Świętuj z nami Światowy Dzień Makaronu. Poznaj 2 ciekawe inspiracje Kingi Paruzel!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Grzechem byłoby więc nie uświetnić sobotniego dnia makaronową potrawą. Jeżeli nie masz pomysłu na to typowo włoskie danie, wypróbuj jeden z przepisów, którymi podzieliła się z nami Kinga Paruzel, finalistka I edycji Master Chef.
Dobry makaron, czyli jaki?
Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Polskiej Izby Makaronu, makaron jest drugim co do popularności dodatkiem do naszych dań. Częściej sięgamy jedynie po ziemniaki. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się makarony produkowane wyłącznie z pszenicy durum, która dostarcza białka, minerałów i witamin – tłumaczy Anna Laskowska, Brand Manager w firmie Podravka. Dodatkową zaletą makaronu durum jest fakt, że po ugotowaniu nie skleja się i zachowuje sprężystość.
Kokardki z pesto z zielonej pietruszki i słonecznika
To pierwsza makaronowa inspiracja Kingi Paruzel, przeznaczona dla 3–4 osób. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- 350 g makaronu kokardki,
- 100 g łuskanego słonecznika,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g sera Bursztyn,
- pęczek koperku,
- pęczek pietruszki,
- pieprz,
- zestaw przypraw (np. Vegeta Natur).
Ser zetrzyj drobno na tarce, a pietruszkę i koperek posiekaj. Przy pomocy miksera zetrzyj ser, słonecznik, koperek i pietruszkę, a następnie dopraw pieprzem i Vegetą. Ugotuj i odcedź makaron, a następnie połącz go z przygotowanym pesto.
Podoba ci się ten przepis? Zobacz kolejny na drugiej stronie!
Gniazdko – wstążki z kremem z awokado
Szukasz ciekawych połączeń kulinarnych? Z pewnością jednym z nich jest makaron z awokado. Aby przygotować danie dla 4–5 osób, potrzebować będziesz:
- 400 g makaronu gniazda,
- 2 cukinii,
- 2 dojrzałych awokado,
- 1 limonki,
- 1 natki pietruszki,
- 1 papryczki chili,
- 20 g sera parmezan,
- pomidorków koktajlowych,
- szczypty szafranu lub kurkumy,
- soli.
Przekrój na pół awokado, a następnie usuń z nich pestki. Dokładnie zmiksuj 1 ½ owocu wraz z posiekanym chili, startym parmezanem, sokiem z limonki i szczyptą soli. Pozostałą połówkę awokado pokrój w kostkę. Następnie pokrój cukinię w słupki i podsmaż na oliwie. Dodaj do niej awokado, posiekaną natkę pietruszki i połówki pomidorków. Całość dopraw solą.
Makaron ugotuj wraz ze szczyptą rozgniecionego szafranu lub kurkumą. Odlej z garnka ¼ szklanki wody i zmieszaj z kremem z awokado. Odcedź makaron, wymieszaj z zielonym kremem oraz cukinią połączoną z pomidorkami.
Jeżeli kochasz makarony, zajrzyj także tu:
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze