Jak nie przytyć podczas świąt?

... z polewą, ciasto czekoladowe z kremem czy bogaty sernik to już wybór mniej ostrożny. Jak już ciasta deserowe, to najlepiej na bazie żelatyny i twarożku, a nie maślanych kremów, jak ciasteczka, to kruche ...

dawno temu

Przystawki na przyjęcie

... ok. 8 mm). Nakładamy masę ziemniaczaną tak, żeby powstały placki o średnicy ok. 5cm. Jednocześnie smażymy około 5 sztuk. Placki smażymy minutę na jednej stronie, aż się zarumienią i przewracamy ... na drugą. Po usmażeniu placki ziemniaczane ...

dawno temu

Kilka faktów o jajkach

... cholesterolu. A co poza tym? Jaka gotowane są o wiele zdrowsze, niż smażone. Dzieje się tak dlatego, że do smażenia używamy tłuszczu, który obniża wartość jajek. Zimne jajka pękają przy gotowaniu.Warto ...

dawno temu

Kurczak z owocami - słodka rozkosz podniebienia

... się owocami. Sparz pomarańcze, zdejmij skórę i podziel owoce na cząstki. Ananasa odsącz z zalewy. Krok 3 Smaż mięso 10 minut. Zadbaj, by było wysmażone z każdej strony. Pod koniec tego etapu dodaj ... pomarańcze i ananasa oraz pokrojoną w ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety mielone panierowane w serze?

... do panierowania: pół szklanki bułki tartej8 łyżek startego żółtego serajajko5 łyżek mąkiolej do smażenia Krok 1 Pyszne kotlety mielone zacznij od przygotowania mięsa. Na początek pokrój kajzerki ... . Rozgrzej olej i smaż mielone 5 minut z ...

dawno temu

Jak zrobić tosty francuskie?

... , zostawiają też spore pole do popisu: z czym zjesz je jutro? Przygotuj: 2 jajka6 kromek chleba (najlepiej gdyby był czerstwy)sólmasło lub margarynę do smażenia Krok 1 Jajka rozkłóć w głębokim talerzu. Krok ... 2 Dodaj do nich sól. Krok 3 Chleb ...

dawno temu

Jak jeść karczochy?

... świetnie sprawdzi się zarówno w formie ugotowanej, pieczonej czy smażonej. Można też zrobićkarczochy marynowane. Jeśli chodzi o posiłki, jakie można przyrządzić na jego bazie to są to na pewno ... składniki: kilka główek karczochów, słodka ...

dawno temu

Dieta odmładzająca

... z solami mineralnymi. 2 śniadanie: szklanka soku z marchwi. Obiad: smażony plasterek rostbefu, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu, dwie kromki chleba chrupkiego. Podwieczorek: szklanka soku ... chleba chrupkiego, filiżanka kawy z mlekiem ...

dawno temu

Orkisz i amarantus - zboża XXI wieku

... jest znany w Polsce od niedawna, do tej pory cieszył się popularnością jako roślina ozdobna. Nazywany złotem Inków stosowany jest jako składnik produktów śniadaniowych i ciasteczek. Uprawa ...

dawno temu

Błogie lenistwo w Koh Chang

... z makaronem oraz przeróżne soki owocowe i kokosowe ciasteczka. Za parę groszy mamy prawdziwą ucztę. 21738 Część wyspy obrosła luksusowymi hotelami i barami z dziewczynami co wieczór gotowymi tanio sprzedać ...

dawno temu

Przepis na lukier

... zapachowe bądź barwniki. Co więcej, lukier możemy wykorzystać nie tylko jako polewę do ciast i ciasteczek, ale także, uzyskując odpowiednią konsystencję, zrobić ciekawe ozdoby świetnie sprawdzające ...

dawno temu

Przepis na ptysie

... i ostygną, przekrój je na dwie części – górną i dolną. Zdejmij czapeczkę i nałóż bitą śmietanę, a następnie zamknij ciastko. Gotowe ciasteczko możesz posypać cukrem pudrem albo wiórkami czekoladowymi bądź kakao. Smacznego! ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... . Z reguły serwowane są one z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Równie dobrze możesz je nafaszerować mięsem wędzonego łososia bądź warzywami. Niebywale proste jest przygotowanie popularnych słonych ciasteczek ...

dawno temu

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść?

