... Najnowsze badania potwierdzają, że należy spożywać 2-3 porcje orzechów tygodniowo. Zdrowotne właściwości orzechów: zawarte w orzechach tłuszcze nienasycone korzystnie wpływają na poziom ...
... Granat to bogate źródło silnych przeciwutleniaczy oraz witamin. Składniki te są niezwykle cenne dla zdrowia. Oprócz tego owoc ten przynosi wiele korzyści skórze, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a także ...
... w domu. Wystarczy świeży, dojrzały i ekologiczny owoc. Poniżej przepis na soczek z jabłek i soczek z marchwi. ... . Obierz ją i opłucz. Następnie sparz wrzątkiem i zetrzyj na tartce. Przełóż marchew do gęstego sitka i wyciśnij sok do miseczki za ...
... i dressingów. Często stosowany jest także do przyrządzania naleśników, racuchów, ciast i deserów. Jakie właściwości posiada olej z orzecha włoskiego? ... i dressingów. Często stosowany jest także do przyrządzania naleśników, racuchów, ciast i ...
... Dzięki właściwościom cytryny z łatwością pozbędziesz się ciemnych plam i przebarwień. Wystarczy regularnie wcierać świeży, cytrusowy sok w pożądaną sferę ciała i czekać na rezultat. Owoc ten okazuje ...
... Zdrowotne właściwości czosnku i oliwy z oliwek znane są od dawna. Czosnek od wieków stosowany jest w walce z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei oliwa z oliwek, według najnowszych doniesień, przyspiesza ... metabolizm i obniża poziom cholesterolu. ...
... , a jej właściwości bakteriobójcze pomagają zwalczyć infekcje. Szerokie jest także wykorzystanie witaminy C w kosmetyce, ponieważ jest naturalnym przeciwutleniaczem, a także przyspiesza gojenie podrażnień ...
... Rumianek jest rośliną leczniczą, po którą sięgamy przy wielu dolegliwościach. Jest składnikiem wielu kosmetyków, także tych przeznaczonych do higieny intymnej dzieci. Jakie są jego właściwości ... , przy jakich schorzeniach można go stosować i ...
... Na jego bazie produkuje się wiele kosmetyków. Mają one działanie kojące i zwykle polecane są do skóry wrażliwej. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, z jakich innych powodów roślina ta cieszy się popularnością w przemyśle kosmetycznym? Jeśli ...
... i minerałów, lecz także nie spowodują, że będziemy miały do czynienia z kilkoma zbędnymi kilogramami. Jednakże warzywa to nie tylko ogórki, papryka, fasolka, kapusta czy marchew. Często zapominamy ... tych niezbyt dietetycznych właściwości ...
... do owoców i warzyw – mówi Vinson. Polifenole występują w sposób naturalny w roślinach i są najbogatszym antyoksydantem, który ma właściwości przeciwzapalne, a sami naukowcy wierzą, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób serca, raka czy innych ...
... Fiołek trójbarwny to oficjalna nazwa polnego kwiatka - bratka. Szeroko stosowany w ziołolecznictwie słynie z łagodzenia objawów trądziku młodzieńczego. Dawniej służył do oczyszczania krwi i zapobiegania żylakom. Jakie jeszcze właściwości ...
... i sałatkach. Trudno także wyobrazić sobie bez niego pyszne soki owocowo-warzywne. Dlaczego potraw z marchwi jest tak wiele? Okazuje się, że jest ona świetnym produktem do gotowania, duszenia, pieczenia ... , suszenia, a nawet smażenia. Katalog ...
... jednak bez kolorów. Surowy szpinak powinny jeść osoby borykające się z anemią. Gotowane na oleju liście szpinaku są polecane na problemy skórne – liszaj, opryszczkę, trudne do zagojenia rany i łuszczycę. Szpinak mrożony nie ma tych właściwości. ...