Floryda – słoneczny stan USA

... Floryda to stan w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych, w większej części położony na wielkim półwyspie o tej samej nazwie, otoczonym przez wody Zatoki Meksykańskiej i Oceanu ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... feta, pomidory, oliwki, czerwoną i fasolę. Idealny w tym zestawieniu jest też sos ziołowy. Z przypraw można też dodać bazylię, lub oregano. Ciekawą opcją jest także wzbogacenie sałatki grzankami. Gulasz ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – mięso w gulaszu. A może poszukać inspiracji w tematycznych restauracjach lub na innych kontynentach? A co powiecie dziś na kurczaka w cieście hanoi? ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... sedno potrawy jak w przypadku gulaszu, pulpetów ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

3 niezwykłe dania, do których możesz wykorzystać placki tortilla!

... . Całość możesz posypać przyprawą meksykańską. Na koniec ponownie obsyp tortillę serem żółtym i nałóż na wierzch drugi placek. Podgrzewaj je na patelni, aż do momentu, gdy ser się rozpuści i zlepi ...

dawno temu

Przełam zimową nudę sałatką z dodatkiem zbóż!

... Często zdarza nam się popadać w kulinarną rutynę – latem jemy sałatki, a zimą sycące potrawy, takie jak gulasz czy lasagne. Pokonaj nudę i w środku zimy zaskocz domowników lekkim i pysznym daniem ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ramach akcji Poszerzanie Horyzontów Kulinarnych Narodu Polskiego (jeśli nawet taka akcja nie istnieje, to właśnie ją zapoczątkowałem) pragnę zaprezentować ...

dawno temu

Przepis na musztardę

... dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... nam „energetycznego kopa” i da siłę do działania, nie obciążając przy tym żołądka. Taki pożywny gulasz sprawia, że nawet po zjedzeniu sporej porcji czujemy się lekko, a do tego mamy pewność, że mieszanka warzyw nie spowoduje wzrostu cholesterolu ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... kluski przygotowywane są z ziemniaków lub mąki pszennej. Miękkie i puszyste; nadają się jako zamiennik kaszy do potraw składających się z sosów (np. gulasz lub pieczeń). To proste i tanie danie ... , które uświadamia miłośników kulinariów, że do ...

9 miesięcy temu

Kasza z pieczarkami

... w nim zamieszczonego, przekonasz się, że jedzenie kaszy to nie tylko zdrowotna konieczność, lecz także prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeżeli dotychczas kojarzyłaś kaszę gryczaną tylko w połączeniu z gulaszem i ogórkami konserwowymi, spróbuj ...

dawno temu

Szczypta czy łyżka, czyli których przypraw lepiej nie używać w nadmiarze

... Nie wyobrażamy sobie bez nich dobrego gulaszu, aromatycznej szarlotki, a nawet klasycznej jajecznicy. Zestaw składający się m.in. z pieprzu, soli, papryki czy cynamonu pojawia się w wielu polskich ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... barszczu. Inne, równie wartościowe przepisy niestety nie goszczą na stałe w naszych kuchniach, choć coraz częściej są odkrywane na nowo. Wspomnieć tu trzeba chociażby o przepisach na gulasz z dziczyzny ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

„Cristiada”, Dean Wright

... Meksykański odpowiednik naszego Ogniem i mieczem, Bitwy Warszawskiej czy nawet niedawnej Bitwy pod Wiedniem. Film jest ładnie sfotografowany, ma tzw. realizacyjny rozmach, sugestywne sceny akcji ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... fasolki świetnie nadaje się także jako składnik meksykańskiego chili con carne. Dodając do niej paprykę chili, czosnek, pomidorowy oraz mięso mielone, należy wszystko podsmażyć na patelni. Z takiego ... połączenia uzyskamy niezwykle aromatyczną ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... nie bardzo interesujące się kuchnią sięgają intuicyjnie po ogórki konserwowe do gulaszu z kaszą albo po surówkę z kiszonej kapusty do smażonej ryby. I tutaj właśnie tkwi szkopuł, aby nie tylko skupiać ...

dawno temu

Smaki Jamajki

dawno temu

Zupa strogonow

... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego ...

dawno temu

Podsumowanie testu konsumenckiego Knorr

... Bolognese, Knorr Naturalnie Smaczne! Gulasz. Następnie testerzy mieli za zadanie ugotować danie z przepisu znajdującego się na odwrocie opakowania oraz wyrazić swoją opinię na temat produktów ... Knorr i sięgnę po nie niejednokrotnie”. ...

+ Pokaż więcej