Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?

... , batony, czekolady, zupy w proszku, chipsy, frytki, żywność fast-food. http://wp.tv/i,dwudziestoletnie-kafle-brak-remontow-tak-sie-rodzi-w-polsce,mid,1754079,cid,4051,klip.html Wpływ na zwiększenie ... insuliny. Najbardziej niekorzystnie na ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... , jak na przykład wyśmienite sosy. Obecnie spotkać się możemy z przepisem na pulpety zarówno z mięsa, jak i ryb czy soi. Oprócz tego przed zanurzeniem w sosie mogą być one pieczone, smażone albo duszone ... serwowanie klopsików może być dowolne. ...

dawno temu

Źródła wapnia

... nerkowych. Rola wapnia w organizmieObecny tryb życia nie sprzyja zdrowiu – niewłaściwa dieta i styl życia wyniszczają organizm, zamiast go wzmacniać. Zbyt małe ilości ryb w diecie, mało mleka ... zupy, niezdrowe przekąski typu: słone paluszki, ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... , które są trochę wdzięczniejsze, bo nie wymagają obierania, z powodzeniem możemy ugotować w wodzie bądź na parze. W mniej klasycznym wydaniu szparagi można grillować, gotować z nich zupę, smażyć na rozgrzanej ... oliwie bądź piec. Obok tego ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... razem będziecie dodawać ziół prowansalskich do sałatki, zupy, czy mięsa. A oto jeden z przepisów:  30g listków laurowych,25g bazylii,25g tymianku,25g rozmarynu,20g szałwii,20g goździków,20g pieprzu ... . I właśnie do ich przyprawiania była ...

dawno temu

Przyprawy z całego świata

... ma wyraźny, mocny smak chrzanu i doskonale pasuje do pieczonej ryby. Najczęściej kupujemy go w tubkach. Inną składową kuchni japońskiej jest ocet ryżowy o bardzo delikatnym smaku, który podnosi smak ... , ale od dawna natomiast używany jest w ...

dawno temu

Przesolone

... . Gotowe dania i zupy - często pojedyncza porcja zawiera 6 g soli. Chleb - na dwie kromki chleba przypada 1 g soli. Płatki śniadaniowe, musli - śniadaniowa porcja płatków z mlekiem dostarcza 15% dziennego ... wędzonej ryby (łososia, makreli, ...

dawno temu

Wapń w pożywieniu

... w produktach Sporą ilość wapnia tracimy jedząc nadmierne ilości solonych potraw. Wypłukują go więc chipsy, zupy i sosy w proszku czy orzeszki, ale także gazowane napoje kolorowe, które są istną bombą ... się także: orzechy laskowe, szczypiorek, ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... , jednak można nim również wzbogacić wiele potraw i dań. Dobrym pomysłem będzie dodanie sezamu do różnych potraw, takich jak zupy, kanapki, sałatki i surówki lub gotowane warzywa. Sezam doskonale wzbogaci smak ryżu ... lub makaronu, a także ryby ...

dawno temu

Jak dobrać dietę na jesień?

... , że słabo działają tzw. komórki niszczące i usuwające bakterie oraz wirusy. Witaminę D zawierają tłuste ryby morskie, jaja, żółty ser. - Lekarstwem na jesienne spadki kondycji psychicznej powinny ... jak migdały, rodzynki, suszone śliwki, ...

dawno temu

Szybkie przystawki

... wiele zastosowań owoców, o który nie śniło się nawet filozofom. Nie każdy wie, że odrobina soku pomarańczowego wzbogaca smak zwykłej zupy pomidorowej albo surówkę z tartej marchewki. Podobnie dojrzały ... , soczysty grejpfrut podkreśla smak ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... , lecytyny, witamin i wielu składników mineralnych. Zaletą jaj jest także obecność kwasów tłuszczowych z grupy omega3. Często niedocenianym, ale niezwykle wartościowym produktem bogatym w białko są ryby ... : Białko w rybach stanowi 12-24%, a ...

dawno temu

Sposoby na niejadka

... , który prowadzę również spotykam się coraz częściej z wypowiedzią rodziców: „moje dziecko nie chce jeść”. Zamyka mocno buzię przy warzywach, zupach, obiadach. Po pierwsze rodzice zapomianają, że dziecko ma mniejszy ... do jedzenia? 1. Podawać ...

dawno temu

Akcja kulinarna Kwitnąca Wiśnia

... z chrzanemCiasto z wiśniami z doniczki - oryginalny pomysł, z którego na pewno skorzystam (powinno pójść mi lepiej niż z hodowlą fiołków) Wiśniak - klasyczny placek z wiśniami Zupa wiśniowo-cynamonowa ... - dla wielbicieli zup owocowych ...

dawno temu

Zapoznaj się z listą 3 produktów, które zawierają więcej soli niż ci się wydaje

... , ale to nie wszystko. Dodatkowo zawierają one dużo cukru, a przez to czynią twoje sałatki daniem wysokokalorycznym. Gotowe zupy 58648 Tak naprawdę większość gotowych do spożycia produktów, które są dostępne w sklepach ... , zawiera w składzie ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... ryby, sery fermentowane oraz owoce morza. Stosowany w tym czasie sposób przygotowania powinien opierać się na duszeniu, gotowaniu na parze, pieczeniu w piekarniku, ale również smażeniu z dużą ... zawartością tłuszczu. Wiosna (od połowy lutego do ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pescowegetarianizm – na czym polega ta dieta?

... z posiłków mięsa białego i czerwonego, ale zachowaniu ryb i owoców morza. Taka dieta nie musi być uzasadniona żadną ideologią. Dla wielu osób jest jednak podyktowana chęcią odstąpienia ... nie odżegnują się od jedzenia ryb, jak wegetarianie? ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... , minerały oraz wapń. Niełuskane ziarna regulują proces trawienia. Ryby i niesmażone białe mięso zaspokajają zapotrzebowanie na białko, żelazo, wapń, witaminę B12 i aminokwasy. Dzięki nim usprawniają ... działanie układów: krwionośnego, ...

dawno temu

Sos holenderski

... kraju, jego tradycja kulinarna oparta jest przede wszystkim na zbożach, ziemniakach, a także różnego rodzaju rybach, do których mieszkańcy mają szeroki dostęp. Można więc zaryzykować stwierdzenie ... , że Holandia nieco przypomina polską kuchnię ...

dawno temu

Soja - nie tylko dla wegetarian

... za ważny składnik diety i zawarta w zalecanej Polakom piramidzie żywieniowej, która proponuje, aby niektóre porcje mięsa zastępować rybami i roślinami strączkowymi.Zastosowanie soi Jeśli zastanawiasz ... się, jak możesz najlepiej wykorzystać ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... , gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek ... z łatwością komponuje się z ...

dawno temu

Narzędzia kuchenne

... smażyć na niej mały kawałek mięsa czy ryby. Od każdej reguły są jednak wyjątki, np. makaron zawsze gotujemy w dużej ilości wody, a duża patelnia najlepiej nadaje się do rumienienia mięsa, gdyż na małej ... , którym utrzemy zupę na krem o wiele ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... w dniu zakupu, gdyż szybko tracą świeżość.  Szparagi nadają się zarówno do sałatek, zup oraz jako dodatek do mięsa i ryb. Jak gotować szparagi? Nic prostszego. Wystarczy dokładnie je umyć ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... zbawiennych dla utrzymania właściwych norm cholesterolu są również ryby. W diecie tej pokarmami, które powinny gościć na talerzu jak najczęściej są: chude mięso, odtłuszczony nabiał, nasiona słonecznika ... przyczynia się do podniesienia poziomu ...

+ Pokaż więcej