3 pomysły na pyszne crostini
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCo kryje się pod tajemniczą nazwą crostini? Otóż są to niewielkie kanapeczki pochodzące z Włoch. Przyrządzane są z białego pieczywa pszennego oraz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przekonaj się, z czym najlepiej podać pyszne crostini.
![](https://m.kafeteria.pl/fot-crostini-z-pesto-74801525e55,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Crostini z pesto
Crostini to idealna propozycja na rodzinne śniadanie. Możesz je także podać gościom. Jak zrobić crostini z pesto?
Składniki:
- 1 bagietka lub ciabatta,
- 2 pęczki świeżej bazylii,
- odrobina oleju rzepakowego (np. Quicker),
- oliwa z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki startego parmezanu,
- 3 łyżki orzeszków piniowych,
- sól i pieprz.
Pokrój pieczywo na kromki średniej grubości, delikatnie skrop olejem i przypiecz na złoto w piekarniku. Teraz zabierz się za pesto. Posiekaj czosnek oraz orzeszki, a następnie porwij umyte liście bazylii. Całość umieść w moździerzu i dokładnie utrzyj. W międzyczasie dodaj oliwę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj pesto na powierzchni crostini. Świeże liście bazylii stanowią idealną dekorację kanapeczek.
Crostini z twarożkiem
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj crostini z twarożkiem. Sprawdź jak.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Składniki:
- 1 bagietka lub ciabatta,
- ½ kostki twarogu,
- świeża bazylia,
- odrobina oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- granat (ewentualnie).
Pokrój pieczywo i delikatnie polej olejem. Piecz na złoto. W blenderze umieść twaróg, odrobinę oleju, sól oraz pieprz i stwórz gładką masę. Posmaruj ciepłe pieczywo gotowym twarożkiem, a następnie udekoruj bazylią i owocem granatu.
Crostini z łososiem
Jest to świetna propozycja dla wielbicieli ryb. Sprawdź, jak przygotować włoską kanapkę z łososiem i kremowym serkiem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Składniki:
- 1 bagietka lub ciabatta,
- 170 g kremowego serka,
- kilka plastrów wędzonego łososia,
- natka pietruszki lub szczypiorek,
- odrobina oleju rzepakowego,
- sól i pieprz.
Pieczywo skropione olejem umieść w piekarniku i piecz na złoto. Pokrój łososia w kostkę. Na ciepłych kromkach rozsmaruj odrobinę serka, połóż na nim łososia, dopraw solą i pieprzem, a na koniec udekoruj szczypiorkiem lub pietruszką.
Jak ci smakowało?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze