Wyniki konkursu jejKuchni - Popisz się Przepisem!

... , ze względu no nowoczesność i łatwość wykonania, a także uniwersalność -  myślę, że byłoby idealne na obiad czy kolację, ale także na spotkanie z przyjaciółmi.” 40176 Drugie miejsce  - Grażyna - Ryba w winie ... z polentą - „...za literacki ...

dawno temu

Jak zwykłym wierszykiem przykuć uwagę dziecka?

... (zaprezentuj się, pokazując ręką od głowy do stóp); Mam paluszków z dziesięć chyba (pokaż wszystkie palce i poruszaj nimi); Pozazdrości każda ryba (skrzyżuj dłonie w nadgarstkach i poruszaj tak, jakby ... tworzyły ogon ryby); Brzuszek mały, ...

dawno temu

Grupa krwi a zdrowie

... być bogata w kasze, pieczywo razowe, rośliny strączkowe oraz ryby, które dostarczą m.in. witamin z grupy B. Zalecane są owoce bogate w witaminę C, ale również chude mięso, jaja kurze oraz chude mleko ... zawierać produkty bogate w witaminę C ...

dawno temu

Dieta kopenhaska krok po kroku

... . 14.00, a kolację przed godz. 18.00. Dieta oparta jest na chudych wędlinach, rybach (dorsz, pstrąg) i mięsie, warzywach, jajkach. Sól jest zabroniona. Absolutnie nie można niczego podjadać między ... szklanki jogurtu naturalnego Dzień 5 i ...

dawno temu

Cholesterol – wróg czy przyjaciel?

... głównie z ryb zmniejszają ryzyko zakrzepów; – tłuszcze jednonienasycone są zawarte w orzechach i ziarnach. Podwyższają stężenie dobrego cholesterolu HDL i zmniejszają ryzyko chorób serca; Rozsądnie ... pomogą regularne uprawianie ulubionego ...

dawno temu

W telewizji ma być lekkostrawnie i niskokalorycznie

... zdrowsze odżywianie. Profesor uważa, że w telewiji pokazuje się zbyt wiele przepisów na smażone potrawy i to na dodatek z dużą ilością śmietany. Szef komisjiAleksander Sopliński z PSL podchwycił pomysł ...

dawno temu

Szybki deser z czerstwego chleba

... słodki chleb w jajku i bułce tartej i smaż na jasnozłoty kolor. 4. Czyż to nie wybitnie szybki deser. Możesz go posypać cukrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym. Smacznego!   ...

dawno temu

Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!

... i pieprz do smaku, pietruszka i parmezan do dekoracji. Pokrój bakłażana w plastry i smaż na patelni przy użyciu oliwy z oliwek. Gdy się zarumieni, dosól do smaku. Następnie przełóż go na papierowy ...

dawno temu

Menu na wieczór panieński

... i gotuj. Zdejmij z ognia, gdy będą lekko twardawe i przykryj. Roztop masło w garnku. Dodaj cebulę, posyp solą i smaż około 5 minut. Oddziel ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z masłem i cebulą ... parmezanu.Przygotowanie: Rozgrzej ...

dawno temu

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna

... . Dlatego mięso i ryby powinny być jak najchudsze. Powinno się je dusić lub gotować a nie smażyć. Dziennie należy spożywać 1 porcję (ok. 60g). Jeśli ktoś bardzo lubi słodycze, nie musi ich całkowicie ...

dawno temu

Życie plażowe

... z wakacyjnych kurortów. Obawiałam się ścisku, dudniącej muzyki, zapachu smażonych frytek i olejku do opalania. Brrr! - wzdrygnęłam się na samą myśl. I nie oburzajcie się, Drodzy Czytelnicy. W życiu ... , pomyślałam - no dobrze, muszę przyznać, ...

dawno temu

Morskie cuda na talerzu

... uzależnionych od ich ubarwienia. Małże – świetnie smakują podawane z winem i warzywami takimi jak marchewka i pietruszka. Można je dusić i smażyć, trzeba jednak pamiętać o starannym umyciu ich z wodorostów ...

dawno temu

Potrawka z kurczaka

... ,łyżeczka curry,pół łyżeczki imbiru,łyżeczka cukru,olej i sól.Sposób przyrządzenia: Kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż na oleju. Dodaj do niego jabłka i cebulę. Smaż całość przez chwilę ...

dawno temu

Faworki chruściki

... posmaruj olejem lub posyp mąką bezglutenową, aby ciasto się nie przyklejało. Następnie rowałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij z niego niewielkie prostokąciki i smaż po obu stronach na gorącym oleju. Ciasta ...

dawno temu

Parówki w cieście

... , prawda? Wystarczy, że przekroisz parówki w poprzek, zamoczysz je w cieście i usmażysz na rumiano ze wszystkich stron. 5. Parówki w cieście smażone lądują na twoim stole. Smacznego!   ...

dawno temu

Gorące placki truskawkowe - nikt im się nie oprze

... . 3. Pora na truskawki. Umyj je i osusz, a później pokrój w cienkie plasterki i delikatnie połącz z ciastem na placki owocowe. 4. Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź gorące placki truskawkowe. Smaż ...

dawno temu

Kurczak w kokosie - wyjątkowe danie

... go jeszcze tylko obtoczyć w jajku, a potem w panierce kokosowej. 5. Smaż to pyszne danie na gorącym oleju 3-5 minut z każdej strony. 6. Potrawa z kurczaka najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką. Smacznego!   ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem

... 5: Wbij do warzyw jajko, posól do smaku. Krok 6: Po minucie smażenia wyłącz ogień i poczekaj aż jajko się zetknie. Krok 7: Podaj na talerzu razem z chlebem. Smacznego! ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety ziemniaczane?

... małe kotleciki. Muszą być delikatnie spłaszczone. Następnie obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krok 7 Kotlety ziemniaczane gotowe. Smacznego!   ...

dawno temu

Moje dziecko ma wilczy apetyt! List do Dietetyka

... go do jedzenia. Mój syn uwielbia to co niezdrowe - słodycze, smażone mięso, słodkie bułki, białe pieczywo i gazowane napoje. Nie lubi natomiast warzyw i owoców. Ma tak duży apetyt, że właściwie powinnam ... . Mięso chude takie jak drobiowe czy ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... termiczna). Przede wszystkim jednak należy skrócić czas gotowania i smażenia. Warto również ograniczyć spożywanie solonych potraw. Bardzo groźnym zanieczyszczeniem żywności jest skażenie pleśnią ... kalorii. Spożywaj codziennie co najmniej dwie ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... ; szczypta zmielonego ziela angielskiego. Sposób wykonania: 1. Wątróbki obieramy z błon, a następnie moczymy w mleku przez całą noc. 2. W następnym kroku smażymy je na maśle. 3. Słoninę (150 g ... ze smażonym foie gras, dodatkowo z konfiturą ...

dawno temu

Pyszne placki bananowo-orzechowe

... do smażenia, cukru pudru do przybrania.  W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok. W dużej misce ubij jaja, a następnie dodaj maślankę i stopione ... piekarnik do ok. 90°C. Rozgrzej ...

dawno temu

Naleśniki gryczane

... składniki dokładnie mieszamy. Najlepiej jest użyć miksera, dzięki czemu ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Powinno ono posiadać lekko lejącą się konsystencję. Naleśniki należy smażyć na dość ... dużym ogniu bez dodatku tłuszczu. Jeżeli ...

+ Pokaż więcej