Cztery sposoby na ograniczenie ilości oleju zużywanego do przygotowania posiłków

... uwolnienie toksycznych oparów z nieprzywierającej powłoki. Najbezpieczniej jest nastawić patelnię na mniejszy lub średni ogień. Sprytne kucharskie sztuczkiJesteś wielbicielką warzyw na patelni? Zanim ... wrzucisz na olej wszystkie jarzyny, ...

dawno temu

Pokrzywa – zdrowe ziółko na wiosnę

... i krzem. Ze względu na doskonałe wartości odżywcze, listki młodych pokrzyw można polecić jako ciekawy dodatek do wiosennych sałatek, zup lub omletów. ... również w skład licznych suplementów poprawiających kondycję włosów i paznokci. Ze względu ...

dawno temu

Jedzenie, które da ci do myślenia!

... Na pewno wiele słyszałaś i czytałaś o zbawiennym wpływie zielonych warzyw liściastych oraz ryb na zdolność koncentracji i nauki. Nie są to jednak jedyne produkty spożywcze usprawniające pracę mózgu ... . Zanim sięgniesz po suplementy diety lub ...

dawno temu

Paprykarz z kurczaka - na chłodne jesienne wieczory

... Paprykarz z kurczaka to rozgrzewające danie, które sprawi, że zimny jesienny wieczór stanie się bardzo przyjemny. Ta pyszna potrawa pełna warzyw doskonale sprawdza się podczas romantycznych kolacji ... tak się stało musisz posiekać cebulę i ...

dawno temu

7 zielonych sposobów na urodę

... Zielonych artykułów spożywczych nie powinno zabraknąć w twojej kuchni z dwóch powodów – po pierwsze, owoce i warzywa w tym kolorze są źródłem wielu cennych składników odżywczych, a po drugie, możesz ... stary, poczciwy ogórek. To zielone warzywo ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Produktami, których jedzenie w dużych ilościach jest szczególnie zalecane przez dietetyków są warzywa znajdujące się na samym dole piramidy żywności. Są one nie tylko prawdziwym bogactwem witamin ... i minerałów, lecz także nie spowodują, że ...

dawno temu

Jesienne dania z żurawiną w roli głównej

... Jesienne menu w dużej mierze różni się od jadłospisu letniego – lekkie sałatki zastępujemy sycącymi, ciepłymi potrawami. Wraz z ochłodzeniem temperatury powietrza pojawia się wiele aromatycznych ... z kotlecikami mielonymi i sałatką ...

dawno temu

Bulion warzywny - pyszny i aromatyczny

... i tymianek. 4. Gotuj bulion warzywny przez 40 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw go solą. 5. Jesteś już prawie u celu. Musisz tylko ugotować makaron, ułożyć go w talerzu i zalać pysznym, aromatycznym bulionem z warzyw. Smacznego!   ...

dawno temu

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem ... łyżeczka syropu z agawy; 2 łyżki sosu ...

dawno temu

Zalety szpinaku

... Choć ma wielu przeciwników ze względu na smak i nieapetyczny wygląd, nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych. Być może o niechęci do niego często decyduje forma przymusu stosowana przez rodziców. Co to za warzywo i co kryje w sobie ta ...

dawno temu

Afrodyzjaki w kuchni

... w produkty zawierające witaminy z grupy B, witaminę E oraz cynk. Substancje te odnajdziecie w zielonych warzywach. Poniżej zdrowy eliksir na potencję - w sam raz na walentynki. ... w produkty zawierające witaminy z grupy B, witaminę E oraz cynk. ...

dawno temu

Obierak z trzema wymiennymi ostrzami

... W kuchni stykamy się z wieloma produktami, które wymagają indywidualnego podejścia. Warzywa i owoce różnią się od siebie strukturą, są mniej lub bardziej delikatne, a co za tym idzie - nie da ...

dawno temu

Omlet ze szczawiem i żółtym serem

... Walory smakowe i lecznicze szczawiu były znane już starożytnym Rzymianom. To niepozorne warzywo jest bowiem źródłem żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A oraz C ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... propozycje. Jednym z nich jest bez wątpienia cukinia, na którą sezon trwa w pełni. Poświęć chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, w jaki sposób możesz wykorzystać to niezwykłe warzywo ... . Dowiesz się z niego także, jak ...

dawno temu

Afty w jamie ustnej

... Afty, to małe pęcherzykowate zmiany zlokalizowane na błonie śluzowej jamy ustnej. Ta dosyć częsta dolegliwość pojawia się w wyniku spożywania pryskanych owoców i warzyw, na skutek chorób układu ...

dawno temu

Jak zrobić hot doga?

... Hot dog to nie jest może najlepszy pomysł na obiad, ale na drugie śniadanie się nadaje. Zwłaszcza jeśli przyrządzimy go z dużą ilością warzyw. To przekąska dla wszystkich, którzy nie wychodzą dziś ...

dawno temu

Co ma mało kalorii, czyli przekąski na diecie

... białka. Krok 2 Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa, na przykład marchewka. Pokrój ją w słupki i podjadaj przed telewizorem czy komputerem. Zaspokoi głód i ochroni przed szkodliwym działaniem ...

dawno temu

Placki brokułowe

... muszkatołowa,sól, pieprz, bułka tarta.Jak to wykonać? Krok 1: Umyj warzywa. Łodygi pora przekrój na pół i skrój w cienkie paski. Krok 2: Pora i różyczki brokułowe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż będą ... miękkie. Krok 3: Odcedź warzywa i ...

dawno temu

Marchewka z groszkiem

... przepis na wyśmienitą marchewkę z groszkiem. Jedzenie marchwiMarchew jest warzywem, które już od dzieciństwa kojarzymy ze zdrowym sposobem odżywiania się. To właśnie ona nierzadko stanowi jedno ... z pierwszych warzyw, jakie podajemy swoim ...

dawno temu

Przepis na gulasz - dla wegetarian i nie tylko

... Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do ...

dawno temu

Zobacz, jaką potrawę ze szpinakiem najbardziej lubią twoi sąsiedzi i jak ją przyrządzić!

... Znasz wszystkie zalety płynące z jedzenia szpinaku? Przypomnę ci kilka z nich. Otóż warzywo to jest niskokaloryczne oraz dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, w tym witaminy A i C oraz kwasu ... ze szpinakiem. Jak więc widać, lubimy ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o zupie

... Starasz się zdrowo odżywiać i zachować dobrą sylwetkę. Jesz dużo warzyw i owoców, wybierasz chudy drób i ryby, ale rezygnujesz z zup. To błąd! Specjaliści w dziedzinie żywienia potwierdzają, że zupy są wartościowym i niskokalorycznym posiłkiem. ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ... nasiona to bogactwo witamin (głównie witaminy ...

dawno temu

Witamina C w kosmetyce

... Od dzieciństwa jesteśmy upominani, aby jeść witaminy. Jako powód konieczności jedzenia owoców i nierzadko nielubianych warzyw wskazuje się ich zbawienny wpływ na zdrowie. Nie zawsze jednak jesteśmy ... stosowania zawierających ją produktów ...

+ Pokaż więcej