Dieta, fitness i wiek

... jak ser, mleko, zielona fasolka, groszek, brokuły oraz produkty bogate w witaminę C – sok pomarańczowy, zielone warzywa, słodkie ziemniaki. Bardzo ważne są też systematyczne treningi- 40-60 minut ...

dawno temu

Przyczyny wzdęć

... w postaci wzdęć. Wśród pokarmów bogatych w węglowodany nieprzyswajalne znaleźć można: fasolę,brokuły,kapustę,kalafior,karczochy,rodzynki,soczewicę,suszone śliwki,jabłka,brukselkę.Co więcej, wzdęcia ...

dawno temu

Sposoby na wzdęcia

... są: morele, banany, brokuły, kalafior, rzodkiewka, cebula, bakłażan. Najbardziej typowe produkty powodujące wzdęcia to kapusta i fasola. Wzdęcia pojawiają się po zjedzeniu węglowodanów złożonych o niskim ...

dawno temu

Witaminy na cerę

... za jędrność i elastyczność skóry. Witaminę C można znaleźć w owocach cytrusowych, kiwi, porzeczkach, brokułach, szparagach, ogórkach. Witamina E jest skuteczną bronią do walki z czasem. Witamina ta chroni ...

dawno temu

Domowe sposoby na wypadające włosy

... , niełuskanym ryżu, gruboziarnistych kaszach i makaronach razowych. Witaminy B5, B6 i E znajdują się w pestkach słonecznika, nasionach sezamu, kiełkach pszenicy i orzechach. W witaminę A bogate są: sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... pieczona w jabłkach, będąca chyba innym najbardziej znanym w Polsce sposobem przyrządzania tego rodzaju drobiu. Równie dobrze można także przygotować gulasz z kaczki, zupę z kaczki, kaczkę w brokułach ...

dawno temu

Anemia u kobiet

... i wątróbka z kurczaka, polędwica wołowa, fasola, groch, soja, brokuły i szpinak, krewetki, płatki śniadaniowe, kasza jaglana, żółtko, natka pietruszki, pełnoziarnisty chleb żytni. Mięso najlepiej ...

dawno temu

Zupy na rosole

... , gdy ziemniaki już zmiękną – w innym wypadku nie uda się ich dogotować. Także w przypadku zupy buraczkowej nie sposób obejść się bez tego mięsno-warzywnego wywaru. Kiedy natomiast dodamy do niego brokuły ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... tak popularne i długo goszczące w tradycji kuchni polskiej kwiaty jak kalafior, brokuł bądź róża. Często dodajemy do potraw kwiaty ziół, jakimi są czosnek, bazylia, oregano, tymianek, szczypior oraz kolendra ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom ...

dawno temu

Zapiekanka z ziemniakami

... mięsnej. Równie prosto można przyrządzić tę potrawę bez jego dodatku. Zamiast mięsa można użyć np. grzybów czy brokułów, które nadadzą zapiekance lepszego smaku i pozwolą najeść się do syta. Składniki ...

dawno temu

Wolne rodniki

... zdrowej diecie, na talerzu powinny znajdować się takie produkty jak: papryka, pomidor, fasola, brokuły, owoce cytrusowe, ananasy, banany czy szpinak. Przeciwrodnikowo działa także kawa, herbata ...

dawno temu

Witamina A

... , pomidory, zielony groszek, brokuły czy kapusta. Z owoców dobrze jest wybrać mango, śliwki czy morele. Te o czerwonym, żółtym i pomarańczowym zabarwieniu są źródłem beta-karotenu, a składnik ten jest znany ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... nadadzą się także brokuły połączone z duszonymi pomidorami oraz podsmażanymi na oliwie borowikami. Na wierzch można zamiast żółtego sera wylać gęstą śmietanę. Ciekawym przepisem na przygotowanie ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... są delikatne warzywa. Blanszowanie można więc zastosować w przypadku brokułu, szpinaku, kalafiora, fasoli, cukinii czy liści szałwii. Świetnie sprawdzi się także w tym przypadku kukurydza i zielony groszek ...

dawno temu

Zapuszczanie włosów

... zawierających witaminę B6, czyli np.: ryby, marchew, brokuły czy czerwone mięso. Witamina A ograniczy zaś wypadanie włosów. Jeśli to nie wystarcza, warto zaopatrzyć się w suplementy diety. Najlepiej ...

dawno temu

Antyoksydanty – strażnicy zdrowia i młodości

... . W codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C (np. czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły), tłuszcze roślinne stanowiące źródło ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... , brokułach i owocach morza. Wchłanianie chromu z pożywienia ulega zmniejszeniu, gdy nasza dieta obfituje w tłuszcze nasycone i słodycze. Z kolei absorpcję tego pierwiastka zwiększają pokarmy bogate ...

dawno temu

Idealne pesto w 5 prostych krokach!

... . Jak zrobić pesto? Na pewno zastanawiasz się, co kryje się pod określeniem „coś zielonego”. Otóż, może to być połączenie szpinaku, brokułów i blanszowanego jarmużu. Do tego dodać możesz confit ...

dawno temu

Działanie witaminy A

... , ale także nabiale i jajach. Produkty roślinne z witaminą A to przede wszystkim pomidory i marchewki, ale także dynia, melony, brokuły lub szpinak. Dodatkowo duże jej ilości można znaleźć w maśle i margarynie ...

dawno temu

Zalety diety jogurtowej

... ).Obiad: grillowana lub pieczona pierś kurczaka, brokuły gotowane na parze, dwa nieduże ziemniaczki, szklanka jogurtu naturalnego.Kolacja: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką; szklanka jogurtu ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... . Składniki pokarmowe dostarczane do organizmu kobiety mogą przenikać do mleka matki. W tym czasie kobieta powinna unikać pokarmów wzdymających, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasolka, bób ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... pomidorowy, a żółty ser zastąpić mozzarellą. Zapiekanka makaronowa wcale nie musi mieć w swoim składzie mięsa. Do makaronu świetnie pasuje brokuł z dodatkiem czosnku oraz sos śmietanowo-ziołowy. Ograniczenia dotyczące używanych składników leżą ...

dawno temu

Rola witaminy K

... antybiotykoterapii, a na co dzień spożywaj jogurty, kefiry i maślanki. Witamina K pochodzenia roślinnego znajduje się w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, kapusta, sałata, szpinak, rzeżucha, ogórki, cukinia ...

+ Pokaż więcej