Menopauza - dieta, która złogodzi objawy
TYNKA • dawno temuMenopauza to dość trudny okres naszego życia. Oprócz tego, że pojawiają się różne problemy zdrowotne, to jeszcze, jakby tego było mało, mamy większą skłonność do tycia. Ale wszystko dobre, co się dobrze kończy, bo nareszcie jest okazja do tego, by zwrócić większą uwagę na nasze menu. Dieta w czasie menopauzy nie tylko zapobiegnie przybieraniu na wadze, ale także poprawi samopoczucie.
Najlepsza dieta – gdy przyjdzie menopauzaPanie w okresie przekwitania powinny sięgać przede wszystkim po produkty zawierające fitoestrogeny. Znajdziemy je przede wszystkim w: soi, otrębach pszennych, siemieniu lnianym, jabłkach czy jagodach. Estrogeny pochodzenia roślinnego mogą w pewnym stopniu zastąpić żeńskie hormony płciowe, których w tym okresie brakuje. Fitoestrogeny wykazują także działanie przeciwwirusowe, antynowotworowe, bakteriobójcze, antymiażdżycowe i przeciwzapalne.
Przekwitanie u kobiet – co jeść?By złagodzić objawy menopauzy należy także pamiętać o dostarczaniu organizmowi wapnia. Znajduje się chociażby w nabiale i produktach pełnoziarnistych. Dzięki stosowaniu takiej diety uchronimy się przed osteoporozą, która bardzo często pojawia się u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Innym ważnym składnikiem menu powinien być fosfor, który wchłoniemy zjadając ryby, drób czy chleb razowy, a także witamina D, której źródłem są tłuste ryby i produkty mleczne.
Menopauza – leki nie muszą być konieczneSpadek estrogenów w czasie menopauzy sprawia, że zmniejsza się także poziom dobrego cholesterolu, a co za tym idzie, zwiększa się ryzyko zachorowania na miażdżycę. Z tego powodu kobiety muszą wzbogacać swoją dietę dużą ilością świeżych warzyw i owoców, a także rybami morskimi i olejami roślinnymi. Należy natomiast zrezygnować z cukru, alkoholu, tłustych serów, masła i śmietany. Menopauza — dieta, jak widać, nie jest zbyt skomplikowana. Trzeba po prostu żyć zdrowo.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze