Właściwości papryki

... zawdzięcza swoją popularność kapsaicynie, która stosowana zewnętrznie działa rozgrzewająco, a wewnętrznie rozpuszcza zakrzepy i poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu ...

dawno temu

Orzechy. Zdrowie w twardej skorupce

... , które spełniają szereg bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie. NNKT redukują poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów, chronią przed zakrzepami i nadciśnieniem oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry ...

dawno temu

Alkohol leczy czy szkodzi?

... (alkohol zapobiega tworzeniu się zakrzepów, zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL, zapobiegając utlenianiu się cholesterolu LDL, który zatyka tętnice) - badania wykazały, że o 40 % mniej przypadków ...

dawno temu

Lampka wina na zdrowie

... także rozkurczająco na naczynia i zmniejszają ryzyko zakrzepów; działają przeciwzapalnie; bogate źródło polifenoli, które zapobiegają osadzaniu się tłuszczu na ściankach arterii;źródło niewielkiej ...

dawno temu

Naturalna medycyna chińska

... ” problemów. Akupunktura usprawnia krążenie, więc przyczynia się zapobieganiu zakrzepom krwi i co za tym idzie pojawianiu się nieestetycznych żylaków czy pękania naczynek. Do tego jest pomocna w leczeniu ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... ma leczniczą moc, chroni mózg i serce. Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, które zapobiegają zakrzepom krwi i miażdżycy; obniżają także poziom złego cholesterolu. Jedząc je, wpływasz ...

dawno temu

Wiesiołek ma wielką moc

... się zakrzepów wewnątrznaczyniowych, stosowany także w miażdżycy i chorobie wieńcowej. zmniejsza dolegliwości bólowe mięśni i stawów w chorobach reumatoidalnych, łagodzi drętwienia i osłabienia ...

dawno temu

Zabójcze upały. Słońce groźne dla serca

... do jej zagęszczenia, wzrasta jednocześnie skłonność do zakrzepów. Na skutek wysokiej temperatury obniża się więc ciśnienie tętnicze, a naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu. Do prawidłowego ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... w flawonidy, zapobiega tworzeniu się obrzęków, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a tym samym miażdżycy. Działa także przeciwzapalnie. Lampkę rozcieńczonego wodą wina serwują do obiadu już nastolatkom. Litrami piją ...

dawno temu

Czas na cebulkę

... ¼ szklanki. Pij go 20 minut przed posiłkiem, najlepiej przez słomkę, 1 raz dziennie. Cebula wzmaga odporność na różne choroby zakaźne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów ...

dawno temu

Czarna nie gorsza od zielonej

... zakrzepów, a także zapobiega ich powstawaniu.Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Przynajmniej jedna filiżankazielonej herbaty dziennie chroni w 20% mężczyzn i 50% kobiety przedrakiem przełyku ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... i zakrzepom. Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać ...

dawno temu

Preparaty na odchudzanie

... pochodzenia? M.in.: nadciśnieniem tętniczym, przyspieszoną akcją serca, problemami z krążeniem i powstawaniem zakrzepów, arytmia serca, zatrzymaniem akcji serca, dolegliwościami jelitowymi ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... przeciwzmarszczkowe i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Znajdziemy w nich także witaminy A, D i B6, a także potas, wapń i żelazo. Ze względu na obecność ostatniego wymienionego pierwiastka spożywanie ...

dawno temu

Dieta dla serca i mózgu

... nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które hamują powstawanie zakrzepów, redukują poziom triglicerydów powodujących miażdżycę. Obniżają także poziom złego cholesterolu. Pij jedną szklankę mleka ...

dawno temu

Czy amfetamina rzeczywiście pozytywnie wpływa na pamięć i naukę?

... może też powodować powstawanie zakrzepów w naczyniach, a nawet niedotlenienie mózgu lub wylew – ryzyko to rośnie z wiekiem. Amfetamina może doprowadzić do zgonu nie tylko na skutek zaburzeń rytmu serca ...

dawno temu

Podróże w ciąży

... elastyczny sposób przemieszczania się. W dalszą podróż warto wybrać się z kimś bliskim, kto może w razie czego pomoc. Tylko od was zależy, jakie tempo sobie narzucicie. W ciąży rośnie ryzyko zakrzepów ...

dawno temu

Właściwości imbiru

... do wszystkich komórek i tkanek organizmu. W Azji imbir ma status afrodyzjaka.Zapobiega zlepianiu płytek krwi – zlepione płytki krwi tworzą zakrzepy krwi. Jeżeli masz podwyższony cholesterol, zacznij ...

dawno temu

Czerpiemy zdrowie z kultury i kuchni innych narodów

... jest wprawdzie wieprzowina, ale codziennie jedzą także ryby – łososia, makrelę, bo zawiarają kwasy tłuszczowe omega–3, które redukują ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, a tym samym miażdżycy. Ryby morskie ...

dawno temu

Eliksir młodości czy trucizna?

... na serce przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy pozwala uniknąć zakrzepów i zawału, a jeśli już on nastąpił, to przyspiesza rekonwalescencję i chroni przed kolejnym atakiem serca. Wpływ tokoferolu ...

dawno temu

Owsianka obniża poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia

... , przez wielu nazywanego "złym" cholesterolem, który gromadzi się w ścianach naczyń krwionośnych powodując zatory i zakrzepy krwi. W swoim najnowszym badaniu grupa dr. Vladimira Vuksana z Risk Factor ...

dawno temu

Domowe sposoby na żylaki

... i zakrzepom. Leki powinny być wzbogacone, np. escyną z nasion kasztanowca, procyjanidynami, które znajdują się w głogu.   ...

dawno temu

Cholesterol – wróg czy przyjaciel?

... głównie z ryb zmniejszają ryzyko zakrzepów; – tłuszcze jednonienasycone są zawarte w orzechach i ziarnach. Podwyższają stężenie dobrego cholesterolu HDL i zmniejszają ryzyko chorób serca; Rozsądnie ...

dawno temu

Płynna dieta

... przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się obrzęków i zakrzepów. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Zawiera śladowe ilości kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny. Pite ...

+ Pokaż więcej