... . Zanurzenie kawałka kurczaka w sosie to świetna zabawa i wzbogacenie smaku. Jeśli nie masz czasu sporządzać sosów, użyj zwykłego keczupu czy musztardy. Do owoców czy ciasteczek – sosy karmelowe ...

dawno temu

Recenzja książki „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej

... do poszczególnych działów poświęconych: tortom na różne okazje, sernikom, ciastom, małym wypiekom i ciasteczkom, a także truflom i pralinkom. Każdy przepis to wykaz składników, opis sposobu przygotowania ...

dawno temu

Świąteczny obiad dla wegetarian

... . Gdy tylko zmiękną, dodajemy posiekane natkę kolendry i pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chili i smażymy na złotobrązowy kolor. Następnie naleśniki faszerujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem ... na jednolitą masę. Z owej ...

dawno temu

Fakty o jedzeniu, które TRZEBA znać!

... przedstawiają produkty, które powstają w kontrowersyjny sposób. Choć wydają się nam smaczne, ich skład pozostawia wiele do życzenia. Z czego powstaje mięso do hamburgerów, jak hodowane są kurczaki, z których powstają smażone skrzydełka, co tak ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... kuchni francuskiej (polędwica smażona z sosem) i rosyjskiej (sos jest dodawany do potrawy). Strogonow składa się z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy, smażonej z pieczarkami i cebulką, czasem ... , po podsmażeniu przekładamy do ...

dawno temu

Fettuccine z pomidorem i kaparem

... i przenieś do sita, strząśnij nadmiar mąki. Wrzuć kapary na olej i smaż na dużym ogniu, delikatnie potrząsając patelnią, aż kapary staną się chrupiące i złote, czyli około 3 minut. Odłóż kapary ... na papier i odsącz tłuszcz. Dodaj czosnek na ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... wlej olej na dużą patelnię i postaw ją na średnim gazie. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, ok. minuty. Dodaj teraz soli i pieprzu, i smaż jeszcze przez pół minuty. Przerzuć teraz mieszankę do miski ... – burgerów. Wlej teraz do głębokiej patelni ...

dawno temu

Oryginalne omlety

... i lekko ścięty oraz składać się z licznych warstw. Najlepiej smażyć go na patelni o średnicy ok. 15-18 cm. Przygotowując idealny omlet dla dwóch osób, należy wbić 4-6 jajek do dzbanka i doprawić je nieco ... smażenia podważać omlet łopatką ...

dawno temu

Jedzenie zabójcze dla diety

... , a do tego własnoręcznie zmielone mięso. Do smażenia użyj mniej tłuszczu, a bułkę podgrzej w piecyku. Unikaj ciężkich sosów i nadmiaru soli. Kawa z mlekiem, czekoladą i bitą śmietaną. Brzmi pysznie ... . Jeśli jednak trudno jest ci zrezygnować ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... przygotowuje się bardzo prosto: na smalcu smażymy cebulę i czosnek bardzo obficie posypane słodka i ostrą mieloną papryką, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, wszystko zalewamy wodą ... pieczonej, czy duszonej z warzywami. ...

dawno temu

Jajecznica z kurkami

... także o tłuszczu, na któym smażymy naszą jajecznicę. W klasycznym wydaniu jajecznicę smaży się na maśle, lecz po dodaniu mięsa nie sposób obejść się bez użycia choć odrobiny oleju. Ciekawym pomysłem na śniadanie ... na nim cebuli. Kiedy zostanie ...

+ Pokaż więcej