Dziecko nie chce jeść mięsa

... . Nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale z wymienionych składników może powstać wiele ciekawy potraw – zupy, sałatki, pasztety. Równie dobrze można przyrządzić pastę jajeczną na kanapki dla dzieci. ...

dawno temu

Przyprawy z całego świata

... , ale od dawna natomiast używany jest w kuchni japońskiej jako przyprawa do zup i sosów. U nas z powodzeniem zastąpić ją możemy słodkim sherry. Przyprawy z ChinKuchnia chińska na dobre zagościła w Polsce ...

dawno temu

Przesolone

... . Gotowe dania i zupy - często pojedyncza porcja zawiera 6 g soli. Chleb - na dwie kromki chleba przypada 1 g soli. Płatki śniadaniowe, musli - śniadaniowa porcja płatków z mlekiem dostarcza 15% dziennego ...

dawno temu

"Nagi instynkt 2", reż. Michael Caton-Jones

... zupy ogórkowej… Niestety, dosłowność zabija magię, a realizacja jakiegokolwiek marzenia zawsze przynosi rozczarowanie. Nie bez przyczyny najciekawszy film o kobiecie fatalnej, Mroczny przedmiot ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... do niej poszatkowaną bazylię, która nada jej niebywałego smaku i lekko zaostrzy apatyt. Co ciekawe, bazylię warto także dodawać do sosów czy zup. Gorąca temperatura sprawia, że uwalnia ona swój ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... wzrostu złego cholesterolu. Dobrym pomysłem jest dodawanie kiełków do pasty twarogowej, włączenie ich do naleśnikowego farszu czy dekorowanie nimi ziemniaków. Choć wydawać może się to dziwne, to świetnym rozwiązaniem jest również wrzucenie ...

dawno temu

Wapń w pożywieniu

... w produktach Sporą ilość wapnia tracimy jedząc nadmierne ilości solonych potraw. Wypłukują go więc chipsy, zupy i sosy w proszku czy orzeszki, ale także gazowane napoje kolorowe, które są istną bombą ...

dawno temu

„Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja

... (zupy, dania mięsne, bezmięsne, desery itp.), ale z wykorzystaniem krain: Istria i Kvarner, Dalmacja, Chorwacja Centralna, Zagorje, Slawonia. We wprowadzeniu do każdego rozdziału poszczególne regiony ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... , jednak można nim również wzbogacić wiele potraw i dań. Dobrym pomysłem będzie dodanie sezamu do różnych potraw, takich jak zupy, kanapki, sałatki i surówki lub gotowane warzywa. Sezam doskonale wzbogaci smak ryżu ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czym różni się laktaza od laktozy?

... , śmietany, śmietanki, lody, sorbety, białe serki twarogowe, serki wiejskie i homogenizowane, masło, zupy kremowe i śmietankowe, puddingi i sosy. Laktozę można znaleźć także w wielu produktach ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... działanie układów: krwionośnego, nerwowego i oddechowego. Zimą jedzą zupy, ale przygotowane tylko ze świeżych lub mrożonych warzyw. Słyną z uwielbienia dla czosnku, bo polepsza odporność na infekcje ...

dawno temu

Czosnek nie tylko na przeziębienie

... , możesz też użyć do sosu pomidorowego lub zupy, a nawet podsmażyć lub udusić z chudym mięsem. Poniżej niektóre propozycje. Sok czosnkowy Do 1/3 szklanki przegotowanej wody dodaj łyżeczkę miodu ...

dawno temu

Niebezpieczna kranówka

... ? kamień powstały na skutek nadmiaru soli, wapnia i magnezu. Można go rozpoznać po białym nalocie, który niekorzystnie wpływa na smak wody, a więc nie tylko herbaty, ale także zup. Kamień może przyczynić ...

dawno temu

Czosnek nie tylko na przeziębienie

... , obniża zły cholesterol i ciśnienie krwi. Co ważne, gotowanie i pieczenie nie pozbawia czosnku jego właściwości, dodawaj go więc nie tylko do sałatek, ale i do zupy, możesz go nawet podsmażyć (w łupince ...

dawno temu

Jak przygotować romantyczną kolację dla dwojga?

... afrodyzjaki. Jednym z nich są szparagi. Wypróbuj je w postaci delikatnie grillowanej w połączeniu z jajem na miękko (to doskonały pomysł na przystawkę) lub przygotuj pyszną zupę szparagową ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... jesień jest równie wdzięczną pod względem kulinarnym porą roku jak lato. Najbardziej dla niej charakterystyczny jest wysyp grzybów leśnych, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy ...

dawno temu

Sos holenderski

... , że Holandia nieco przypomina polską kuchnię w odniesieniu do stosowanych w niej produktów. Jakie dania są z nich przyrządzane? Przede wszystkim gulasz warzywny, zupa grochowa albo klopsiki. Oprócz ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... z jabłkami i bitą śmietaną, czy w wydaniu słonym z dodatkiem mielonego mięsa i pieczarek. Tego typu produkt dodajemy na przykład do zupy pomidorowej, choć i sushi bez niego trudno sobie wyobrazić. Innymi ...

dawno temu

Właściwości pietruszki

... , w których trudno o warzywa bogate w witaminy. Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki dodaje się pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa ...

dawno temu

Tuńczyk z makaronem

... , jak i na zimno. Dość wspomnieć tu chociażby o zapiekankach makaronowych albo ziemniaczanych, a nawet zupie rybnej. Obok tego nie sposób nie wspomnieć o bardzo prostych i smacznych sałatkach ...

dawno temu

Co na odporność?

... szczególnie podczas pory zimowej, kiedy coraz częściej sięgamy po zawiesiste zupy, tłuste i smażone potrawy oraz kaloryczne przekąski. Niestety, wybieramy te potrawy zamiast warzyw i owoców. Tymczasem ...

dawno temu

Koktajl mleczny

... zup mlecznych i picia słodkiego kakao. Czy takie postępowanie jest właściwe? Otóż, podobnie jak ma to miejsce z innymi składnikami pokarmowymi, ważne jest, aby wszystkie z nich spożywać ...

dawno temu

Surówka z papryki

... , ponieważ można przyrządzić je na ostro, słodko, ale również kwaśno. Przykładami takich ostrych dań z paprykisą gulasz węgierski bądź zupa gulaszowa, lecz również każda potrawa z udziałem papryczki chilli ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... jako składnik zastępujący mięso bądź też występujący razem z nim. W zestawieniu ze śmietaną natomiast utworzy nam wykwintny sos do mięsa, makaronów czy też zup. Obok tego świetnie sprawdza się w roli ...

+ Pokaż więcej