Mięso z dziczyzny

... czy kiełbasa z dzika. Ten rodzaj mięsa warto ponadto wkomponować do bigosów czy gulaszów, przez co nada ono im aromatyczny, nieco korzenny smak. Asortyment dań można również powiększyć o szaszłyki ...

dawno temu

Sałatka z surimi

... , jednakże nie wyczerpują się na nich nasze możliwości. Równie dobrze możemy przygotować z nimi zapiekankę makaronową bądź pizzę. Ciekawą propozycją jest również przygotowanie szaszłyków z surimi ...

dawno temu

Kolacja walentynkowa

... za oknami aurę trudno nam będzie zorganizować jakiś piknik, choć ognisko po wypadzie na narty albo kuligu daje nam możliwość usmażenia kiełbasek, szaszłyków albo ziemniaków w mundurkach. Zanim dowiemy ...

dawno temu

Jakim pieprzem najlepiej przyprawiać potrawy?

... konserwowane w solankach lub occie i używane do różnych marynat. Suche ziarna nie mogą czekać zbyt długo i muszą zostać szybko użyte. Spotykane są w kuchni tajskiej oraz w potrawach pochodzących ...

dawno temu

Smaki Kanady: skrzydełka z syropem klonowym

... — mieszkać marinade — marynować lub marynata airtight — szczelny bake — piec get brown — brązowieć, rumienić się (o wypiekach) ...

dawno temu

Zdrowa dieta wegetariańska w pigułce

... . Jest także wygodną bazą do marynat – w połączeniu z miodem tworzy teriyaki, które zaakcentuje smak grillowanych grzybów, marchewek i roślin psiankowatych – szczególnie bakłażana i cukinii - tłumaczy Grzegorz Łapanowski, popularny kucharz, ...

dawno temu

Konserwanty. To dlatego czujesz się źle!

... , w napojach gazowanych, dżemach, marynatach. Głównym zadaniem benzoesanów jest zabijanie bakterii powodujących psucie żywności. Niestety nie potrafią działać wybiórczo i są zabójcze ...

dawno temu

Pyszne burgery

... : filet z łososia (0,5 kg), sól i pieprz (lub marynata do ryb), cytryna, bułki pszenne, czosnek, rukola, pomidorki koktajlowe, kilka łyżek majonezu. Umyj łososia, dopraw pieprzem i solą ...

dawno temu

Na pikniki w pojemniki!

... uszczelkę, która zapewnia wyjątkową szczelność. Co można w nich przechowywać? Sałatki, mleczne koktajle, pieczywo, makaron czy marynaty. Pojemniki dostępne w trzech kolorach – białym, czarnym i zielonym ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... ta przyrządzana na bazie bakłażanów, czy farszami. Jednakże warzywa grillowane równie dobrze sprawdzają się jako danie główne. Możemy przygotować z nich szaszłyki bądź też pokroić je na kawałki albo upiec ...

dawno temu

Sałatki na lato

... , do szaszłyka na grilla lub położyć na kanapkę. To cenne źródło witaminy C i A. Zawiera również sporo potasu. Kalafior – dieta lekkostrawna nie może się bez niego obejść. Zawiera wiele cennych ...

dawno temu

5 pomysłów na dietetyczny obiad

... nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wtedy lepiej przejdzie marynatą. 2. 1/3 szklanki octu balsamicznego mieszamy z ząbkiem czosnku, zmielonym pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy je do dużego ... , plastikowego worka razem z mięsem i ...

dawno temu

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... . Mięso przygotowujemy, usuwając z niego nadmiar tłuszczu, ścięgien i łącznych tkanek. 34794 W międzyczasie przygotowujemy marynatę, łącząc pieprz ziołowy, musztardę chrzanową firmy KAMIS, trzy ząbki ... czosnku, pieprz, sól i kilka łyżek oliwy. ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... . Przygotowanie marynaty ze świeżych ziół zajmie Ci niewiele czasu. Do każdego posiłku komponuj zielone sałatki z dressingiem z oliwy i soku z cytryny lub octu balsamicznego. Nie kupuj gotowych sosów ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... pokarmowego (zwłaszcza u osób uczulonych na aspirynę). E-236, czyli kwas mrówkowyDodawany jest do surowych soków owocowych, żelatyny, marynat, kiszonek warzywnych, soków owocowych i napojów z dodatkiem dużej ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... , pieprz biały, gorczycę, chili, kardamon, kozieradkę, sól, czy nawet szalotkę.   Pieprz ziołowy jest jednym z moich ulubionych dodatków do marynat i pieczeni. Dodaje miłego, lekko ostrego smaku ...

dawno temu

Sos sojowy

... sojowy? Sos uzyskany z soi jest świetnym pomysłem na to, jak w prosty sposób nawet ze zwyczajnego dania, wyczarować potrawę pełną egzotyki. Świetnie nadaje się przede wszystkim do marynat, ale równie ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... marynaty oraz zalewy octowe, chociażby do ogórków. Majeranek Przed wiekami aromatyczna roślina była symbolem miłości, wykorzystywanym jako afrodyzjak i składnik rozmaitych eliksirów, które miały ... i cholesterolu, a także usuwa zmęczenie i ...

dawno temu

Pigwa – niedoceniane źródło witamin

... przez cały rok. Idealnie nadaje się także do: galaretek, dżemów, soków, nalewek. Kucharze robią z niej także marynaty do mięs i dipy. Dodają też pigwę do kiszonej kapusty lub podczas pieczenia placków ...

dawno temu

Liść laurowy

... hinduskiej. Specyficzny smak marynat to także zasługa liści bobkowych. Lekką gorycz grzybów, ogórków albo papryki w occie otrzymujemy dzięki dodaniu właśnie tej charakterystycznej potrawy. Co więcej ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... komponując dania faszerowane. Wartość odżywcza cukinii Ten rodzaj owocu świetnie nadaje się do przyrządzania zup, sałatek, surówek czy marynat. Co ciekawe, równie świetnie zdaje swój egzamin ...

dawno temu

Pasta z makreli

... , zapiekanki ziemniaczane, zupy, szaszłyki, koreczki albo... makarony. Są one dość łatwe w przygotowaniu, a intensywny smak makreli tak uwielbiany przez smakoszy tej ryby powoduje, że nie jest ona ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... śródziemnomorskich. To niezastąpiona przyprawa do zup i sosów o mocnym smaku i do wielu marynat do mięs. Dobrze komponuje się ze śledziami i rybami, a także z dziczyzną. Lecznicze właściwości liścia laurowego ...

dawno temu

Działanie kopru włoskiego

... są świetną przyprawą do marynat i konserw, takich jak np. ogórki kiszone lub małosolne. Ponadto zioło to świetnie nadaje się także jako dodatek do zup, sosów, a także warzywnych sałatek oraz dań jajecznych ...

+ Pokaż więcej