Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... Barszcz wigilijny to najważniejsza świąteczna potrawa. Nie ma chyba stołu, na którym by się nie pojawił. Niewiele jest także osób, które nie oddałyby za niego wszystkiego, no może prawie wszystkiego. W każdym domu smakuje nieco inaczej, w każdym ...

dawno temu

Chińskie desery

... bogactwa, pikanterii i intensywności dań głównych. Wypieki nie są w Chinach popularne i tak naprawdę w niewielu domach znajdują się piekarniki. Najbardziej znane są ciastka z migdałami. Przygotowałam na dziś kilka prostych przepisów, które ...

dawno temu

Piersi z kurczaka z pieczarkami

... rozwiązaniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią? Zaliczyć tu trzeba przede wszystkim potrawy, w skład których wchodzą produkty łatwo znoszące nasze braki dotyczące właściwego obchodzenia ... . Co więcej, to idealne rozwiązanie ...

dawno temu

Jak zrobić sos do pieczonych ziemniaków?

... ogórka1/3 pęczka koperkusólpieprzKrok 1 Przepis na sos do ziemniaków nie jest zbyt skomplikowany. Najpierw połącz majonez ze śmietaną oraz dodaj tzatziki. Krok 2 Wstaw pyszny dip do lodówki na 10 ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... im miana jedzenia, ponieważ nie są one według nich sycące i mogą stanowić ewentualnie dodatek do dania głównego. Do ich skosztowania może jednak przekonać idealna na deszczową pogodę potrawa – barszcz ukraiński, który wspaniale odżywia i ...

dawno temu

Pasta z kurczaka

... Jakie powinno być jedzenie? Na pewno pierwszą bezwzględną cechą, jaką muszą posiadać jedzone przez nas posiłki jest odpowiadający naszym upodobaniom smak. Następnie potrawy powinny ładnie pachnieć ... i szybkie potrawy. Nie tylko ograniczają one ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... Wykorzystywana jako składnik pasty do zębów orzeźwiająca mięta zielona ma moc wydobywania głębi smaku z potraw, do których jest dodawana. Jej aromat wnosi w nie świeżość i tym samym podnosi kulinarne ... świetnie podkreśla smak rumu, więc dobrym ...

dawno temu

Kluski śląskie

... tego typu potrawa. I tu z odsieczą przychodzą tradycyjne polskie przepisy na dania, które w prosty sposób zmieniają wyraz i smak dobrze nam znanych produktów. Mówiąc o bardzo łatwym, choć niewątpliwie ... , jak sama nazwa wskazuje, są jedną z ...

dawno temu

Jak zrobić makaron z łososiem?

... Makaron z łososiem to potrawa dla tych wszyskich, którzy lubią w kuchni eksperymentować i nie boją się nowych smaków. To pyszne danie jest też idealne na weekendową imprezę. Oryginalne, wykwintne ... zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krok 7 ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... bowiem tak dobrze nie zdobi przyrządzonego spaghetti jak świeże listki bazylii, a napar z mięty bez wątpienia ułatwi nam trawienie nawet najbardziej tłustych potraw. Innym niezawodnym sposobem ... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem ...

dawno temu

Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

...   Jabłko? Dziesięciolatek dostaje dreszczy na sam dźwięk tego słowa. Za to chętnie sięga po słodkiego batonika. Zamiast ohydnej zupy woli zjeść po szkole w fast foodzie. Jak wiele niezdrowych potraw zjadają nasze dzieci i dlaczego na to ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... Często pojawiają się na końcu listy składników niezbędnych do przygotowania pysznej potrawy, jednak mają ogromny wpływ na jej smak oraz aromat. Stanowią nie tylko uzupełnienie dań, ale także wykazują korzystne dla zdrowia właściwości. Poznajmy ...

dawno temu

Jak przyrządzić sushi?

...   Potrawa japońska o bardzo charakterystycznym smaku, serwowana zwykle w restauracjach jest bardzo prosta do wykonania. Czego potrzebujemy? Odpowiednich składników i dobrych chęci, by ją przyrządzić. W lekcji pomoże prezentowany filmik, który ...

dawno temu

Kurczak w panierce - pysznej, wyjątkowej, oryginalnej panierce

... Kurczak w panierce to twoja specjalność? Właściwie nie jesz mięsa innego niż drób? W takim razie na pewno przyda ci się małe urozmaicenie. Nie musisz przecież zawsze obtaczać fileta w bułce tartej ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... , duszenia, gotowania na parze i wędzenia. Poza tym po przyrządzeniu go możemy kolejnego dnia wykorzystać mięso na przykład do zrobienia potraw z drobiu pieczonego albo do sałatek z kurczakiem ... kurczaka. Potrawy z kurczakaMięso kurczaka to ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... Możliwe jest żywienie w restauracjach, zachowując wszystkie normy i dbając o własną dietę. Jedzenie poza domem uniemożliwia kontrolowanie składu zamawianych potraw i poznanie metod ich przyrządzania ... -food i pizzerie będą posiadały w menu ...

dawno temu

Dieta na zimową porę. Jaka?

... W czasie zimy apetyt zwykle nam dopisuje, mamy ochotę na słodkie przekąski, czekolady, ciasta i tłuste, ciężkie potrawy, a to za sprawą zwiększonego zapotrzebowania energetycznego. Organizm musi ... . Śniadanie powinno być wartościowe i sycące. ...

dawno temu

Jak jeść i nie przytyć w Święta?

... . Przed kolacją wypij szklankę wody mineralnej lub soku. Kolejna zabójcza dla figury tradycja to skosztowanie każdej z dwunastu potraw. Oczywiście próbować można, ale nie zapełniając talerz po brzegi każdą ... potrawą czy nakładając po kilka ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... odcedzoną, dobrze wypłukaną fasolę i papryczki chili (ilość według uznania – ja daję 3) i zostawiamy potrawę na ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i dodajemy ... dodajemy warzywa do mięsa i dusimy pod ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... ... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już tak prosto. Czasami po prostu brakuje nam na nie pomysłów. Dlatego przedstawiam Wam pomysły na trzy proste i uniwersalne farsze, które z ...

dawno temu

Gęsia pierś na sałatce z rukoli i kiełków rzodkiewki

... Pierś gęsia jest bardzo cenionym mięsem. Dziś przygotujemy z niej potrawę którą możecie zaimponować każdemu miłośnikowi kuchni. ...

dawno temu

Hummus - przepis z przyprawami Kamis Specialite

... pierwszy, egzotyczności tego dania dla naszego podniebienia i tęsknoty - niedostępności potrawy w naszej codziennej kuchni.  Dla mnie takim daniem jest pasta z grochu. Tak nazwana potrawa brzmi okropnie ... pierwszy, egzotyczności tego dania dla ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... ptactwo, miejmy pewność, że będziemy mieli ją gdzie upiec. Jak porcjować gęś? Nawet jeśli nie zamierzamy piec gęsi w całości, możemy ją odpowiednio poporcjować, aby przygotować z niej wiele innych potraw ... nie potrafią przystosować się do ...

+ Pokaż więcej