5 zaskakujących pokarmów, które zawierają więcej błonnika niż jabłko
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 1 komentarzJedno jabÅ‚ko Å›redniej wielkoÅ›ci dziennie (i towarzyszÄ…ce mu 4,4 g bÅ‚onnika) jest doskonale znanÄ… receptÄ… na zdrowie. DziÄ™ki temu skÅ‚adnikowi twój ukÅ‚ad pokarmowy pracuje sprawniej, a ty dÅ‚użej czujesz siÄ™ najedzona. Jednak jabÅ‚ko nie jest najbogatszym źródÅ‚em bÅ‚onnika. Poznaj 5 zaskakujÄ…cych produktów, które zawierajÄ… go dużo wiÄ™cej!
Ten artykuł ma 5 stron:
Ciecierzyca
W 100 g ciecierzycy mieści się ok. 7,6 g błonnika, czyli prawie 4-krotnie więcej niż w jabłku. Dodatkowo, jest ona świetnym źródłem białka i potasu. Jak wynika z badań, obniża poziom złego cholesterolu, będącego przyczyną licznych chorób serca.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze