Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?
7. Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone
Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo zmiksować z bananem lub mango, aby uzyskać zdrowy shake.
6. Jogurt naturalny
Jeden kubeczek beztłuszczowego lub niskotłuszczowego jogurtu to już prawie połowa dziennej zalecanej dawki wapnia. Aby nie było nudno, dodawaj do jogurtu świeże owoce. Pamiętaj, że jogurt grecki ma mniej wapnia niż zwykły, ale wciąż jest świetnym źródłem tego minerału.
5. Rabarbar
Jeden kubek gotowanego rabarbaru równa się 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz przygotować go, dusząc rabarbar na patelni z odrobiną cukru, a następnie zjeść z łyżką bitej śmietany lub jogurtu waniliowego. Rabarbar sprawdza się też w postaci sosu podawanego z kurczakiem lub wieprzowiną.
4. Jeśli nie nabiał to co?
Jeśli nie przepadasz za nabiałem, nie stanowi to problemu. Możesz sięgnąć po mleko sojowe lub migdałowe, które mają wartość odżywczą zbliżoną do mleka. Jedna porcja powinna dostarczyć około 25% dziennej zalecanej dawki wapnia i witaminy D.
3. Ricotta
Częściowo odtłuszczona ricotta to jedno z najlepszych źródeł wapnia. Już 1⁄2 kubka ricotty to więcej wapnia niż kubek mleka. Możesz jeść ją z jagodami, kawałkami brzoskwiń lub miodem.
2. Tofu
Tofu to nie tylko świetne źródło białka wegetariańskiego, lecz także wapnia – dostarcza 25% zalecanej dziennej dawki.
1. Sardynki
Już 85 gramów sardynek to 1/3 dziennej zalecanej dawki wapnia. To jednak nie wszytko! Sardynki dostarczają również ważnych dla mózgu kwasów tłuszczowych omega-3. Możesz jeść je same lub z pełnoziarnistym tostem z dodatkiem soku z cytryny lub jej plastrami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze