WĘGLOWODANY I ICH ŹRÓDŁA W DIECIE

... owsiane górskie lub żytnie), otręby, naturalny ryż, grube kasze, razowy makaron • warzywa - groch, fasola, bób, soja, soczewica Znaczne ilości węglowodanów prostych występują w: • białej mące – pieczywo ... pszenne, ciasta, pierogi, zwykły ...

dawno temu

Karmiąca mama a zgrabna sylwetka. List do Dietetyka

... do zapotrzebowania przed ciążą. W zupełności należy unikać dań smażonych, tłustych i ciężkostrawnych oraz produktów wzdymających takich jak: warzywa strączkowe, kapusta biała, włoska, ciasto drożdżowe ... naturalnego samemu dodać owoce bądź np.: ...

dawno temu

Bóle głowy, zajady, wzdęcia. Dlaczego je miewasz? My wiemy!

... , jęczmienna, ryż brązowy, razowy makaron, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo,różnego rodzaju warzywa i owoce,orzechy, pestki, nasionka,dobrej jakości oleje np. olej lniany, oliwa z oliwek ...

dawno temu

Menopauza - dieta, która złogodzi objawy

... ważnym składnikiem menu powinien być fosfor, który wchłoniemy zjadając ryby, drób czy chleb razowy, a także witamina D, której źródłem są tłuste ryby i produkty mleczne. Menopauza – leki nie muszą ...

dawno temu

6 praktycznych wskazówek, dzięki którym stworzysz dla siebie odpowiedni plan żywieniowy!

... po chleb razowy, pełnoziarnisty czy makaron z pszenicy durum. Kontroluj kalorie 57810 Na początku przygotowywanie zdrowych posiłków i liczenie ich wartości kalorycznej może zająć ci trochę czasu ...

dawno temu

Co najlepiej jeść na stoku?

... propozycją na śniadanie narciarza lub snowboardzisty jest kanapka z chudą wędliną, sałatą oraz pomidorem lub ogórkiem. Do jej sporządzenia warto użyć pieczywa razowego i dobrego tłuszczu roślinnego, np ...

dawno temu

Przepis na gulasz - dla wegetarian i nie tylko

... papryki (kolorowe),mała cukinia,2-3 łodygi selera naciowego,1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,2 ząbki czosnku,kostka bulionu warzywnego,łyżka sosu sojowego,1-2 łyżki mąki razowej,2 łyżki oleju,liść ...

dawno temu

Mocne paznokcie - jak to zrobić?

... witaminy A i E, witaminy z grupy B oraz wapń i cynk. Dlatego warto jeść razowe pieczywo, sery, produkty mleczne, jaja, wątróbkę, brokuły, pomidory, marchew, ostrygi, kiełki pszenicy i orzechy.   ...

dawno temu

Niezawodny przepis na cynamonowe drożdżówki

... . Składniki cynamonowych drożdżówek Ciasto, lukier i nadzienie cynamonowe można przygotować dzień wcześniej – w ten sposób, jeżeli postanowisz podać je na śniadanie, na poranne pichcenie wystarczy ci ... godzina. Lukier i ciasto najlepiej ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Przepis na pizzę - neapolitańska, sycylijska czy capricciosa?

... Spis treści: 1.Krótka historia pizzy 2.Pizza neapolitańska 3.Pizza sycylijska 4.Pizza Capricciosa 5.Rodzaje ciast pizzy Krótka historia pizzy Początki pizzy sięgają 1000 lat wstecz. Pierwsze placki ... pieczono w Neapolu i tylko kształtem ...

dawno temu

Dietetyczna pizza nie jest jak Yeti

... się od przygotowania ciasta. Zmieszaj mąkę z drożdżami, dodaj wodę, olej i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i zostaw do wyrośnięcia. Krok 2 To prosty przepis na pizzę więc się nie stresuj. Jeśli ciasto ... na posmarowanym przecierem cieście. Krok ...

dawno temu

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

... , 330 ml wody, skrobi ziemniaczanej, 30 ml oliwy z oliwek, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, tymianku, soli i pieprzu do smaku. Zacznij od przygotowania ciasta filo (lub kup gotowe ... ). Połącz mąkę, wodę i szczyptę soli, a następnie rozrób ...

dawno temu

Zmiany przed kamerą listopadowego Kina Kobiet

... głowy! Ale że nie samym szykiem człowiek żyje, zadbamy też o zdrowie: każda z was, która zakupi bilet na listopadowe Kino Kobiet, otrzyma upominek w postaci razowego kwasu chlebowego. 23510 ...

dawno temu

Dyniobranie w kuchni

... , gdy wolisz zupę na ostro, posłuż się curry, ostrą papryką i imbirem. Na koniec dodaj łyżkę śmietany. Krem z dyni serwuj z grzankami lub razowym pieczywem. *Źródło zdjęcia: materiały prasowe ...

dawno temu

Jedzenie, które wpływa na szczęście

... zapominać również o kaszy, ryżu i makaronie z mąki razowej.   Orzechy   Orzechy i pestki dostarczają organizmowi witaminę E, która chroni komórki przed utlenianiem. Jej niedobór może objawiać ...

dawno temu

Kupuj zdrowo i mądrze

... pieczywo trzeba być uważnym, gdyż ma wiele polepszaczy i jest często podgrzewane, by wyglądało na świeże. Nierzadko zdrowy, razowy chleb jest barwiony karmelem, by uzyskać ładny, ciemny kolor. Chleb ...

dawno temu

Zdrowe powitanie wiosny

... roślinne, warzywa strączkowe, orzechy, ziarna słonecznika, a także razowe pieczywo, płatki owsiane i otręby – doskonałe źródła krzemu, wapnia, cynku – podpowiada dietetyk dr Monika Dąbrowska-Molenda ...

dawno temu

Skuteczne sposoby na zniszczone włosy

... . Owoce morza, mięso, drób, płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy, pestki słonecznika, pieczywo pełnoziarniste, nasiona sezamu, kiełki pszenicy, gruboziarniste kasze, makarony razowe – wybieraj ...

dawno temu

Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

... , barszczu z kiszonych czerwonych buraków czy białego barszczu zakwaszanego na mące razowej. Z dobroczynnego działania warzyw najlepiej skorzystać pijąc sok z warzyw rozcieńczony wodą i spożywając je ...

dawno temu

Płaski brzuch

... , ziemniaków, a zamiast nich jeść kasze, brązowy ryż, ciemne pełnoziarniste pieczywo i razowy makaron. Zrezygnuj także z tłustego mięsa i smażenia. Aby uniknąć efektu balonika i wzdęć zrezygnuj z fast ...

dawno temu

Jak wspomagać samoodtruwanie organizmu?

... , ale także produktów takich jak kasze, płatki owsiane i pieczywo razowe. Zalecane spożywanie pięciu posiłków owocowo-warzywnych jest zgodne z najnowszymi osiągnięciami chemioprewencji ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki

... Pieczenie ciasta Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że klei się do rąk. Aby tego uniknąć, wystarczy natłuścić dłonie olejem.Aby uniknąć zakalca, wierzch ciasta z owocami smarujemy ubitym białkiem ... i obsypujemy mąką.Ciasto się nie przypali, ...

dawno temu

Ty także możesz zostać bohaterką w swojej kuchni! Poznaj przepis na pyszny, domowy makaron

... niezwykle elastyczne ciasto na makaron. Mieszanie składników 55878 Mąkę w ilości 600 g wysyp do dużej miski lub bezpośrednio na kuchenny blat. W oddzielnym naczyniu rozbełtaj 6 jajek i dodaj je do mąki ... . Zagnieć składniki razem, aż do ...

dawno temu

Jak dieta wegetariańska może wpłynąć na ryzyko chorób serca?

... LDL. Poprzez odpowiednie łączenie pokarmów roślinnych można zwiększyć zawartość protein w potrawie nawet o 45%! Oto przykłady: jeśli dodasz dwie łyżki mleka w proszku do szklanki mąki pszenno-razowej ... mogą pokryć: mąka razowa, pełnoziarniste ...

+ Pokaż więcej