aczkolwiek nie jesto to do końca to. ... podać gościom wino. I tu się pojawia problem ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Lampka wina na zdrowie

... Któż z nas nie zadał sobie pytania podczas przechylania lampki czerwonego wina. Czy picie wina jest zdrowe? Nie za dużo i nie za mało – tak według znawców powinno brzmieć motto tych, którzy chcieliby ... zaznać pozytywnych efektów działania wina ...

dawno temu

Sałatki z mięsem

... spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... będziemy przygotowywać, co może nam znacznie utrudnić kulinarne wybory. Zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami wieprzowiny i zobacz, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić. Rodzaje mięsa ... wieprzowegoZanim zaczniemy wymieniać i ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... Sezon na dzikie ptaki trwa, więc myśliwi już zacierają ręce na myśl o soczystych pieczeniach np. z bażantem w roli głównej. I trudno im się dziwić. Bo kto raz spróbował mięsa z tego ptaka na pewno ... na patelni. Mięso naszpikować go lekko ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... , tymianku, czerwonej papryki, imbiru oraz ...

dawno temu

Jakie kieliszki do wina?

... którym nie popełnicie towarzyskiego faux pas zapraszając gości na wieczór z „procentami”. Jakie kieliszki wybrać?   Wino słodkie Wino typu martini podajemy w kieliszku o szerokiej krawędzi, stopniowo ... zwężającej się, aż do wysokości nóżki. ...

dawno temu

Z takim przyjacielem można wino pić!

... Masz ochotę spędzić samotny (choć, jak się zaraz przekonasz, nie do końca...) wieczór z lampką wina? Nic trudnego, z Homerem Simpsonem (znanym z The Simpsons) będzie to możliwe. On się w ogóle ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... A może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ...

dawno temu

Mocktails zamiast wina. Kto próbował?

... Czy może być coś lepszego niż dobre wino podane do świetnie przyrządzonej potrawy? Okazuje się, że tak. Poważnym rywalem dla wina mogą być bezalkoholowe koktajle, o których przekonująco pisze renomowany portal „Food & Wine”. ... Autor tekstu, ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... Pewnie wielokrotnie słyszałaś o ograniczaniu spożycia potraw mięsnych. Zwłaszcza tłuste i czerwone mięsa zostały ostatnio skazane na banicję. Zapominamy przy tym o jednym – że szkodzi jedynie mięso ... jedzone w nadmiarze. Prawidłowo ...

dawno temu

Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada

... Mielone konserwy czy klopsy ze słoika często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo chemii. ... Moda na hamburgery przywędrowała do nas z Ameryki. Oryginalne zrobione są z wysokiej klasy mięsa wołowego, te sprzedawane w polskich ...

dawno temu

Przepis na grzańca z wina

... Tradycja picia ciepłego wina z przyprawami pojawiła się już w XVI wieku i jest chętnie praktykowana do dziś. Nie jest w tym nic dziwnego, bo korzenny walory smakowe tego trunku i aromatyczny zapach ... sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć. ...

dawno temu

Festiwal wina i serów w Warszawie!

... Ser to idealny dodatek jak przekąska, gdy oddajemy się degustacji wina. W myśl tej zasady postanowiono stworzyć festiwal, na którym importerzy i producenci z całego świata mogą zaprezentować swoje produkty. Zainteresowanie i zapotrzebowanie na ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... jest także jako środek leczniczy w walce z bezsennością i w stanach osłabienia, dlatego warto dodawać go wszędzie tam gdzie możemy, umiejętnie „wplatając” go do potraw. Dziś propozycja zastosowania go w duecie z mięsem, bo te dwa specjały pasują ...

dawno temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... Połączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie ... to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... tutaj i poczuje przypływ inspiracji i powiew tradycji.   Wytrawny sos malinowy  250g malin,100ml wytrawnego, czerwonego wina,½ czerwonej cebuli,biały pieprz,oliwa z oliwek   Czerwoną cebulę bardzo ... i przykrywamy. Dusimy około 4 – 6 minut, aż ...

+ Pokaż więcej