Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

10. TofuTofu zawiera 7 gramów białka na 1⁄2 kubka. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, a soja – jak wiadomo – to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

10. Tofu
Tofu zawiera 7 gramów białka na 1⁄2 kubka. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, a soja – jak wiadomo – to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka.

9. TempehTempeh wytwarza się z ziaren soi i ma on lekko orzechowy posmak. Tempeh to aż 11 gramów protein na 1⁄2 kubka (wersja ugotowana). Surowy tempeh powinno gotować się co najmniej 20 minut przed spożyciem. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapki, sałatki i różnych potraw, zastępując mięso.
Zdjęcie autorstwa Jonathan McIntosh / CC BY

9. Tempeh
Tempeh wytwarza się z ziaren soi i ma on lekko orzechowy posmak. Tempeh to aż 11 gramów protein na 1⁄2 kubka (wersja ugotowana). Surowy tempeh powinno gotować się co najmniej 20 minut przed spożyciem. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapki, sałatki i różnych potraw, zastępując mięso.

8. SoczewicaSoczewica smakuje wyśmienicie, a łatwiej ją ugotować niż inne rodzaje fasoli, ponieważ nie trzeba jej namaczać. Soczewica zawiera 9 gramów białka na 1⁄2 kubka. Można ją kupić w wersji puszkowanej lub gotować ją przez 30 minut i wymieszać z innymi składnikami, aby stworzyć pyszne danie.
Zdjęcie autorstwa Andrea Nguyen / CC BY

8. Soczewica
Soczewica smakuje wyśmienicie, a łatwiej ją ugotować niż inne rodzaje fasoli, ponieważ nie trzeba jej namaczać. Soczewica zawiera 9 gramów białka na 1⁄2 kubka. Można ją kupić w wersji puszkowanej lub gotować ją przez 30 minut i wymieszać z innymi składnikami, aby stworzyć pyszne danie.

7. Komosa ryżowaNasiona komosy ryżowej to również dobre źródło białka – 4 gramy na 1⁄2 kubka w pustaci ugotowanej. Komosą można zastąpić ryż lub makaron w obiedzie, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach. Komosę ryżową przygotowuje się podobnie jak ryż poprzez gotowanie w wodzie aż do miękkości.
Zdjęcie autorstwa Luca Nebuloni / CC BY

7. Komosa ryżowa
Nasiona komosy ryżowej to również dobre źródło białka – 4 gramy na 1⁄2 kubka w pustaci ugotowanej. Komosą można zastąpić ryż lub makaron w obiedzie, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach. Komosę ryżową przygotowuje się podobnie jak ryż poprzez gotowanie w wodzie aż do miękkości.

6. FasolaFasola smakuje wyśmienicie w każdej potrawie: chilli con carne (w wersji bezmięsnej), zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Puszkowaną fasolę należy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną należy opłukać i namoczyć.
Zdjęcie autorstwa cookbookman17 / CC BY

6. Fasola
Fasola smakuje wyśmienicie w każdej potrawie: chilli con carne (w wersji bezmięsnej), zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Puszkowaną fasolę należy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną należy opłukać i namoczyć.

5. JajkaJajka smakują wyśmienicie na śniadanie i sprawdzają się jako pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka to 6 gramów białka. Możesz jeść je w postaci jajecznicy, sadzone czy gotowane na twardo lub miękko. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso, więc sprawdzają się w przypadku diety wegetariańskiej.
Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY

5. Jajka
Jajka smakują wyśmienicie na śniadanie i sprawdzają się jako pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka to 6 gramów białka. Możesz jeść je w postaci jajecznicy, sadzone czy gotowane na twardo lub miękko. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso, więc sprawdzają się w przypadku diety wegetariańskiej.

4. TwarógTwaróg jest nie tylko stosunkowo tani, lecz także jest świetnym źródłem białka – zawiera 13 gramów na 1⁄2 kubka. Dla osób odchudzających się zalecana jest wersja niskotłuszczowa. Twarożek możesz jeść na tysiąc sposobów: z owocami, warzywami, np. rzodkiewką i szczypiorkiem, lub bez żadnych dodatków.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

4. Twaróg
Twaróg jest nie tylko stosunkowo tani, lecz także jest świetnym źródłem białka – zawiera 13 gramów na 1⁄2 kubka. Dla osób odchudzających się zalecana jest wersja niskotłuszczowa. Twarożek możesz jeść na tysiąc sposobów: z owocami, warzywami, np. rzodkiewką i szczypiorkiem, lub bez żadnych dodatków.

3. Nasiona dyniNasiona dyni to idealna przekąska zastępująca chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają 7 gramów białka na 28 gramów.
Zdjęcie autorstwa Heather / CC BY

3. Nasiona dyni
Nasiona dyni to idealna przekąska zastępująca chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają 7 gramów białka na 28 gramów.

2. NattoNatto to popularna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi, jedzona z ryżem. Potrawa ta to aż 15,5 grama protein na 1⁄2 kubka.
Zdjęcie autorstwa snowpea&bokchoi / CC BY

2. Natto
Natto to popularna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi, jedzona z ryżem. Potrawa ta to aż 15,5 grama protein na 1⁄2 kubka.

1. SeitanSeitan to numer jeden na naszej liście potraw bogatych w białko – ma on aż 20 gramów protein na 1⁄2 kubka. Ta popularna w Japonii i Chinach alternatywa dla mięsa pochłania smak tego, z czym jest gotowana, i smakuje wyśmienicie.
Zdjęcie autorstwa Lablascovegmenu / CC BY

1. Seitan
Seitan to numer jeden na naszej liście potraw bogatych w białko – ma on aż 20 gramów protein na 1⁄2 kubka. Ta popularna w Japonii i Chinach alternatywa dla mięsa pochłania smak tego, z czym jest gotowana, i smakuje wyśmienicie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Pokrzywa – zdrowe ziółko na wiosnę Pielęgnacja stóp domowymi sposobami Liszaj miejsc intymnych – jak sobie z nim poradzić? Prawdopodobieństwo zajścia w ciążę Poznaj sprawdzone metody na przewlekłą biegunkę Wrastający paznokieć Ćwiczenia na ręce Jakie składniki odżywcze przyjmować podczas ciąży? Fakty i mity na temat antykoncepcji Jajka faszerowane szpinakiem Produkty pełne antyoksydantów Patrzenie w oczy przeszkadza myśleć