Produkty zaskakująco bogate w wapń

11. Zapotrzebowanie na wapńTwoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem czy spożywaniem kawy. Poza tym, jest on niezbędny dla mocnych i wytrzymałych kości. To bardzo ważne, aby regularnie dostarczać wapń do organizmu wraz z pożywieniem w ilości 1000 mg dziennie.
Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / CC BY

11. Zapotrzebowanie na wapń
Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem czy spożywaniem kawy. Poza tym, jest on niezbędny dla mocnych i wytrzymałych kości. To bardzo ważne, aby regularnie dostarczać wapń do organizmu wraz z pożywieniem w ilości 1000 mg dziennie.

10. NabiałNabiał stanowi doskonale nam znane, bogate źródło wapnia. Regularne spożywanie mleka, twarogów, jogurtów i maślanek pełni kluczową rolę w zachowaniu wytrzymałości i odpowiedniej gęstości kości. Jednak nie każdy jest miłośnikiem tej grupy produktów. Na szczęście poza nabiałem istnieje grupa innych produktów bogatych w ten pierwiastek.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

10. Nabiał
Nabiał stanowi doskonale nam znane, bogate źródło wapnia. Regularne spożywanie mleka, twarogów, jogurtów i maślanek pełni kluczową rolę w zachowaniu wytrzymałości i odpowiedniej gęstości kości. Jednak nie każdy jest miłośnikiem tej grupy produktów. Na szczęście poza nabiałem istnieje grupa innych produktów bogatych w ten pierwiastek.

9. SzpinakSzpinak można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Na ciepło z dodatkiem czosnku lub na zimno z odrobiną oliwy z oliwek. Stanowi on również idealny dodatek do zapiekanek czy do dania lasagne. Pół kubka szpinaku może dostarczyć organizmowi nawet 120 mg wapnia.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

9. Szpinak
Szpinak można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Na ciepło z dodatkiem czosnku lub na zimno z odrobiną oliwy z oliwek. Stanowi on również idealny dodatek do zapiekanek czy do dania lasagne. Pół kubka szpinaku może dostarczyć organizmowi nawet 120 mg wapnia.

8. MigdałyRegularne spożywanie migdałów może zapewnić ok. 10% dziennego zapotrzebowania na wapń. Co więcej, migdały stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

8. Migdały
Regularne spożywanie migdałów może zapewnić ok. 10% dziennego zapotrzebowania na wapń. Co więcej, migdały stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

7. TofuTofu to produkt często spożywany przez wegetarian. Stanowi ono bogate źródło wapnia niezbędnego dla mocnych kości. W kawałeczku tofu może się znajdować nawet 400 mg tego pierwiastka.
Zdjęcie autorstwa Chloe Lim / CC BY

7. Tofu
Tofu to produkt często spożywany przez wegetarian. Stanowi ono bogate źródło wapnia niezbędnego dla mocnych kości. W kawałeczku tofu może się znajdować nawet 400 mg tego pierwiastka.

6. RukolaTo aromatyczne warzywo liściaste stanowi bogate źródło wapnia. Kubek rukoli może dostarczyć organizmowi ok. 100 mg tego pierwiastka. Poza tym, porcja rukoli zawiera niewielką ilość kalorii i nie stanowi zagrożenia dla wagi ciała osób, które dbają o linię.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

6. Rukola
To aromatyczne warzywo liściaste stanowi bogate źródło wapnia. Kubek rukoli może dostarczyć organizmowi ok. 100 mg tego pierwiastka. Poza tym, porcja rukoli zawiera niewielką ilość kalorii i nie stanowi zagrożenia dla wagi ciała osób, które dbają o linię.

5. Biała fasolaBiała fasola jest bogata w niezbędne dla naszego organizmu białko i błonnik. Co więcej, w 1⁄2 szklanki tego warzywa strączkowego znajduje się aż 70 mg wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości.
Zdjęcie autorstwa Jessica Spengler / CC BY

5. Biała fasola
Biała fasola jest bogata w niezbędne dla naszego organizmu białko i błonnik. Co więcej, w 1⁄2 szklanki tego warzywa strączkowego znajduje się aż 70 mg wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości.

4. BrokułyBrokuły to źródło niezbędnych dla naszego organizmu witamin C oraz K. Ponadto, zawarte w ich składzie silne przeciwutleniacze mogą uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Warto wiedzieć, że stanowią one również bogate źródło wapnia.
Zdjęcie autorstwa [puamelia] / CC BY

4. Brokuły
Brokuły to źródło niezbędnych dla naszego organizmu witamin C oraz K. Ponadto, zawarte w ich składzie silne przeciwutleniacze mogą uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Warto wiedzieć, że stanowią one również bogate źródło wapnia.

3. Liście rzepyLiście rzepy można wykorzystać do zup i sałatek. Można również poddusić je z niewielką ilością czosnku, aby otrzymać danie przypominające w smaku szpinak. Warto włączyć do diety ten produkt spożywczy, gdyż w jego składzie znajdują się spore ilości wapnia.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

3. Liście rzepy
Liście rzepy można wykorzystać do zup i sałatek. Można również poddusić je z niewielką ilością czosnku, aby otrzymać danie przypominające w smaku szpinak. Warto włączyć do diety ten produkt spożywczy, gdyż w jego składzie znajdują się spore ilości wapnia.

2. SojaBadania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie soi może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory. Co więcej, soja może również zmniejszyć niekorzystne objawy towarzyszące menopauzie. W 1⁄2 szklanki tego produktu znajduje się mniej więcej 100 mg wapnia.
Zdjęcie autorstwa Jing / CC BY

2. Soja
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie soi może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory. Co więcej, soja może również zmniejszyć niekorzystne objawy towarzyszące menopauzie. W 1⁄2 szklanki tego produktu znajduje się mniej więcej 100 mg wapnia.

1. FigiZarówno świeże, jak i suszone owoce figi stanowią bogate źródło wapnia. Co więcej, w ich składzie zawarty jest również błonnik, który reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Figi
Zarówno świeże, jak i suszone owoce figi stanowią bogate źródło wapnia. Co więcej, w ich składzie zawarty jest również błonnik, który reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Ochrona zdrowia musi zmienić się dla osób starszych Moda na kriozabiegi Tajemnice aromaterapii Bądź fit bez głodzenia się Herbata. Co się stanie, kiedy przedawkujesz swoją ulubioną herbatę? Sposoby na worki pod oczami DZIAŁANIE MIĘTY Pielęgnacyjne SOS dla skóry. Oliwą! Napoje też kalorie Odchudzające właściwości zielonej kawy Gdy on się przebiera w damskie ciuszki... Jak dbać o cerę naczynkową?

Popularne w tym tygodniu:

Jak nauczyć dziecko wydmuchiwać nos? Materac 80x200 - jak dobrać właściwy rodzaj materaca?