Guma do żucia
ALICJA • dawno temuŻyjesz w ciągłym biegu i jadasz zwykle na mieście? W taki
razie mycie zębów po każdym posiłku jest raczej niemożliwe. Dlatego miej pod ręką gumę
do żucia, aby móc oczyścić zęby z resztek pokarmu i odświeżyć oddech. Co warto
wiedzieć o gumie do żucia?
Guma bez cukru
Jeśli już sięgasz po gumę, niech będzie to guma bez cukru.
Jej głównym zadaniem jest pobudzenie gruczołów do produkowania śliny, która
obmywa szkliwo. W ten sposób zęby są chronione przed nadmiarem cukrów oraz
działaniem szkodliwych kwasów.
Żucie gumy
Gumę należy żuć przez ok. 15 minut po spożytym posiłku.
Dłuższe żucie może doprowadzić do uszkodzenia stawu żuchwowego.
Guma do żucia — skład
W gumach do żucia znajdują się m.in. takie substancje, jak:
- dwutlenek tytanu (E171) - nadaje drażetkom błyszczący połysk bieli,
- guma arabska(E414) - to substancja zagęszczająca, zapobiegająca krystalizacji składników,
- gliceryna — utrzymuje wilgotność produktu,
- substancje słodzące — występują w minimalnych ilościach i nie powodują próchnicy. Stosowane są m.in. w słodzikach czy napojach typu light. Jedną z takich substancji słodzących może być aspartam, którego nie mogą spożywać osoby chore na fenyloketonurię.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze