
Właściwości papryki
... zawdzięcza swoją popularność kapsaicynie, która stosowana zewnętrznie działa rozgrzewająco, a wewnętrznie rozpuszcza zakrzepy i poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu ...
... zawdzięcza swoją popularność kapsaicynie, która stosowana zewnętrznie działa rozgrzewająco, a wewnętrznie rozpuszcza zakrzepy i poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu ...
... , które spełniają szereg bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie. NNKT redukują poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów, chronią przed zakrzepami i nadciśnieniem oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry ...
... (alkohol zapobiega tworzeniu się zakrzepów, zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL, zapobiegając utlenianiu się cholesterolu LDL, który zatyka tętnice) - badania wykazały, że o 40 % mniej przypadków ...
... także rozkurczająco na naczynia i zmniejszają ryzyko zakrzepów; działają przeciwzapalnie; bogate źródło polifenoli, które zapobiegają osadzaniu się tłuszczu na ściankach arterii;źródło niewielkiej ...
... ” problemów. Akupunktura usprawnia krążenie, więc przyczynia się zapobieganiu zakrzepom krwi i co za tym idzie pojawianiu się nieestetycznych żylaków czy pękania naczynek. Do tego jest pomocna w leczeniu ...
... ma leczniczą moc, chroni mózg i serce. Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, które zapobiegają zakrzepom krwi i miażdżycy; obniżają także poziom złego cholesterolu. Jedząc je, wpływasz ...
... się zakrzepów wewnątrznaczyniowych, stosowany także w miażdżycy i chorobie wieńcowej. zmniejsza dolegliwości bólowe mięśni i stawów w chorobach reumatoidalnych, łagodzi drętwienia i osłabienia ...
... do jej zagęszczenia, wzrasta jednocześnie skłonność do zakrzepów. Na skutek wysokiej temperatury obniża się więc ciśnienie tętnicze, a naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu. Do prawidłowego ...
... w flawonidy, zapobiega tworzeniu się obrzęków, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a tym samym miażdżycy. Działa także przeciwzapalnie. Lampkę rozcieńczonego wodą wina serwują do obiadu już nastolatkom. Litrami piją ...
... ¼ szklanki. Pij go 20 minut przed posiłkiem, najlepiej przez słomkę, 1 raz dziennie. Cebula wzmaga odporność na różne choroby zakaźne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów ...
... zakrzepów, a także zapobiega ich powstawaniu.Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Przynajmniej jedna filiżankazielonej herbaty dziennie chroni w 20% mężczyzn i 50% kobiety przedrakiem przełyku ...
... i zakrzepom. Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać ...
... pochodzenia? M.in.: nadciśnieniem tętniczym, przyspieszoną akcją serca, problemami z krążeniem i powstawaniem zakrzepów, arytmia serca, zatrzymaniem akcji serca, dolegliwościami jelitowymi ...
... przeciwzmarszczkowe i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Znajdziemy w nich także witaminy A, D i B6, a także potas, wapń i żelazo. Ze względu na obecność ostatniego wymienionego pierwiastka spożywanie ...
... nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które hamują powstawanie zakrzepów, redukują poziom triglicerydów powodujących miażdżycę. Obniżają także poziom złego cholesterolu. Pij jedną szklankę mleka ...
... może też powodować powstawanie zakrzepów w naczyniach, a nawet niedotlenienie mózgu lub wylew – ryzyko to rośnie z wiekiem. Amfetamina może doprowadzić do zgonu nie tylko na skutek zaburzeń rytmu serca ...
... elastyczny sposób przemieszczania się. W dalszą podróż warto wybrać się z kimś bliskim, kto może w razie czego pomoc. Tylko od was zależy, jakie tempo sobie narzucicie. W ciąży rośnie ryzyko zakrzepów ...
... do wszystkich komórek i tkanek organizmu. W Azji imbir ma status afrodyzjaka.Zapobiega zlepianiu płytek krwi – zlepione płytki krwi tworzą zakrzepy krwi. Jeżeli masz podwyższony cholesterol, zacznij ...
... jest wprawdzie wieprzowina, ale codziennie jedzą także ryby – łososia, makrelę, bo zawiarają kwasy tłuszczowe omega–3, które redukują ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, a tym samym miażdżycy. Ryby morskie ...
... na serce przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy pozwala uniknąć zakrzepów i zawału, a jeśli już on nastąpił, to przyspiesza rekonwalescencję i chroni przed kolejnym atakiem serca. Wpływ tokoferolu ...
... , przez wielu nazywanego "złym" cholesterolem, który gromadzi się w ścianach naczyń krwionośnych powodując zatory i zakrzepy krwi. W swoim najnowszym badaniu grupa dr. Vladimira Vuksana z Risk Factor ...
... i zakrzepom. Leki powinny być wzbogacone, np. escyną z nasion kasztanowca, procyjanidynami, które znajdują się w głogu. ...
... głównie z ryb zmniejszają ryzyko zakrzepów; – tłuszcze jednonienasycone są zawarte w orzechach i ziarnach. Podwyższają stężenie dobrego cholesterolu HDL i zmniejszają ryzyko chorób serca; Rozsądnie ...
... przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się obrzęków i zakrzepów. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Zawiera śladowe ilości kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny. Pite ...