5 zaskakujących pokarmów, które zawierają więcej błonnika niż jabłko
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 1 komentarzJedno jabłko średniej wielkości dziennie (i towarzyszące mu 4,4 g błonnika) jest doskonale znaną receptą na zdrowie. Dzięki temu składnikowi twój układ pokarmowy pracuje sprawniej, a ty dłużej czujesz się najedzona. Jednak jabłko nie jest najbogatszym źródłem błonnika. Poznaj 5 zaskakujących produktów, które zawierają go dużo więcej!
Ten artykuł ma 5 stron:
Ciecierzyca
W 100 g ciecierzycy mieści się ok. 7,6 g błonnika, czyli prawie 4-krotnie więcej niż w jabłku. Dodatkowo, jest ona świetnym źródłem białka i potasu. Jak wynika z badań, obniża poziom złego cholesterolu, będącego przyczyną licznych chorób serca.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze