Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry

... Starzeniu się sprzyjają m.in. cukier, mocno przypieczone mięsa czy paczkowane wędliny. ... na jej głębokie warstwy. Glukoza powoduje twardnienie kolagenu i elastyny, czego konsekwencją jest wczesne powstawanie zmarszczek. Dietetycy nie polecają ...

dawno temu

Niezastąpione noże w Twojej kuchni

... Podstawowym nożem jest duży szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż. ... , ale – jeśli lubimy kuchenne nowinki – możemy kupić ich kila. Podstawowym jest duży nóż szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... , zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub kombinacji tych dwóch rodzajów mięs. Makrout: pieczone ciasteczka z kaszy many, z dodatkiem masła, orzechów ziemnych i daktyli - ulubiony deser Marokańczyków ... . Tagine: potrawa spożywana często jako ...

dawno temu

Smażone udka w pysznej zalewie

... pysznej zalewie musisz zacząć przygotowywać już dzień przed podaniem. Wymieszaj wszystkie przyprawy z ciepłą wodą i włóż do nich udka. Powinny się marynować przez 12 godzin. Krok 2 Następnego dnia ... marynatę do udek oraz mięso przelej do ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... . Dzięki temu nasz głód zostanie zaspokojony w łatwy i niezwykle smaczny sposób. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie mięso najlepiej sprawdza się podczas grillowania. Oprócz tego poznasz ... kilka trików, dzięki którym pieczona ...

dawno temu

Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników

... "Mięsem były pokrywki, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina". Tak uczyli się... gotować. ... . Mięsem były pokrywki od słoików, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina. I na tym się uczyliśmy, bo tych ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Na zdrowie

... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy. ... cholesterolu aż o 20%. Marynowanie nie pozbawia ...

dawno temu

Tapas – z czym to się je?

... wielkości porcji, bo jako tapas może być podawana mniejsza wersja obiadowego dania. Pod tą nazwą mogą kryć się różnorodne potrawy począwszy od marynowanych oliwek, katalońskiej szynki i małych kanapeczek, poprzez sałatki, np. ... , poprzez ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... i łatwym pomysłem na obiad jest kabaczek nadziewany. Propozycją dla wegetarian jest kabaczek faszerowany warzywami, podczas gdy dla miłośników mięsa idealnie nada się kabaczek faszerowany mięsem mielonym ... . Możemy także połączyć te pomysły, ...

dawno temu

Pyszny obiad dla twojego dziecka

... Starasz się, aby twoje dziecko jadło zdrowo i smacznie? To bardzo dobrze. Powoli przekonujesz pociechę do warzyw i mięsa? Jeszcze lepiej. Jednak co zrobić z dziećmi, które marudzą i wybrzydzają ... ? Albo z tak zwanymi niejadkami? Jak zachęcić ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... Kiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią ... , jednak wbrew pozorom dobrze znane ...

dawno temu

Coś dla fanów PIKANTNYCH dodatków. Szybki sos do przekąsek i mięsa

... Dla lubiących intensywny smak papryczek, słodko-ostry sos chilii będzie świetnym dodatkiem do przekąsek oraz mięs. By go przygotować, potrzebujesz: 4 papryczek chilli, 3-4 ząbków czosnku, 3-centymetrowego kawałka imbiru, 7 łyżek cukru, Pół ...

dawno temu

Białko a wegetarianizm

... Najwartościowsze biologicznie białko, które dostarcza wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów zwierają: mięsa, ryby i jaja. Znacznie niższą wartość dla organizmu człowieka przedstawiają białka pochodzenia roślinnego. ... , które dostarcza ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... jako gospodyni, natomiast oni w roli ...

dawno temu

Wędzenie pod lupą

... O ile jednak ma rewelacyjny wpływ na smak i zapach jedzenia - szczególnie mięs, ale także np. ryb czy serów, uważana jest za niezdrową, a nawet rakotwórczą. Czy faktycznie powinniśmy zrezygnować ... Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. ...

dawno temu

Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... też może być sztuką. Poniżej przedstawiam ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

... bądź razie ryby absolutnie i szczerze polecam. Co najmniej dwa razy w tygodniu. I to obojętnie, czy smażone, pieczone, duszone, marynowane, czy w potrawce. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na pyszne dania, która na pewno Was przekona do ryb. ... ...

dawno temu

Kurczak w sosie curry

... Zastanawiałaś się kiedyś, za co tak bardzo lubimy mięso kurczaka? Na pewno na pierwszym miejscu wskazać trzeba bardzo delikatną strukturę drobiu. Żadne inne mięso nie da nam tak delikatnych roladek ... z pieczarkami jak kurczak. Oprócz tego drób ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ... Marynowane grzyby są pyszne, ale niestety w tej ...

dawno temu

A może burger z wielbłąda?

... Tradycyjne burgery to niezbyt zdrowy posiłek. Tłuste i tuczące nie służą dobrze osobom z problemami z układem krążenia ani nadwagą. Gdyby jednak zmienić mięso na burgery? Na przykład na wielbłądzie ... ?   Burgery z wielbłąda – taka oto ...

dawno temu

Cięlecina z bazylią i czosnkiem

... Kurczak nie musi być jedynym mięsem, pojawiającym się na twoim stole. Zapowiedzieli się goście? A może masz ochotę zaserwować samej sobie coś naprawdę delikatnego, pysznego, a w dodatku aromatycznego? Cielęcina z bazylią i czosnkiem z pewnością ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... Każdy z nas ma odrobinę inne upodobania smakowe. Jedni z nas nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby odrobiny warzyw, podczas gdy inni nie uznają obiadu bez mięsa. Istnieje jednak pewna grupa ... , przyrządzając je z owocami, szpinakiem, ...

+ Pokaż więcej