Jajka faszerowane tuńczykiem

... łatwe w przyrządzaniu potrawy, z zaledwie kilku składników, są przez nas najczęściej jadane. Co więcej, dzięki temu, że opierają się one na niewielkiej liczbie produktów nie musimy sięgać ... , możemy przygotować wiele ciekawych potraw z ...

dawno temu

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

... Zupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w ...

dawno temu

Obywatele tych państw są najszczęśliwsi. Na którym miejscu Polska?

... Niestety, nasz kraj nie należy do faworytów w rankingu miejsc, w których żyje się najlepiej. Zdecydowanie przodują te, w których jest najwięcej słońca, w szczególności Ameryka Południowa. Na którym miejscu znalazła się Polska? Źródło: TVP Źródło ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nie tylko więcej na temat tego niezwykłego warzywa, lecz także poznasz sposób na jego wykorzystanie w kuchni. Seler naciowy to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do naszych potraw, o czym przekonasz się, poznając jego właściwości. ... ...

dawno temu

Smażone udka na niedzielny obiad

... Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna ...

dawno temu

Ziemniaki pieczone w folii

... wskaże na łatwość przygotowania. Zwykle nie przepadamy za daniami, które w każdej chwili mogą się nam nie udać i wymagają bardzo wiele uwagi. Kolejną cechą idealnej potrawy jest szybkość jej przygotowania ... na to, by godzinami przesiadywać w ...

dawno temu

Desery lubią wszyscy, ale czy potrafisz przyrządzić te najlepsze?

... Czy ty też tak masz, że gdy tylko dostaniesz kawałek mięsa, jesteś w stanie wymyślić sto różnych potraw na jego bazie? A ile zup umiesz ugotować? Pewnie sporo, w końcu to trochę nasza polska tradycja ... nich nasze ulubione polskie jabłka! ...

dawno temu

Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni

... Dodają potrawom smaku, zdobią, a niektóre nawet odchudzają. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez ziół i dodajemy je niemal do każdego posiłku. Kupując przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj ... pochodzenia. Te sprzedawane jako polskie, nie zawsze ...

dawno temu

Kurczak po tajsku

... się to zarówno osób ograniczających się do rozsmakowywania się w nowych smakach, jak i zwolenników samodzielnego przyrządzania potraw. Przygoda z kuchnią może trwać całe życie, bo każdy przepis może posiadać ... przez około 5-7 minut, aby sos, ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. Zobacz, jakie cechy są jej przypisywane oraz jakie dania możesz z niej przyrządzić. ... ryby. Jej gęsty i puszysty miąższ świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Obok ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ... z najsmaczniejszych jego form jest purée. ...

dawno temu

Nagie ciało jako dzieło sztuki

... do czynienia na wystawie „Akt w polskiej fotografii”, prezentowanej od 5 lipca do 15 września w gdańskim Muzeum Narodowym. Znajdziemy tam 160 prac 79 polskich artystów fotografików. Zgromadził je Jerzy Piątek - artysta fotografik, jeden z ...

dawno temu

Suknie ślubne

... Green wedding, czyli "zielone wesele" to trend, który przywędrował do Europy ze Stanów Zjednoczonych. Pary, które chcą wejść w związek małżeński w zgodzie z naturą organizują ekologiczne przyjęcie weselne. O ile potrawy w wersji eko łatwo sobie ...

dawno temu

Miód pitny – krzepił nas przez stulecia

... Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych polskich napojów. Polskie czwórniaki, trójniaki, dwójniaki i półtoraki sycą podniebienia koneserów na wszystkich kontynentach. W dawnych czasach były także uważane za wspaniały afrodyzjak. ... 2008, ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... Jedzenie to nie tylko dziedzina doznań smakowych, bowiem równie ważne są aromat i wygląd potrawy. Połączenie tych trzech elementów częstokroć sprawia, że nie możemy się oprzeć skosztowaniu kolejnej ... porcji. Z kolei niedoceniana estetyka ...

dawno temu

Przyśpiewki weselne, czyli polsko-ludowa tradycja na przyjęciu. Jakie są najpopularniejsze?

... W trakcie typowego polskiego wesela wielokrotnie można usłyszeć przeróżne przyśpiewki. Choć dla niektórych mogą się one wydawać nieprzyzwoite albo po prostu żenujące, to jednak mocno wpisały ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... to jeden ze sposobów przyrządzania jedzenia, który przynosi nam najwięcej przyjemności. Pozwala nam połączyć dwie najwspanialsze czynności – robienie pysznych potraw i wypoczywanie na świeżym powietrzu ... przygotować potrawy grillowane z ...

dawno temu

Pożegnanie roku na słodko

... Jeśli w tym roku zdecydowaliście się zamiast sylwestrowego balu, wyprawić noworoczną imprezę w Waszym domu, z pewnością będziecie mieli co niemiara przygotowań kulinarnych. Na pewno wśród potraw na stole nie może zabraknąć słodkości w postaci ...

dawno temu

Pietruszka zamiast chlorelli? 8 polskich odpowiedników egzotycznych superfoods

... też gospodarkę hormonalną. Quinoa/soczewica  Quinoa, czyli komosa ryżowa, na dobre zagościła już w polskiej kuchni. Nic dziwnego, bo jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych – kwasu linolenowego ... pietruszki, szpinaku czy brokuły mają ...

dawno temu
+ Pokaż więcej