Zdrowe surówki

... na tarce wskazane warzywo, a następnie dodać do niego odrobinę marchewki i jabłka. Smak będzie jeszcze wyrazistszy, gdy dodamy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru. Świeże ogórki możesz połączyć z posiekanym czosnkiem, odrobiną płynnego ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze ...

dawno temu

Ciasto bez mąki

... ze zdecydowanej większości potraw. Mąka, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, dodawana jest do wielu zup czy sosów. Jej zagęszczające właściwości są także wykorzystywane w trakcie robienia wielu słodyczy ...

dawno temu

Zupa neapolitańska

... odrobinę sosu beszamelowego, jednak będzie ona wtedy mniej lekka. Po nałożeniu porcji zupę posypujemy startym serem żółtym. Smacznego! ...

dawno temu

Sałatka z kuskusem

... , aż spęcznieją. Następnie trzeba pokroić pietruszkę, kapustę, kolendrę oraz por. Kiedy kasza już wystygnie, dodajemy przygotowane składniki, a także ciecierzycę i soczewicę. Całość polewamy sosem składającym ...

dawno temu

Sałatka ze słonecznikiem

... , cebulę i ser na kawałki, a następnie dodajemy do szpinaku. Warzywa posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i słonecznikiem. Następnie z oleju, musztardy i miodu przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Smacznego! ...

dawno temu

Kuchnia indyjska

... food, który składa się z placków nadziewanych soczewicą, ziemniakami i pomidorami i polanych pysznym sosem. Ciekawym smakiem charakteryzuje się masala chal, która jest serwowanym w Indiach napojem ...

dawno temu

Dieta wegańska

... zamiennikiem jest jogurt sojowy świetnie imitujący smak śmietany w sosach i zupach. Ważne, aby niedobór białka, jakie w normalnej diecie dostarczane jest przede wszystkim przez mięso, zastępować dużą ...

dawno temu

Jak często jeść?

... produkty spożywcze, a unikaj żywności wysoko przetworzonej (typu: zupki błyskawiczne, sosy z torebki, konserwy, fast fody itd.). Zwracaj uwagę na zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... jest także ich przeznaczenie – do ryb i sosów są głębokie, do smażenia bardziej płaskie, a np. do naleśników zupełnie płaskie z wyprofilowanym brzegiem. Poza tym do wyboru mamy setki producentów, którzy wiedzą, z czym ...

dawno temu

Co jeść przed snem?

... . Niskokaloryczna, zdrowa przekąska nie powinna zniweczyć trudów odchudzania. Przekąski przed snemZasadniczo nie powinno się jeść przed snem ostrych potraw, owoców cytrusowych, sosu pomidorowego ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu lasagne można ją udekorować listkami bazylii i podawać z sosem pomidorowym. Ważna uwaga: chcąc, aby potrawa była nieco bardziej aromatyczna ...

dawno temu

Przepis na naleśniki z owocami

... cukrem pudrem i polać sosem czekoladowym.Pomysł na naleśniki z jeżynami W tym przypadku nadzienie można przygotować z jeżyn połączonych z serkiem waniliowym. Dobrym pomysłem będzie także wkomponowanie ...

dawno temu

Zachcianki w ciąży

... egzotyczne, masło orzechowe, pączki, dania z curry, ziemniaki, orzeszki. Popularne są również nietypowe połączenia: tuńczyka z bananem, pikli z masłem orzechowym czy smażonych jajek z sosem miętowym ...

dawno temu

Jedzenie fast food

... , a do tego dodaje się do nich wysokokaloryczne i bardzo ciężkie sosy, np. majonezowe. Do tego takie dania niejednokrotnie wręcz „ociekają” zawartością soli. Dzieje się tak zazwyczaj w przypadku frytek ...

dawno temu

Roladki mięsne

... roladki wyciągamy. Sos wygotowujemy, aż zmniejszy objętość o połowę – wtedy dodajemy 2 łyżki stołowe musztardy, dokładnie mieszamy i polewamy nim roladki. Roladki francuskie smakują doskonale z sałatką ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... , dodatek do mięs, sosów, czy kanapek. Duże pole do popisu dają także możliwości jej przyrządzenia. Możemy ją lekko poddusić, usmażyć, upiec, czy spożywac na surowo. Każdorazowo smakuje tak samo dobrze ...

dawno temu

Recenzja książki „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej

... oraz temperowanie kuwertury oraz doradza, w jaki sposób można samodzielnie zrobić m.in. cukier waniliowy, domową masę marcepanową lub sos karmelowy. Po przestudiowaniu pierwszego rozdziału warto zajrzeć ...

dawno temu

Wielodzietność to patologia?

... . Nasze podejście do wielodzietnych rodzin wynika więc w dużej mierze z prowincjonalnych resentymentów. Naśladujemy wzory zachodnie, ale te sprzed trzydziestu lat, podlewając je przy tym swojskim sosem ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... , sałatek lub podawać z sosami. W krajach arabskich jej ziarna mieli się na mąkę. Cieciorka na słodko, ugotowana w syropie cukrowym 20%, też jest bardzo smaczna. Ostatnio coraz bardziej popularnym ...

dawno temu

Żeń-szeń na jesienny spadek mocy

... na przykład z sosem z oliwy. Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie wywaru, w aptece zapytaj o suplement diety, zawierający sporą dawkę żeń-szenia, a dodatkowo witamin i minerałów - dostosowaną ...

dawno temu

„Mądrość Toskanii”, Ferenc Máté

... z chrupiącą skórką, niesłychanie złożonych w smaku sosach do makaronu oraz sile miejscowego wina. Czy znajdzie się ktoś, kto nie pozazdrości Toskańczykom ich pięknego życia? 20724 Máté przywołuje postać ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... , by wykorzystać te produkty do wykonania bardziej niecodziennych potraw. Być może ciebie i twoją rodzinę zainteresują roladki z sosem bolognese lub lasagne z tuńczykiem? By przygotować specjalne ...

dawno temu

7 nietypowych zastosowań foremek do lodu

... doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, sosów i warzyw z patelni. Dzięki mrożeniu w tłuszczu zioła zachowają więcej aromatu niż podczas suszenia. Słodka przyjemność Lubisz gorącą czekoladę? Do foremki ...

+ Pokaż więcej