Masło czy margaryna?

... rozsmarowanie masła na kanapce oraz dość wysoka zawartość cholesterolu (w porównaniu z margaryną). Masło wybieraj z myślą o dzieciach. MargarynaZe względu na niską zawartość cholesterolu zalecana ...

dawno temu

Ananas - owoc dla wszystkich, którzy dbają o siebie

... w błonnik – ten składnik sprawia, że ananas ma delikatne właściwości przeczyszczające, reguluje pracę układu pokarmowego - Wróg cholesterolu - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi aż o 10 procent - pyszny ...

dawno temu

Rodzaje oleju

... . Reguluje także poziom cholesterolu. Olej kokosowy Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, dlatego pomaga w procesach trawienia, leczy wrzody oraz podnosi odporność organizmu. Nadaje ... złego cholesterolu. Olej sojowy Zawiera dużo ...

dawno temu

Egzotyczne owoce

... jest bogactwem witamin A i C. Awokado – doskonale smakuje dodany do sałatek. Główna zaleta? Zabija zły cholesterol, więc w naszym codziennym jadsłospisie powinien zajmować jedno czołowych miejsc ... . Banan – reguluje przemianę materii i ...

dawno temu

Ananas - przyjaciel każdego, kto dba o siebie

... , - Wróg cholesterolu - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi aż o 10 procent, - Pyszny i sycący - zawartość błonnika sprawia, że czujesz się najedzona mimo spożycia pokarmu o niewielkiej liczbie kalorii ...

dawno temu

Jak często robić badania profilaktyczne?

... do nich takie badania jak badania krwi i moczu, badanie poziomu cukru we krwi. Po 40. roku życia dodatkowo powinno się badać poziom cholesterolu. Badanie krwi, zwane morfologią, to badanie ... jest dodanie do wyżej wymienionych podstawowych ...

dawno temu

Paluszki krabowe

... konsystencję, dodaje się do nich białko jajka albo inną substancję zagęszczającą. Aby jedzone przez nas paluszki były odrobinę słodsze, wzbogaca się je w sorbitol i inne stabilizatory smaku oraz aromatu ... owinięcie mięsa specjalną ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... przygotować, należy użyć następujących składników: płaty makaronowe do lasagne, 0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 cebule, sos napoli wymieszany w ¾ szklanki wody, suszony czosnek, 20 dag sera żółtego ... oraz wybrane warzywa, np: duszone ...

dawno temu

Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem

... , sufletów, makaronów, risotto, a także do jajek. Co do ryżu natomiast, jest to produkt bogaty w mikroelementy, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo, witaminy z grupy B, a także kwas pantotenowy ... . Dzięki tym substancjom ryż wspaniale ...

dawno temu

Masz tylko jedno serce

... połowy dorosłych Polaków. Anomaliami lipidowymi określa się zmiany poziomu cholesterolu LDL, HDL oraz trójglicerydów. Na ilość cholesterolu we krwi wpływa rodzaj diety. Żywność niezdrowa, wysoko ... . „złego” cholesterolu LDL, a zwiększają HDL ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... . Przeciwdziałają one również występowaniu nadciśnienia tętniczego, arytmii serca oraz obniżają cholesterol. 25937 Naukowcy odkryli w brokułach związek zwany sulforafan, który zarówno u ludzi jak i zwierząt ... . Można podawać go z różnymi ...

dawno temu

Pesso Makaron Pszenny Wodzisław

... dla całej rodziny – jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. 68751 Jest lekkostrawny – bez dodatku tłuszczu, jajek, cukru, chemicznych ulepszaczy smaku oraz cholesterolu. Jako produkt zbożowy ...

dawno temu

Zabójcze tłuszcze trans

... reklamy polecające zdrowe dla serca i obniżające poziom cholesterolu produkty. Dobrym przykładem mogą być tzw. miękkie margaryny (sprzedawane zazwyczaj w kubeczkach), które dzięki zmodyfikowaniu ... tłuszczów trans. Dodatkowo wiele z tych ...

dawno temu

Olej do sałatek

... , więc jest świetnym dodatkiem do sałatek. Bardzo często jest stosowany w kuchni chińskiej.   Olej z winogron   Wytwarzany z pestek winogron. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu i chroni ... słonecznikowy   Wpływa na układ krwionośny, ...

dawno temu

5 zaskakujących pokarmów, które zawierają więcej błonnika niż jabłko

... Orzeszki ziemne 56863 W 100 g orzeszków ziemnych znajduje się ok. 8 g błonnika. Do tego pełne są kwasów oleinowych, które świetnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i kondycję układu ... się ok. 7,6 g błonnika, czyli prawie 4-krotnie ...

dawno temu

Czas na czosnek

... w walce z cholesterolem obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Podnosi odporność organizmu, dzięki czemu chroni przed przeziębieniami i infekcjami. Pomaga, kiedy już złapie nas choroba. Wydzielany ... z pomidorem i czosnkiem – podsmaż ...

dawno temu

9 produktów, które warto mieć w kuchni

... , bo są wysokokaloryczne i ciężkostrawne. 9. Jajka – jeśli masz je w lodówce, łatwo przygotujesz pożywny posiłek – sadzone, jajecznicę lub omlet. Są źródłem białka, witamin A i D, dobrej dla wzroku luteiny, ale zawierają dużo cholesterolu, nie ...

dawno temu

Pesso Makaron Pszenno-Gryczany Wodzisław

... bazą do naszych kulinarnych kompozycji. Jest lekkostrawny – bez dodatku tłuszczu (makaron jest wytwarzany bez smażenia), jajek, cukru, chemicznych ulepszaczy smaku oraz cholesterolu. Jako produkt ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... złego cholesterolu, a do tego nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo w 100 gramach jest jedynie ok. 70 kcal. Ten rodzaj warzywa cechuje także bogactwo wartościowych składników, które są łatwo ... jest także wykorzystanie drobno poszatkowanej ...

dawno temu

Dieta dla serca i mózgu

... naczynia krwionośne i serce. Niezalecany osobom z niskim ciśnieniem. Czosnek obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Poprawia płynność krwi. Jeśli masz problemy z cholesterolem, ząbek czosnku ... nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... , ponieważ obniżają poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Ważne jest również, że kwasy omega-3 są w stanie korzystnie zmieniać proporcje między frakcjami cholesterolu, obniżając ... poziom frakcji LDL („złego” cholesterolu) ...

dawno temu

Co wybrać? Cukier brązowy, trzcinowy, słodzik, miód? Co będzie najzdrowsze?

... cholesterolu i wielu innych dolegliwości. Dlaczego spotykamy się tak często z tymi chorobami? Między innymi dlatego, że spożycie cukru ciągle wzrasta. Na początku XX wieku średnie spożycie w Europie ... płatków owsianych zalać wrzątkiem (tylko ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... cholesterolu we krwi, co prowadzi do miażdżycy; dietetycy o powodowanie nadwagi. Zapominamy przy tym o jednym – że szkodzi jedynie mięso jedzone w nadmiarze. Prawidłowo zbilansowana dieta to klucz ... się komórek. Wątróbkę jedz raz w tygodniu na ...

dawno temu

Zalety i wady najpopularniejszych rodzajów mleka

... sojowe jest ekstraktem z dojrzałych ziaren soi, zmieszanym z wodą i naturalnym słodzikiem. Zwykle zawiera ono ograniczoną ilość nasyconych tłuszczów i jest wolne od cholesterolu. Może być spożywane ... . Jest doskonałą opcją dla osób, które nie ...

+ Pokaż więcej