Pasty do chleba i nie tylko

... , ocet winny, sól i pieprz. Następnie dodajemy ogórka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.   Michoteta (egipskie pyszności)  250g fety,1 cebula,1 nieduży ogórek,sok z całej ...

dawno temu

"Generation P" Wiktor Pielewin

... egipskich, sumaryjskichi babilońskich. Autorowi udaje się jednak unikać bełkotu - widzenie bohatera zaraz się zaostrzai dochodzi on do zaskakujących spostrzeżeń. Powoli z pozornego chaosu wyłania ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jaki olejek eteryczny wybrać? Przepis na domowy relaks

... produkcja tych pachnących substancji uzyskuje łącznie około 110 tys. ton! Spa we własnej łazience Egipska Królowa – Kleopatra, słynęła z nieskazitelnej i wyjątkowo gładkiej cery. Do historii przeszły ...

dawno temu

Naleśniki zamiast pączków

... crepe, serwuje się go natychmiast po usmażeniu, a jego typowe nadzienie stanowi gulasz mięsny. Obecnie bardzo popularne są też naleśniki jedzone na słodko, posypane cukrem pudrem i polane sokiem ...

dawno temu

Soja na zdrowe zęby. Ryzyko chorób dziąseł zmniejszone o 30 procent!

... się z niej produktów żywnościowych. Kiedyś popularne były kotlety sojowe, dziś można kupić flaki, majonez, pasztety, kiełbaski czy gulasz sojowy. Produkty te nie dość, że są smaczne, to jeszcze mogą pomóc naszym dziąsłom. Źródło: informacja ...

dawno temu

Cawl – walijska potrawa narodowa

... Cawl to tradycyjne danie walijskie spożywane m.in. w Dniu Świętego Dawida. Jest to rodzaj gulaszu z walijskiej jagnięciny i warzyw, w tym pora, który stanowi symbol narodowy Walii. Smacznego!   NB ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... do pizzy i spaghetti. Cynamon– zwany sypkim złotem. Dodawany jest do deserów, jabłek oraz np. wina, czy piwa (więc przyda się do zimowych przepisów na „grzańce”). Może także dodać unikalnego aromatu np. gulaszowi. Którą z nich lubicie ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem beta-karotenu. Świetnie spełnia swoje zadanie dodana do sosów (bo lekko je zagęszcza) oraz zup i gulaszów. Można ją także dodawać do mięs i warzyw. Stanowi podstawowy ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... do wegetariańskich kotletów czy gulaszu. Dania kuchni azjatyckiej przyrządzane na woku z dodatkiem kiełków nadadzą składnikom lepszych walorów smakowych, a do tego taki przysmak kulinarny nie będzie powodował ...

dawno temu

7 smakołyków ze Słowacji

... ) lub z namaczanej bułki (houskový knedlík). Pokrojony walec ciasta na plastry podaje się na ciepło z gulaszem. Knedliki są niezwykle charakterystyczne i bez sosu dość mdłe. Warto jednak sprawdzić co tez Słowacy ... dodają do gulaszu zamiast ...

dawno temu

„To nie są moje wielbłądy”, Aleksandra Boćkowska

... Cieślewicza. Widnieje na nim posąg egipskiej królowej Nefretete, której głowę przystrojono czerwoną draperią. Jak twierdzi badaczka wschodnioeuropejskiej mody Djurdji Bartlett, plakat wiele mówi ...

dawno temu

Podróż do oazy

... na piątek, czyli początek egipskiego weekendu. Czas szaleństw. Zostajemy zaproszeni, by tę noc spędzić w gronie egipskiej młodzieży. Zaczynamy od wizyty w sklepiku papierniczym Mahmuda, szczupłego i wciąż ... jeszcze smak soku, herbat i tytoniu. ...

dawno temu

Liść laurowy

... czy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również w gulaszu i fasolce po bretońsku. Liść laurowy mielony jest składnikiem mieszanki przypraw, którą często stosuje się w kuchni ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... są adaptowane do dań narodowych. Do najsłynniejszych potraw przyrządzanych przez Węgrów należą: tokań, gulasz grzybowy, zupa rybna, paprykarz cielęcy, leczo, a także węgierska zupa gulaszowa. Przepis ...

dawno temu

Pisane nocą

... doskonale wiadomo, już Egipcjanie mieli sny i stworzyli nawet – zachowany do naszych czasów – sennik egipski, w którym na pierwszym miejscu stoi: samochód śnić – wygrana w totolotka, i choćby ...

dawno temu

Dieta zimą - co jeść i pić?

... , marchewkę, pietruszkę, seler, buraki) kasze jak i produkty, które dodatkowo będą nas uodparniały np. kiszoną kapustę, kiszone ogórki. Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie ...

dawno temu

Sos holenderski

... , że Holandia nieco przypomina polską kuchnię w odniesieniu do stosowanych w niej produktów. Jakie dania są z nich przyrządzane? Przede wszystkim gulasz warzywny, zupa grochowa albo klopsiki. Oprócz ...

dawno temu

Surówka z papryki

... , ponieważ można przyrządzić je na ostro, słodko, ale również kwaśno. Przykładami takich ostrych dań z paprykisą gulasz węgierski bądź zupa gulaszowa, lecz również każda potrawa z udziałem papryczki chilli ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... , które zazwyczaj jest rozdrobnioną formą mięsa przeznaczanego na gulasz. Jakie dania z mięsa mielonego możemy przygotować? Obok zapiekanki z mięsem mielonym i makaronem można wymienić ich wiele. Zaliczyć ...

dawno temu

Suszone grzyby

... . Nawet najbardziej krytyczny smakosz ulegnie wspaniałej pieczonej wołowiniej z suszonymi grzybami, gulaszowi z suszonych grzybów, zapiekance makaronowe z suszonymi grzybami, a także mintajowi zapiekanemu ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... pieczona w jabłkach, będąca chyba innym najbardziej znanym w Polsce sposobem przyrządzania tego rodzaju drobiu. Równie dobrze można także przygotować gulasz z kaczki, zupę z kaczki, kaczkę w brokułach ...

dawno temu

Kasza w diecie

... , jednak jest ubogi w witaminy i minerały. Kasza kukurydziana – charakteryzuje się nieco gorzkim smakiem, ale za to jest cennym źródłem błonnika oraz beta-karotenu. Doskonale sprawdza się dodana do gulaszu ...

dawno temu

Dzień Świętego Dawida

... spożywanymi w Dniu Świętego Dawida są zupa z porów oraz cawl – rodzaj gulaszu z walijskiej jagnięciny i pora. 51391Święty Dawid, w Walii znany pod imieniem Dewi, urodził się pod koniec V wieku. Był ...

+ Pokaż więcej