Przyprawa curry

... Ta znana w krajach Azji aromatyczna przyprawa, nadaje potrawom wyrazistego smaku i zadziwia swoją uniwersalnością. Curry podaje się zwykle z ryżem, ale na tym nie kończy się długa lista zastosowań ... stymuluje wytwarzanie endorfin, czyli ...

dawno temu

Pożywne i irlandzkie

... Irish stew, czyli irlandzki gulasz, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań pochodzących z Zielonej Wyspy. Jest to potrawa bardzo popularna i często przyrządzana. Podobno nie ma na nią dwóch takich samych przepisów. Lepiej smakuje po ...

dawno temu

Kuchnia z końca Europy

... zupę” – tradycyjną potrawę Portugalczyków. Dziś przedstawię szerzej specyfikę tej bardzo ciekawej kuchni, w której rzeczywiście czuć oceaniczną bryzę. ... zupę” – tradycyjną potrawę Portugalczyków. Dziś przedstawię szerzej specyfikę tej bardzo ...

dawno temu

Egzotyczny szaszłyk z łososia z kuskusem

... podczas weekendu odważyłam się go wypróbować. Okazało się, że potrawa jest naprawdę dobra! Oto przepis na szaszłyk z łososiem w kuskusie i owocach! Brzmi banalnie? Smakuje naprawdę wyjątkowo! ... podczas weekendu odważyłam się go wypróbować. ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

...   Przyprawy towarzyszą sztuce kuchennej od zawsze. Już starożytni Egipcjanie ich używali. My, w dzisiejszych czasach, również nie mamy oporów przed dosypywaniem ich do potraw ... Przyprawy towarzyszą sztuce kuchennej od zawsze. Już starożytni ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... Ta roślina z rodziny Jasnotowatych pochodzi z Indii. W czasach średniowiecza używano ją jako lek na gorączkę i przeziębienia. U nas ten rodzaj aromatycznej przyprawy dodaje się do szeregu potraw ... witalne.Bazylia jako dodatek do potraw Ten ...

dawno temu

Produkty sojowe

... z takich artykułów spożywczych jest soja, na bazie której można przygotować mnóstwo ciekawych potraw. Jakie posiada właściwości i jak działa na nasze zdrowie? Na czym polega jej „moc uzdrawiania”? Pora to sprawdzić. ... z takich artykułów ...

dawno temu

Łosoś ze szpinakiem

... wyczarować zachwycające potrawy ze składników, z których i my korzystamy na co dzień. Cała umiejętność gotowania sprowadza się zatem nie tylko do wiedzy na temat sposobów przygotowywania danych ... potraw, lecz również komponowania ich ...

dawno temu

Pomysł na czosnkowy obiad

... Czosnek jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem do potraw. W zależności od preferencji i towarzyszących mu składników posłużyć może do przygotowania dań słodkich oraz pikantnych. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne potrawy z aromatycznym ...

dawno temu

Jeśli lubicie owoce morza...

... tak wielu zwolenników? Być może przekonuje ich to, że potrawy w nich przygotowane są bardzo zdrowe. Innym czynnikiem może być sama ciekawość ich smaku, lub po prostu specyficzny gust podniebienia. Choć ja chyba nigdy ... – Italia od kuchni ...

dawno temu

Smażone grzyby

... potrawy cieszą podniebienie nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeżeli zebrałaś już pełen koszyk prawdziwków, to nie zwlekaj i już teraz zapoznaj się z jednym z najbardziej popularnych i łatwych pomysłów na grzyby. ... potrawy cieszą ...

dawno temu

Sos chrzanowy z pomarańczą - pyszny dodatek do drobiu

... składniki uzyskane z pomarańczy wymieszaj z chrzanem. 5. Powstał pyszny dodatek do potraw, dopraw go tylko solą i cukrem. Smacznego!   ...

dawno temu

Sos majonezowy - przepis, który na pewno się przyda

... , sos do wędlin i wielu innych dań. 5. I jeszcze tajna sztuczka. Jeśli boisz się, by dodatek do potraw się nie zważył, dodaj w trakcie ucierania łyżeczkę przegotowanej wody. Smacznego!   ...

dawno temu

Naleśniki z owocami

...   Ciężkie potrawy w czasie lata powinny pójść „w odstawkę”. W trakcie upalnych dni organizm nie domaga się zbyt dużych ilości tłuszczów, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wybór lekkich dań ... Ciężkie potrawy w czasie lata powinny ...

dawno temu

Jak ograniczyć spożycie soli?

... Sól to dla wielu z nas środek pozwalający poprawić i wzmocnić smak wielu potraw. Gdy spożywamy ją w umiarkowanych ilościach, nie tylko nie szkodzi, ale służy naszemu zdrowiu. Niedobór sodu ... w soli wspomaga produkcję kwasów trawiących białka ...

dawno temu

Zielona zupa? Bo z groszkiem!

... Przepisów na potrawy z zielonego groszku jest tyle, ilu kucharzy. Jednak to, co gotujących cieszy najbardziej, to zabawa w mieszanie składników. A jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy połączenie ...

dawno temu

Ocet jabłkowy – właściwości, przyjmowanie

... Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. ... ...

dawno temu

Działanie imbiru

... Poprawia ukrwienie i wzmaga potęgę doznań seksualnych, więc jest zaliczany do jednego z kulinarnych afrodyzjaków. Cechuje go gorzkawy smak, ale to właśnie on powoduje, że potrawy z jego dodatkiem ...

dawno temu

Różowy sos do jajek

... Sos to doskonały dodatek do wielu potraw. Różowy sos do jajek doda im smaku i charakteru. Możesz go również wykorzystać do wędlin i mięs. Dzięki niemu zyskasz nie tylko walory smakowe ...

dawno temu

Słodycze a dieta

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... ptactwo, miejmy pewność, że będziemy mieli ją gdzie upiec. Jak porcjować gęś? Nawet jeśli nie zamierzamy piec gęsi w całości, możemy ją odpowiednio poporcjować, aby przygotować z niej wiele innych potraw ...

dawno temu

Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z boczkiem?

... Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu, a musisz nakarmić umierającą z głodu rodzinę, postaw na szybkie i smaczne danie, takie jak zapiekanka z serem i boczkiem. Jest to potrawa, która zawsze się udaje i zawsze zachwyca. Poznaj dwa przepisy na serową ...

+ Pokaż więcej