Kurczak z jabłkami i żurawiną, czyli idealny obiad na chłodne dni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNic nie rozgrzeje ciÄ™ tak skutecznie, jak aromatyczna żurawina i smakowite jabÅ‚ka. Oba produkty doskonale komponujÄ… siÄ™ z lekkim kurczakiem, który pozostawi ciÄ™ sytÄ… i usatysfakcjonowanÄ…, a nie ociężaÅ‚Ä…. Przygotuj zdrowe i pożywne danie, idealne na chÅ‚odne, jesienne oraz mroźne, zimowe dni.
Składniki jabłkowo-żurawinowego kurczaka
Dlaczego warto przyrządzić kurczaka z jabłkami i żurawiną? Ponieważ w daniu tym znaleźć można… jabłka i żurawinę! Pierwszy z tych składników jest źródłem witamin C i PP oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, pektynę, kwasy organiczne, potas, krzem, magnez, żelazo i wapń. Surowe jabłka są sprawdzonym sposobem na zaparcia, a do tego wspomagają pracę mięśni, nerek i serca. Jeżeli chodzi o żurawinę, dostarcza ona witamin A, B1, B2, magnezu, wapnia, potasu, sodu i żelaza. Jest także bogata w błonnik i węglowodany. Sok z żurawiny stosowany jest w walce z próchnicą, chorobami dziąseł, anemią oraz wysokim cholesterolem. Co więcej, pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych i chorobom nerek.
Kurczak z jabłkiem i żurawiną to świetny pomysł na obiad rodzinny, który przygotować możesz w ok. 20 minut. Aby przyrządzić danie dla 4 osób, potrzebować będziesz:
- ok. 450 g piersi z kurczaka, podzielonej na duże części,
- ¾ łyżeczki suszonego tymianku, rozdrobnionego,
- ¾ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 chrupkich jabłek, pokrojonych na cienkie paski,
- 1 dużej cebuli, posiekanej,
- ¾ szklanki cydru lub soku jabłkowego,
- 1 szklanki żurawiny, świeżej lub mrożonej,
- 1 łyżki mąki uniwersalnej.
Danie najlepiej podawać z dzikim ryżem i brukselką, upewnij się więc, że nie zabraknie ich w twojej kuchni.
Przygotowanie jabłkowo-żurawinowego kurczaka
Obie strony kurczaka posyp ¼ Å‚yżeczki tymianku, soli i pieprzu. Rozgrzej 1 Å‚yżkÄ™ oleju na gÅ‚Ä™bokiej patelni. NastÄ™pnie umieść na niej kurczaka. Gotuj, mieszajÄ…c, dopóki lekko nie zbrÄ…zowieje z każdej strony (maksymalnie 3–4 minuty). PrzenieÅ› na czysty talerz. Ponownie wlej 1 Å‚yżkÄ™ oleju na patelniÄ™, a nastÄ™pnie dodaj jabÅ‚ka, cebulÄ™, 2 Å‚yżki cydru (lub soku), resztÄ™ tymianku i soli. DokÅ‚adnie poÅ‚Ä…cz skÅ‚adniki. Gotuj, czÄ™sto mieszajÄ…c, dopóki jabÅ‚ka i cebula nie zmiÄ™knÄ… (3–4 minuty). Dodaj żurawinÄ™ i posyp mÄ…kÄ… zawartość patelni. Gotuj, mieszajÄ…c przez 1 minutÄ™. Ponownie umieść kurczaka na patelni i wlej resztÄ™ cydru (lub soku). Przykryj i gotuj, od czasu do czasu mieszajÄ…c, dopóki sos nie zgÄ™stnieje – ok. 3 minuty. Aromatyczne danie serwuj z dzikim ryżem i pieczonymi kieÅ‚kami brukselki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze